Smarta sätt att inreda – med böcker

Vill man ha ett ombonat och själfullt hem är välfyllda bokhyllor ett säkert knep. Att låta böcker prägla inredningen skapar en alldeles särskild aura. – Bokhyllan är en av mina favoritinredningsdetaljer. Den är levande, färgstark och personlig samtidigt som den skapar ordning, säger inredaren Malin Jisander.

ANNONS
|

"Ett hem utan böcker är som en kropp utan själ". Redan den romerske filosofen Cicero (106–43 fKr) hade koll på vad som skapar atmosfär. För det är få saker som lyckas förmedla både hemtrevnad och en slags andaktig vördnad som ett rum fyllt av böcker. Ändå är det många som väljer bort de skrymmande hyllorna – kanske på grund av trångboddhet eller en önskan att skapa det perfekta, ljusa och fräscha hemmet.

– Antingen är man en bokhylleperson eller så är man det inte. Det behöver inte betyda att man inte äger och läser fysiska böcker. Flera hem som jag har inrett har saknat hyllor, men i stället haft en pockettrave bredvid sängen, säger Malin Jisander, som är certifierad inredare och även driver egen inredningsbutik.

ANNONS

Hon tror att just pocketens intåg på marknaden, liksom e-boken på läsplatta, har bidragit till bokens mer anonyma tillvaro.

– Bokhyllorna har slutat att växa hemma hos folk. Man köper en pocket som man byter eller skänker vidare, medan böckerna som sparas ofta är dem med hård pärm.

Integrera dem

Själv hör hon dock till dem som inte kan tänka sig att leva utan sin boksamling. Tvärtom är bokhyllor en av hennes favoritdetaljer när hon inreder ett hem.

– Böcker är aldrig svårplacerade, så som en tv kan vara. De är oslagbara som färgsättning och adderar personlighet till ett hem. Tack vare sitt innehåll är ingen bokhylla den andra lik, säger Malin.

Hon tycker att man ska ta vara på de ofta vackra ryggarna och låta dem bilda dekorativa blickfång. Använd gärna oväntade och outnyttjade ytor. Det finns ofta plats ovanför dörrar och runt fönster.

– Jag gillar också att placera böckerna där man läser eller använder dem; kokböcker i köket, temaböcker – i mitt fall inredningsböcker – på ett bord bredvid läsfåtöljen, en pilasterhylla med reseböcker för den resglada, barnböcker i barnkammaren och så vidare.

Hon tipsar också om att låta böcker med extra stiliga omslag synas ordentligt genom att ställa upp dem på en tavellist tillsammans med fotografier och tavlor. Däremot tycker hon inte att sovrummet ska vara överbelamrat med litteratur. Där kan det räcka att ha de titlar man läser för tillfället framme eftersom det är ett rum där man ska sträva efter en lugn och vilsam omgivning.

ANNONS

Skräddarsy


    Tar böckerna mycket plats? Använd döda ytor - som en hall - för förvaring. Foto: Claudio Bresciani/TT
Tar böckerna mycket plats? Använd döda ytor - som en hall - för förvaring. Foto: Claudio Bresciani/TT

Om man verkligen ska lyckas utnyttja sina kvadrat är en platsbyggd bokhylla överlägsen. Då kan man utnyttja utrymmet maximalt, från golv till tak och över fönster och dörrar. Särskilt lyckat är det att platsbygga i ett gammalt hus där väggar, golv och tak sällan är spikraka. Ett knep är att använda lister som kan täcka för och trolla bort ojämna glipor. Ett annat plus är att en välfylld bokhyllevägg isolerar – varför inte täcka en dragig yttervägg?

Nackdelen är förstås att det inte är något för den med tummen mitt i handen – och att leja bort projektet kan bli dyrt. En kompromiss kan vara att köpa standardhyllor från det stora varuhuset och täcka dem upp- och nedtill med lister som man målar. Det ger en illusion av gediget snickeriarbete.

Robert Bolinder i Nacka har utnyttjat en hall på familjens övervåning där en mäktig bokhylla breder ut sig och omger dörren till dotterns rum.

– Egentligen är det inte så märkvärdigt – det handlar ju bara om att mäta och spika. Jag tycker det blir snyggast om man låter dörren gå kant i kant med själva hyllan, säger han.

Betyder mycket

I dag när vi läser så mycket på plattor och smarta telefoner tror Malin Jisander att böcker signalerar något annat än vad de kanske gjorde förr. Förr associerades de med bildning och nyfikenhet, medan de nu snarare förmedlar ett lugn.

ANNONS

– De som läser tar sig tid att försjunka i en bok och försvinna in i en annan värld. Som gammal svensklärare vet jag att läsning är avgörande för förståelse av världen och avgörande för självständighet och demokrati.

Bokförvaringstips

  1. Bor du trångt? Utnyttja oväntade ytor som ovanför dörrar, i hörnor eller uppe vid taket.
  2. Ställ inte in alla böcker i hyllan åt rätt håll med ryggen utåt. Stuva om och lägg dem på varandra för strukturer och mönster i hyllan. Placera prydnadsföremål mellan boktravarna för att skapa vackra blickfång.
  3. Det kan vara snyggt att färgkoordinera hyllan. Särskilt pocketböcker brukar ha fina färger att leka med.
  4. Har du några riktiga favoriter? Skapa ett litet stilleben av dem och placera i ett fönster, eller på ett sideboard. Ställ en blomma bredvid eller på högen, eller smycka den med något annat vackert föremål.

Fixa snygga hyllan

Platsbyggda bokhyllor – finns det något snyggare? Här är tre alternativ:

1. Utgå från en redan fabrikstillverkad bokhylla och komplettera den. Med sockellist och krönlist kan den mest standardiserade hyllan se platsbyggd ut. Köp en golvlist och taklist från bygghandeln och skruva fast dem upp- och nedtill på bokhyllan. Måla alltsammans i samma kulör för att få ett enhetligt utseende.

2. Det snyggaste är förstås att beställa platsbyggda bokhyllor från snickare. Då kan du anpassa hyllan exakt efter de förutsättningar som passar ditt hus eller lägenhet. Men det är i regel en rätt kostsam historia, även om en mer avancerad konstruktion med speciallösningar och många detaljer blir dyrare än om du nöjer dig med en mer normal variant.

3. Gör det själv! Det blir garanterat billigast och ger en enorm tillfredsställelse. Men det tar tid och kräver ett stort tålamod. Vilket material du väljer avgör hur dyrt det blir. Massivt trä kostar mer än skivor av till exempel MDF.

Källa: Gård & torp

Tre inspirerande hyllor på film

  1. "Atonement" med Kiera Knigtley och James McAvoy. Godis för alla som älskar typiskt brittiska miljöer: äkta mattor, platsbyggda bokhyllor fyllda av läderband i perfekt ordning. Att Kieras och James karaktärer har ett hett möte mot en av hyllorna gör inte saken sämre.
  2. "The Holiday" med Kate Winslet och Cameron Diaz. I det urgulliga hus som Kate lånar ut till Cameron är det mesta bedårande – även den platsbyggda bokhyllan som täcker en hel gavel i den charmiga stugan.
  3. "Elementary", tv-serien om Sherlock Holmes. I detektivens murriga tillhåll finns en magnifik öppen spis som ramas in av bokhyllor. Mycket effektfullt – även om det kanske inte är helt idealiskt ur brandsäkerhetssynpunkt?
ANNONS