Smarta bud vid bostadsköp

ANNONS
|

Hur bär man sig åt för att vinna en budstrid egentligen? Många skulle ge sin högra hand för att få veta svaret på den frågan.

När det gäller andra kapitalvaror än hus och lägenheter är det enklare. Bästa affären gör man oftast när man köper något som man inte så förtvivlat gärna vill ha. Men här talar vi om ett boende. Det är ju så mycket mer än en investering.

Angelägna köpare

Vi frågade Carina Larsson om råd. Hon är mäklare på Fastighetsbyrån i Stockholm och förmedlar attraktiva lägenheter inne i stan. Inom mindre än en vecka är budgivningen för det mesta avklarad och kontraktet skrivet.

ANNONS

- Det finns ingen gyllene väg, utan alla har olika strategier. Ungefär tre av tio köpare tänker noga igenom hur de ska lägga upp budgivningen. Det är ofta de som är rutinerade budgivare, och som väldigt gärna vill ha just den bostaden, som har en utstakad plan, säger hon.

Bestäm taket

Det som är ytterst viktigt, oavsett strategi, är att först göra klart med lånelöfte från banken och sätta en övre budgräns, så man inte dras med av bara farten.

- Sedan är det bra att veta att köpet inte är klart förrän kontraktet är påskrivet. Häromdagen hade jag och högsta budgivarna bokat tid för kontraktsskrivning. En och en halv timme före utsatt tid kom ett nytt bud, från en helt ny budgivare.

Olika strategier

Att chockbjuda i sista minuten kan fungera. Den som trodde att affären redan var i hamn kan bli less och ge sig. Å andra sidan kan säljaren känna sig tryggare med, och därför ändå välja, budgivaren som var aktuell före chockbudet.

- Men i de flesta fall väljer säljarna den som lägger högsta budet, oavsett hur sent det kommit in, säger Carina Larsson.

Hon redovisar skriftligen alla bud, inte bara för säljaren utan också för den slutliga köparen. Det gör många mäklare, även om det inte är ett lagkrav.

ANNONS

Ny lag på gång

Jonas Anderberg är jurist på Mäklarsamfundet och han säger att det inte finns några lagar som styr själva budgivningen.

- Men när det gäller mäklarens roll har han eller hon en skyldighet att föra fram alla bud till säljaren.

En ny fastighetsmäklarlag är på gång nästa år. Om förslaget går igenom blir det bland annat lag på att mäklaren ska göra en förteckning över buden, som säljare och köpare får ta del av.

Läs mer på www.fastighetsmaklarnamnden.se.

Fastighetsmäklarnämnden är en statlig tillsynsmyndighet över fastighetsmäklare.

Sök på ordet på "bud".

Regeringen lade i slutet av oktober en proposition om den nya fastighetsmäklarlag som föreslås träda i kraft 1 juli nästa år.

Bakgrunden till nya lagen är, enligt Justitiedepartementet, att både säljare och köpare ska känna trygghet när en mäklare förmedlar fastighetsaffären.

Konsumenternas insyn ska stärkas när det gäller budgivningen och mäklarens andra uppgifter. Mäklaren ska vara skyldig att föra journal och upprätta en förteckning över de anbud som lämnas. Anbudslistan ska lämnas över till köpare och säljare. (TT Spektra)

ANNONS