Släpp in trotjänarna i värmen igen

ANNONS
|

Den gröna trenden med mycket växter som inredningsdetalj håller i sig och lättskött och grönt verkar vara ledorden. Man vill ha växter i sina fönster, men helst inte behöva passa dem så mycket. Då passar elefantöra, palettblad, monstera och ispigg - i dag förstablommor för många ungdomar som flyttar hemifrån. Blomsterhandeln kallar dem retroblommor och där hörs ofta kommentaren: "Min mamma hade alltid sådana!"

Utan pass

Vill man ha tåliga krukväxter som skapar ett grönt liv efter jul passar jordorkidé och novemberljus också bra, liksom storbladig begonia och kaktus. Qaroline Nordström arbetar i en blomsterhandel i Malmö och möblerar naturligtvis sitt eget hem med gröna växter.

ANNONS

– Det är just det fräscha och lätta många är ute efter. Man drömmer om en grön inomhusmiljö men vill inte behöva passa växterna hela tiden. Inte tänka så mycket på vattning och gödsling, bara duscha av dem någon gång i veckan.

Många av våra vanligaste krukväxter växer vilt på skuggiga platser i naturen, under gröna regnskogstak och i temperaturer som håller ungefär vårt inomhusklimat. Bristen på ljus och en jämn temperatur ute i naturen gör att de lämpar sig så bra som inomhusväxter.

Blommar gärna


    Floristen Qaroline Nordström. Foto: Emil Langvad/TT
Floristen Qaroline Nordström. Foto: Emil Langvad/TT

Saintpaulian blommar året om utan att bry sig om vila och vill ha precis lagom med ljus och fukt. Plantan växer i regniga bergsområden i Kenya och Tanzania och är numera utrotningshotad.

Kornettblomman, Streptocarpus, tillhör den roliga växtfamiljen Gesneriaceae, där bland annat narrhuva och gloxinia ingår. Kornettblomman vill inte placeras i full sol och gillar inte att stå i vatten. Den blommar villigt och börjar gärna redan tidigt på året.

Orkidéer har nästan blivit en slit-och-slängblomma som går att få i blom året om. Så här års är ändå juvelorkidén, Ludisia discolor, som finast. Bladen är mörkt ådrade, stammen tjock och blommorna vita på vajande stänglar. Den ska planteras i vanlig krukväxtjord, till skillnad från andra orkidéer som behöver specialkompost.

ANNONS

Uppkomlingar

Gullranka och monstera är 1970-talsfavoriter som kommit tillbaka. Kanske bland annat för att de tar upp formaldehyd ur luften och avger fukt. Duscha dem ofta så får du bättre inomhusluft.

Palettbladet, eller nässelblomman som den också kallas, är kanske den allra lättaste krukväxten att klara för nybörjaren. Två saker ska man tänka på - dels att knipa bort blommorna när de kommer (annars tappar bladen färg), dels att toppa den för att få en tät krukväxt.

Parasollpilea, eller elefantöra, tillhör också uppkomlingarna i krukväxtvärlden. Även den är mindre krävande, samtidigt som den är dekorativ och hållbar. Precis som begonia.

– Välj gärna sorter med stora, ludna blad och med prickar på, tipsar Qaroline Nordström.

Kort sagt: det är aldrig fel med växter inomhus. I längden skapar de kunskap om hur viktiga växterna är för vårt välbefinnande. Och när julblommorna kastas ut behöver vi dem kanske mer än någonsin.

Så förökar du dina växter

  1. Föröka med blad

Både Saintpaulia och kornettblomma går att föröka på detta sätt. Skär av ett friskt blad och lägg det platt på jorden i kruka. Använd en vass kniv och gör små snitt tvärs över bladnerverna. Där bildas nya skott efter någon vecka.

  1. Föröka med toppstickling

Toppstickling är just vad det låter som. Skär av en decimeter av toppen och ta bort alla blad utom de två översta. Sätt sticklingen i jord, håll fuktigt och vänta på tillväxt.

  1. Föröka med skott

Paparsollpilean, elefantörat, bildar nya skott nere vid basen. Skär försiktigt loss ett skott och sätt i jord så har du direkt en ny liten fin planta.


    Det är lätt att föröka pelargoner med toppsticklingar. Foto: Emil Langvad/TT
Det är lätt att föröka pelargoner med toppsticklingar. Foto: Emil Langvad/TT

    Doftpelargonen väntar på rötter och blir dekorativ i vas under tiden. Foto: Emil Langvad/TT
Doftpelargonen väntar på rötter och blir dekorativ i vas under tiden. Foto: Emil Langvad/TT

    Fatet fullt med sticklingplantor av elefantöra, en ormbunke och en slingerväxt. Foto: Emil Langvad/TT
Fatet fullt med sticklingplantor av elefantöra, en ormbunke och en slingerväxt. Foto: Emil Langvad/TT

Skapa din egen ekskog

För den som gillar det skira gröna är det enkelt att skapa vår inne. Plocka ekollon på hösten och lägg dem i vatten tills du ser att ekollonet spricker och en grodd tittar fram. Lägg då ekollonet på ett nät placerat precis över vattenytan i en kruka eller en vas. Viktigt att ekollonet inte ligger i vatten men att rötterna sedan når ned. Ett ekblad vecklar ut sig efter bara några dagar.


    Plocka ekollon och njut av fina, skira blad inomhus. Foto: Emil Langvad/TT
Plocka ekollon och njut av fina, skira blad inomhus. Foto: Emil Langvad/TT
ANNONS