Skapa gröna rum med humlestörar

ANNONS
|

I dag odlar vi humle för prydnad. Odlad på stolta störar kan man snabbt skapa en grön vägg i trädgårdsrummet. Och samtidigt bevara en del av vår kulturhistoria i sin egen trädgård.

Att dela in trädgården i rum med avskiljande väggar talas det mycket om i trädgårdskretsar just nu. Häckar, spaljéer och plank är goda medel för att skapa olika rum inne i trädgården, och inte bara för att markera tomtgränsen runtom. Häckar tar dock tid på sig att växa sig stora, och plank smäller man inte upp på en kvart heller. Att använda humlestörar är ett bra alternativ, som ibland är lite bortglömt trots att vi odlat humle i hundratals år i Sverige.

ANNONS

Vill man snabbt skapa en vägg, ett insynsskydd eller bara få lite höjd i en nyanlagd trädgård där det mesta fortfarande är lågt, är humlestörar utmärkta.

- Humlen har en enorm växtkraft och kan lätt växa fem meter på en säsong, säger Tomas Zicha, akademiträdgårdsmästare på Botaniska trädgården i Uppsala.

Eftersom humle är en ört vissnar den ner helt varje vinter, men kommer tillbaka med förnyad kraft nästa sommar. Dessutom är den härdig i nästan hela landet.

- Humlen är anspråkslös och lättodlad, men man ska tänka på att den trots allt tar en del plats och näring där man sätter den, säger Tomas Zicha.

- För prydnadsodling finns flera olika sorter med olika bladfärger som man kan välja mellan.

Två, tre humlestörar räcker gott och väl för att skapa en grön avskiljare i en trädgård. Traditionella humlestörar gjordes av avbarkade och avkvistade granstörar som sattes ned i marken. Störarna bör vara fyra meter över mark för att humlen inte ska "bubbla över" i toppen. Det kan dock vara lite knivigt att få tag i tillräckligt långa granstörar. Oftast finns impregnerade granstörar bara i lite kortare längder på byggvaruhusen. Har man naturtomt med granar kan man kanske fixa egna, annars får man leta hos välsorterade trävaruhus eller liknande. Ibland kan det finnas annonser om långa granstörar i trädgårdstidningar.

ANNONS

För att få granstörarna att stå ordentligt krävs att man får ned dem ordentligt i marken. En meter ner krävs för att ytterligare fyra meter ska stå stadigt över mark. Att slå ned stören så djupt med slägga är på de flesta platser för svårt. Spett och spade är i stället vad man får använda. Det finns även så kallade jordborrar som man borrar sig ned i marken manuellt med som lär fungera bra för syftet.

- För att stören inte ska ruttna i marken är det bäst att rösa, alltså lägga stenar kring stören så att vatten snabbt rinner bort, säger Marie Hennichs, trädgårdsingenjör i Örtagården på Visingsö där man bland annat odlar humle på störar på traditionellt vis.

En vänstervriden nyttoväxt

ANNONS