Priserna är låga jämfört med i Sverige, men en fastighetsaffär i Spanien innebär ofta fler kostnader än själva köpesumman.
Priserna är låga jämfört med i Sverige, men en fastighetsaffär i Spanien innebär ofta fler kostnader än själva köpesumman.

Så skaffar du bostad i Spanien

Vem drömmer inte om ett hus i solen? Den svenska semester-favoriten Spanien är en populär plats även för bostadsköp. Men det finns en del att tänka på innan du slår till.

ANNONS
|

Februaridimman ligger grå och tät, men bara några knapptryck bort lockar soliga annonser med hus och lägenheter under Spaniens klarblå himmel.

Priserna är låga jämfört med i Sverige, men en fastighetsaffär i Spanien innebär ofta fler kostnader än själva köpesumman. Det berättar Daniel Nilsson, vd för Fastighetsbyrån utland.

–Vi brukar ha som tumregel att man ska lägga på ungefär tio procent på priset, men troligen blir det lite mer. Räkna hellre med elva eller tolv procent, säger Daniel Nilsson.

Drömhuset för en miljon kronor kan alltså kosta 100000-120000 kronor utöver det annonserade priset. Den största delen av extrakostnaden är skatt – antingen en så kallad transferskatt som betalas vid husköp, eller moms om köpet gäller ett nyproducerat hus.

ANNONS

Dessutom tillkommer advokatkostnader. I Spanien är det vanligt att både köpare och säljare anlitar varsin advokat.

–Det är inte alla som gör det, men jag tycker att det är en bra idé. Det ökar ju tryggheten i affären, säger Daniel Nilsson.

Andra extrakostnader kan vara avgifter för teknisk besiktning, inkoppling av el och vatten, registreringsavgifter, notariekostnader – och kostnaden för olika agenter som hjälper dig att ro byråkratin i land.

–Om du köper en bostad i Göteborg så fixar du ju allt det där själv. Men det gör du inte om du köper i Marbella, för du vet inte vart du ska ringa och kan kanske inte språket, säger Daniel Nilsson.

Den som ska köpa ett hus eller en lägenhet behöver också ett så kallat NIE-nummer, ett slags motsvarighet till våra svenska personnummer. Utan det kan du inte teckna försäkringar, registrera dig som ägare eller öppna ett spanskt bankkonto – något som också krävs.

–Det är därifrån dina löpande utgifter dras, allt från el och vatten till försäkringar och föreningsavgifter, säger Daniel Nilsson.

Han tycker att den som funderar på att skaffa sig en bostad i Spanien gör bäst i att börja framför datorn. Kolla runt, bilda dig en uppfattning om var du vill bo, vad som passar din plånbok och vilka aktörer som finns på marknaden.

ANNONS

Därefter är det dags att ta kontakt med en mäklare, tycker Daniel Nilsson. Då kan man få hjälp att konkretisera planerna och snäva in sökområdet. Kanske visar det sig att några av punkterna på önskelistan är oförenliga, kanske kommer man fram till att man tänkt fel från början.

–Vi har kunder som till en början vill köpa en villa men så slutar det med att de köper en lägenhet – eller tvärtom, säger Daniel Nilsson.

Han menar att det bästa är att kontakta en svensk mäklarfirma på plats i Spanien.

–Jag talar ju i egen sak, naturligtvis, men jag tror att många tycker det är tryggare att genomföra en så stor affär på sitt eget språk. Och det säger ju sig självt att vi som sitter på plats i Spanien har bättre koll än dem som inte gör det, säger Daniel Nilsson.

En viktig skillnad jämfört med i Sverige är att det sällan blir budgivning på hus och lägenheter i Spanien, utan objektet går oftast till den första köpare som är beredd att betala det begärda priset. Men det kan löna sig att pruta.

–Som marknaden ser ut nu är det normalt att lägga ett prutbud. En del säljare är beredda att inleda en förhandling, men vi har även säljare som inte är beredda att flytta sig alls från det pris som ligger, säger Daniel Nilsson.

ANNONS

Enligt Daniel Nilsson visar Fastighetsbyråns egen statistik över genomförda affärer under förra året, att priserna i snitt landade mellan fem och sju procent under utgångspris.

Men det kan vara på väg att förändras. Efter 2007 års räntekris och följande års finanskriser har prisraset nu stannat av, och enligt Daniel Nilsson har efterfrågan så smått börjat öka igen.

–På de vanliga kustmarknaderna, Costa del Sol och Costa Blanca, ligger priserna fortfarande still. Men vi har börjat se en tydlig uppgång i storstäderna, som Madrid och Barcelona, och på de mest exklusiva marknaderna som till exempel Mallorca, säger han.

ANNONS