Så odlar du dina egna kryddor

ANNONS
|

En egen örtagård i trädgården eller två krukor i köksfönstret – egna kryddväxter kan alla ha. Plocka några kvistar rosmarin till lammsteken, klippa lite basilika till pastan, repa egen färsk oregano till pizzan - inget slår hemodlade örter.

– Glöm de flottiga burkarna på spiselkransen. Och de färska örter man köper i butik smakar ingenting i jämförelse med dem man odlar själv, säger Peter Englander, trädgårdsdesigner med smak för Medelhavet.

Han har själv alltid några krukor i köksfönstret.

– Enda problemet är att man måste komma ihåg att vattna och duscha dem ibland. Men min dotter lärde mig knepet att ställa krukan i en skål med lite vatten, och sedan fylla på i skålen när det behövs.

ANNONS

Rosmarin ett måste

Det händer att kryddorna dör ändå, när Peter glömmer att vattna i skålarna.

– Då köper jag nytt bara! Varför måste allt leva hela tiden? Persiljan och basilikan man odlar ute dör också när säsongen är slut.

För den som vill ha bra fart på sin vinterodling rekommenderar Peter Englander växtbelysning.

– Då kan man odla ordentligt var man än bor.

Hos Peter på Österlen räcker det naturliga solljuset hela vintern. Han törs även låta favoriten rosmarin stå ute i trädgården året om.

– Rosmarin borde alla ha i sin trädgård. I zon 1 och 2 kan man odla på friland med hyfsad framgång, om man har en upphöjd odlingsbädd och kanske lägger lite fiberduk över på vintern. Det enda problemet med rosmarin är att min mage kurrar så snart jag säger ordet.

Lagerbuske

Odlar man rosmarin i kruka kan man ta in den över vintern.

– Har man ett inglasat uterum är det fantastiskt, det gör inget om det blir minusgrader eftersom det är torrt och vindstilla. Annars kan man ställa krukorna i garaget - och bilen utanför. Den är ju härdig, säger Peter.

Rosmarin kan man också odla inomhus, men tillväxten avtar under vintern.

Andra självklarheter bland Peters kryddväxter är timjan, salvia, oregano och gräslök.

ANNONS

– Det finns många sorters timjan med dekorativa små kuddar - jag har vanlig som jag kallar för ärtsoppetimjan, och så citrontimjan. Salvia brukar jag fritera i smör och ha till en pastaförrätt, säger han.

Dessutom har han en lagerbuske.

– Det är ett absolut måste! Jag använder färska lagerblad precis som torkade - men mer varligt, det är tryck i de färska.

I Sydeuropa blir lager ett helt träd, men i Sverige blir det en mindre buske att ha i kruka.

Väldränerat

Peter Englander odlar sina utomhuskryddor i en upphöjd odlingsbädd.

– Många kryddväxter har sitt ursprung vid Medelhavet där det är knastertorrt. Problemet för oss är vintrarna som är blöta och kalla om vartannat. Oavsett hur man planterar sina kryddor måste det vara väldränerat, tipsar han.

Peters odlingslådor är inte byggda av pallkragar med tunna väggar utan av putsade lecablock eller uppmurat tegel. De tjocka väggarna förhindrar att lådorna fryser sönder när det först blir blött och sedan kallt på vintern.

– Det är rejäla doningar som släcker några odlingszoner!

KRYDDOR FÖR KÖKSBÄNKEN

Basilika. Ettårig växt som vill ha mycket ljus och värme. Toppa inte för hårt - låt två bladpar sitta kvar - och skörda alltid uppifrån, så växer den till sig. Blir 20-30 centimeter hög. Vill ha lite mer näring än de flesta andra kryddor, som oftast vill ha mager jord. Håll jorden fuktig.

Oregano. Vill ha mycket ljus. Får ranka grenar inomhus, men överlever. Låt torka ut mellan vattningarna. Skörda före blomning för att maxa smaken.

Persilja. Lätt att fröså i kruka inomhus, men det blir ingen planta - när du skördat kommer det inte upp nytt.

Rosmarin. Vill stå ljust. Låt torka ut mellan vattningarna. Ingen gödning alls under vintern.

Timjan. Trivs i mager väldränerad jord. Låt torka ut mellan vattningarna. Stjälkarna blir spröda när den växer inomhus, men den klarar sig.

Mynta. Lättodlad krydda som sprider sig väl i krukan. Skörda hela stjälkar.

Gräslök. Toppa så att det är fyra centimeter kvar i krukan så kommer det upp nytt.

Citronmeliss. Vill ha mycket ljus. Tålig. Vill inte ha för blött. Cirka 40 centimeter hög.

Källor: Icakuriren, Weibulls

ODLINGSTIPS

Ett söderfönster är det allra bästa, eftersom kryddorna vill ha så mycket sol som möjligt. Alternativet är att komplettera med en växtlampa. Fem till sex soltimmar per dygn vill de ha.

Lägg kryddjord i botten och såjord i toppen på krukan. På så sätt får plantan mer näring från botten när den etablerat sig och rötterna växt till sig.

Vattna så att jorden hålls fuktig men inte blöt.

Var sparsam med näringen på vintern, som normalt är viloperiod.

Källa: Weibulls

ÖRTSALT AV EGNA KRYDDOR

Blanda tre deciliter av dina favoritörter med en deciliter grovt havssalt. Mixa tills du har ett grönprickigt salt. Strö ut på ett fat eller en bricka och låt torka. Rör om en gång om dagen. Efter ungefär en vecka har du ett färdigt örtsalt! Förvara i tätslutande burk. Gott i dressing, på äggmacka eller över en plåt med rotfrukter i ugnen.

Källa: Icakuriren

ANNONS