Så (enkelt) sköter du din suckulent

Suckulenter är maffiga krukväxter med låga krav på livet – det enda du kan göra fel är att vattna dem för mycket. De finns i många varianter och passar fint i samplanteringar och arrangemang.

ANNONS

Är du den som glömmer att vattna och ogillar att dalta med dina växter? Då är suckulenten krukväxten för dig. Tålig och trogen tronar den i fönstret, grön och tacksam för det lilla.

– Jag tycker att suckulenter är fantastiska. Jag jobbar mycket och har inte tid att gå och smådutta med växterna. Jag har gärna växter som klarar sig själva ett tag eftersom jag tycker om att resa, säger Jacob Nilsson, som är växtexpert på Blomsterlandet.

Suckulenter finns i massor av färger och former, gemensamt för dem alla är att de lagrar vatten i sina knubbiga blad eller stammar och därför är relativt okänsliga mot uttorkning. Jacob Nilsson gillar möjligheten att kombinera färger och former.

ANNONS

– Jag gillar att skapa stora kontraster. En del suckulenter har ett vasst utseende, medan andra har en rundare eller ovalare form på bladen. Färgerna varierar från gråa och rosaröda toner till grågrönt och klargrönt, säger han.

LÄS MER:Inred på och omkring din fönsterbräda

Trendiga klassiker

Att suckulenter är poppis just nu är tydligt för var och en som öppnar en inredningstidning eller kikar på en blogg – och det är också tydligt i blomkedjans försäljningssiffror.

– Trenden är att de gamla sorterna kommer tillbaka. Det är inte alltid nyheterna som säljer mest. Klassiker som porslinsblomma, svärmorstunga, aloe vera eller olika typer av peperomia är alltid uppskattade, säger Jacob Nilsson.

Zamiakalla kallades tidigare garderobsblomma för sin förmåga att klara sig i skuggläge. Den har funnits med länge men är fortfarande en av storsäljarna på Blomsterlandet.
Zamiakalla kallades tidigare garderobsblomma för sin förmåga att klara sig i skuggläge. Den har funnits med länge men är fortfarande en av storsäljarna på Blomsterlandet. Bild: Jessica Gow/TT

En annan eftertraktad gammal goding är trekantseuphorbia, även kallad "High Chaparall", som ser ut som en klassisk kaktus trots att den är en suckulent. Flerfärgade blad har vi sett länge i de trendkänsligas fönster.

– Många suckulenter har flerfärgade blad, som kalanchoe, 'Hotlips', som är släkt med våreld eller höstglöd och får stora blad med rosaröda kanter.

LÄS MER:Ett frodande intresse för grönt

Dränk inte

Suckulenternas popularitet hänger ihop med att de är tåliga och lättskötta.

– Det säljs många tropiska växter som inte mår så bra på vintern när det är mörkt och luften torr. När de gulnar och börjar tappa blad av stress står suckulenterna där och trivs och grönskar.

ANNONS

Men även om de är lättskötta är de inte odödliga.

– Man kanske har testat många olika sorters växter, men inte fått dem att trivas, och tänker att man ska satsa på suckulenter som klarar att kontoret är stängt i några veckor. Man hjälps åt att vattna och snart börjar växterna se gula ut. Då vattnar man oftare och till slut dränker man växterna.

Blir de för torra går de oftare att rädda än om de har fått för mycket vatten.

LÄS MER:Besök de brittiska storheternas trädgårdar

Lite näring

Det viktigaste är att man låter jorden torka upp ordentligt mellan vattningarna. Även när det gäller näring är suckulenten anspråkslös.

– Plantera den i såjord eller kaktusjord som är mager och sandig, då får rötterna tillgång till syre men inte för mycket näring. Under det ljusa halvåret kan man ge dem lite svag blomsternäring, tipsar Jacob Nilsson.

Novemberkaktusen och andra suckulenter som blommar kan få en femtedel av en vanlig dos när knopparna börjar komma.

I arrangemang blir suckulenterna ett effektfullt inslag och de kommer bäst till sin rätt när man blandar olika sorter.

– Jag gillar när det finns variation i höjd, färg och struktur. Kombinera till exempel höga kaktusar med lägre suckulenter. Till jul blir de ett fint inslag i julgruppen. Den lilla echeverian som är rosettformad passar jättebra i jularrangemang.

ANNONS

LÄS MER:Skapa en vacker vinterbukett

Sköt din suckulent

• Låt den stå i ljust läge i rumstemperatur.

• Vattna inte för mycket. Låt plantan torka upp ordentligt mellan vattningarna.

• Plantera i så- eller kaktusjord som är mager och porös och släpper igenom vattnet.

Källa: hemmets.se

Suckulentfakta

Suckulenter är växter som kan lagra vatten i sina tjocka, köttiga blad eller stammar. Alla kaktusar är suckulenter, men långtifrån alla suckulenter är kaktusar – de finns inom många andra växtfamiljer, som törelväxter (trekantseuphorbia), fetbladsväxter (fetknoppar och taklökar), isörtsväxter (stenblad och isört), grästrädsväxter (aloer) och oleanderväxter (asblommor).

Det finns omkring 600 släkten och 3 000 arter av suckulenter, som växer i torra öknar så väl som i fuktiga regnskogar, och till och med i det ogästvänliga klimatet på Grönland – men de flesta återfinns i södra Afrika. Gemensamt för dem alla är att de tål torrperioder väl. Namnet suckulent kommer från latinets succus som betyder saft eller vätska.

Källa: ne.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS