Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/5

Roboten som tagit trädgården med storm

De slår försäljningsrekord varje sommar. Robotgräsklipparna, som är varje villaägares älskling. Inte så konstigt – den gör ditt jobb bättre så att du kan koncentrera dig på att ligga i solstolen.

Kring Ingrid Seiborgs gamla hus i Huskvarna rör sig två varelser, de är alldeles tysta sånär som på ett ganska lågmält tuggande ljud, ibland stannar de upp och backar, vänder men fortsätter sedan. Båda har namnet Sixten. Och är två robotgräsklippare.

– Många tycker att de ser ut som små djur när de kilar runt här. Och ja, den första fick heta Sixten, namnet påminde om ordet sax, säger Ingrid och skrattar.

Sixten den äldre har bott på gården i snart tolv år. Han är ganska sliten och Ingrid har bytt delar på den gamle trotjänaren ganska många gånger. En dag när hon kom in i Husqvarna-butiken fick hon erbjudande om att köpa en bättre begagnad.

– Den gamla, Sixten, fungerar ju fortfarande så nu går de här och puttar på varandra.

Ingrid Seiborg. Foto: Lisa Wallström

Laddar sig själv

Gräsklipparna fungerar så att de begränsas av en kabel, som man fäster med märlor i gräsmattan. Kabeln skickar signaler till gräsklipparen att den inte ska gå längre. Roboten hittar själv till sin laddningsstation, som även den sänder ut signaler, och ser själv till att den blir laddad.

De superpopulära robotgräsklipparna är en svensk uppfinning från Husqvarna och har nu funnits i cirka 20 år. Sommaren 2013 var var fjärde såld gräsklippare en robotgräsklippare och mellan 2011 och 2015 ökade försäljningen med över 700 procent, enligt sajten Bäst i test.

– Det var helt underbart att få hem den första gången, att få gräsmattan klippt hela tiden. Men man får rensa gräsmattan innan den drar igång, de går ganska hänsynslöst fram och jag har fått en badkasse söndertuggad, säger Ingrid Seiborg.

Ingrids trädgård är på ungefär tusen kvadrat, sluttar och är delad i två delar av en grusgång. De modeller som hon har klarar lutningen bra och gräsklipparna brukar få ta en sida var. Hon har inte programmerat att gräsklipparna ska gå igång vissa dagar utan låter dem klippa några dagar och sedan stänger hon av dem.

– Man får vara lite noga med att ställa in hur högt man vill att de ska klippa, på våren när gräset är tjockt orkar den inte riktigt igenom och då får man ställa in på lite längre gräs.

Vad är då det allra bästa med en robotgräsklippare?

– Att den tar tag i jobbet såklart. Men också att den är en trivselfaktor i trädgården. Jag älskar att slå mig ned med en bok och bara sitta och titta på gräsklipparen, det är väldigt rogivande, säger Ingrid Seiborg.

Enligt Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård, är robotgräsklipparen världens näst bästa uppfinning, efter tvättmaskinen. Foto: Tomas Södergren

Rensa ogräs i stället

Bosse Rappne är trädgårdsmästare och driver Ulriksdals slottsträdgård där han även bor. Han säger att robotgräsklipparen är världens näst bästa uppfinning.

– Ja, första kommer tvättmaskinen. Sen robotgräsklipparen.

Han har sjungit robotklipparens lov ända sedan han fick hem sitt första provexemplar för ungefär femton år sedan.

– ​ För det första blir gräsmattan fin och för det andra spar du massor av tid. Om du tar de timmar som det annars skulle ta att gå bakom gräsklipparen och i stället lägger dem på att rensa ogräs så får du en fantastisk trädgård.

–​ Bosse Rappne beskriver gräsmattan som en samling av tusentals små individer som måste må bra för att kunna leva ut hela sin potential. Och det kan de göra med hjälp av robotklipparen.

– Gräsplantan består av två delar, hälften lever under marken. Klipper du gräset för kort blir rotsystemet grunt och känsligare för uttorkning och gräset gulnar snabbare.

Inte kortare än fem centimeter ska en gräsmatta klippas för att må bra.

– Det är helt förståeligt att vi är lata när vi har en vanlig gräsklippare, då klipper vi ned till två centimeter så att vi inte behöver klippa på ett bra tag. Men det är som att hugga av gräsindividerna vid fotknölarna, de mår inte bra, det är skittufft för dem. Det är elakt att göra så.

Om gräset mår dåligt får mossan lättare att ta över. Bosse Rappne säger att med en gräsmatta som mår bra och får frodas behöver du inte några kemikalier mot mossa.

Låt klippet ligga

Klipp inte gräsmattan kortare än fem centimeter. "Det är som att hugga av gräsindividerna vid fotknölarna, de mår inte bra, det är skittufft för dem", säger Bosse Rappne. Foto: Lisa Wallström 

Även i Ulriksdals slottsträdgård puttrar två robotklippare omkring. Den ena i äppelträdallén där 35 låga, knotiga träd växer.

– Du kan tänka dig vilken tid det skulle ta annars att huka sig ned där och klippa runt träden.

Den andra klipparen tar hand om resten av trädgården som är ungefär tusen kvadratmeter. Och gräsklippet, det ska man låta ligga kvar. Det fungerar som jordförbättring och gödning.

– Till skillnad från en motorgräsklippare blir klippet mycket kortare och sjunker snabbt ned i grässvålen. Då fastnar inte lika mycket grässtrån under ungarnas fötter och det blir inte stökigt inne!

 

 

För dig som går i robottankar

  • Vad kostar den? Budgetvariant från 4 000 kronor. Mellansegmentet ligger på 12 000-18 000. De dyrare från 18 000.
  • Hur länge håller den? Mer än tio år om du sköter om den.
  • Hur funkar den? Du lägger ut en avgränsningskabel runt trädgården, som sedan sjunker ned i marken, så att klipparen håller sig till sitt område. Du kan programmera att den ska klippa vissa dagar och vissa tider.
  • Hur laddas den? Den hittar själv till sin laddningsstation där den sköter laddningen på egen hand.
  • Kan den bli stulen? Den skyddas av en pin-kod som måste anges för att den ska fungera, och vissa modeller är utrustade med gps.
  • Kan den köra över igelkottar? Det finns rapporter om det, men det är mycket, mycket ovanligt, enligt Bosse Rappne.
  • Blir jag av med mördarsniglarna? Kanske. Forskning pågår varför mördarsniglarna verkar fly från robotklipparna.

 

Mest läst