Josefin Kvist är byggnadsvårdare och renoveringsproffs
Josefin Kvist är byggnadsvårdare och renoveringsproffs

Renovera tidsenligt – så funkar det

ANNONS
|

Ibland är det få originaldetaljer bevarade på grund av tidigare ägares renoveringar, andra gånger finns mycket kvar men i slitet skick. Det går dock alltid att locka fram den ursprungliga charmen igen. Josefin Kvist är utbildad snickare och van byggnadsvårdare med en bakgrund på Byggfabriken, som är en bygg- och inredningshandel specialiserad på byggnadsvård:

- Jag har alltid varit väldigt intresserad, ända sedan jag var liten.

Josefin Kvists råd till den som är sugen på att ta fram originalstilen i sitt hem är att läsa på.

- Utgå från att du vill använda originalmaterial och inte moderna ersättare, de ger aldrig samma känsla. Leta inspirationsbilder från rätt decennium på nätet.

ANNONS

Ta reda på husets historia. Ofta kan man få originalritningar från stadsbyggnadskontoret eller bostadsrättsföreningen. Leta spår, ibland man kan se skarvar efter gamla väggar i golvet, till exempel.

Ofta har den äldre planlösningen offrats för vårt moderna sätt att leva på. Vi vill ha öppna planlösningar och stora kök, och behovet av pigkammare har försvunnit. Att ändra en äldre planlösning behöver inte vara fel, men det måste göras med eftertanke så att inte känslan försvinner.

- Det finns nästan alltid linjer att följa. Om man ska ta upp en ny dörr ska den linjera med dörren mittemot och ha samma mått. Ligger rummen i fil ska alla dörrarna vara centrerade, säger Josefin Kvist.

Nästa steg är att plocka bort det som inte ska vara kvar - klickgolv, plast, fabrikslackerade lister. Sedan att välja rätt metoder för renoveringen.

- Det gäller att lära sig hur ytbehandlingar och äldre metoder fungerar. Blir det inte bra är det inte värre än att man får göra om det. Jag har själv fått slipa om golv ett par gånger efter en behandling.

Läs på och var ödmjuk inför att det handlar om ett hantverk som man inte automatiskt kan. Och anlitar man proffs ska man se till att välja hantverkare som kan de gamla arbetsmetoderna.

ANNONS

Måste man då följa just den epok som huset byggdes under? Ja, menar Josefin Kvist, något annat blir svårt:

- Ett funkishem har dimensioner som är typiska för funkis. Att byta ut listerna mot sekelskifteslister för att man älskar den stilen kommer inte att förvandla lägenheten till en sekelskifteslägenhet – det kommer bara att se konstigt ut eftersom proportionerna inte stämmer.

Man kan i stället bevara rätt stil utan att överdriva den och sedan låta den lösa inredningen stå för den personliga smaken.

För att göra större förändringar är det bra att vara händig. Men de flesta klarar av de smärre – slipa och olja golv, måla om – om man läser på, väljer rätt material och är noggrann. Bra naturmaterial kostar ofta lite mer än moderna, konstgjorda ersättare, men de håller å andra sidan längre och åldras vackert. Gör en långsiktig plan och bekosta ett mindre projekt i taget. Allt är inte heller dyrt - linoljefärg är till exempel väldigt drygt och därför relativt billigt.

- Linoljefärg är också en dröm att arbeta med när man har lärt sig hur tunt man ska stryka ut den. Sedan jag började måla med ekologisk färg för sju år sedan kan jag inte tänka mig något annat. Dessutom är det definitivt mer hälsosamt att leva i en miljö som är renoverad på traditionella sätt, som inte är "inplastad", säger Josefin Kvist.

ANNONS

.

Fakta: Några epoker

3 saker som kännetecknar...

...sekelskiftet:

  1. Mörka, dova färger.
  2. "Tunga" ornament och mycket profileringar.
  3. Mässing.

...1910-talet:

  1. Ljuset börjar släppas in och känslan blir lättare.
  2. Ådringsmålning som efterliknar ljusare träslag.
  3. Blåmönstrat kakel.

...1920-talet:

  1. Lätta och naturalistiska ornament.
  2. Enfärgade ytor.
  3. Graciösa profileringar.

...1930-talet:

  1. Funktionalism med geometriska former och släta ytor.
  2. Förnicklat i stället för mässing.
  3. Bakelit i byggnadsdetaljer.

...1940-talet:

  1. Perspektivfönster (kom redan på 1930-talet).
  2. Välplanerat och "folkhemshemtrevligt" med nedtonade färger.
  3. Enfärgade linoleumgolv.

...1950-talet:

  1. Teakluckor i köket.
  2. Gulblommiga eller figurativa tapeter.
  3. Amerikainspirerat.

...1960-talet:

  1. Sjögrästapet eller beige-/gråmönstrade tapeter.
  2. Heltäckningsmattor (syntetiska).
  3. Lite mer otraditionella bygg- och inredningsdetaljer som kakel och klinker i nya färgkombinationer och former.
ANNONS