Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Råd till dig som tänker köpa ett gammalt hus

Du har hittat ett gammalt torp till ett hyfsat pris. Perfekt som sommarhus, men vad bör du tänka på? - Vatten, vatten, vatten. Det går inte nog att poängtera vattnets roll när du köper ett gammalt hus, säger byggnadsantikvarie Lars Eric Olsson.
Det är mycket att tänka på vid köp av ett äldre hus. Vi har tagit hjälp av Lars Eric Olsson, universitetslärare och tillika GP Bostads byggnadsvårdsexpert, för att få lite goda råd.
Det finns två aspekter på vattnet. Dels vattnets skadliga effekt med fukt- och rötskador, dels kommunens krav på vatten och avlopp.
- Köper du ett hus utan vatten och avlopp är det stor risk att kommunen kommer och ställer krav på sådant. Och då handlar det om stora pengar.
Vad vattnet kan ställa till med i form av mögel och skador är inte okänt.
- Hus borde köpas under regnrika höstar och inte fina vår- eller försommardagar, säger Lars Eric Olsson. Bäst är att komma rakt in i ett tillbommat hus på hösten. Då märks tydligt hur det står emot väder och vind. Då syns verkligen fuktskadorna på vinden och lukten inomhus känns tydligt.

Ett sätt att se, eller snarare känna, fuktskadorna är att ställa sig mitt på golvet och hoppa. Sviktar det mycket kan det vara tecken på fukt.
Ett hus med ett tak på 100 kvadratmeter i Göteborgsområdet tar emot runt 70 000 liter vatten på ett år. Det gör nästan fem miljoner liter på 70 år.
- Och allt vatten skall ledas på utsidan av huset av tak, plåtar, hängrännor, stuprör, väggar, föns-ter och dörrar. Och sedan skall det bort från huset så långt det går. Det finns stora risker att lite letar sig in. Och då finns det grogrund för skador, för i fukt trivs mikroorganismer. Tänk på en bräda i öknen, den kan bli hur gammal som helst, förklarar Lars Eric.

Vad gör man då när huset åldras, när de gamla fönstren tröttnat? Köper nya på byggvaruhuset med fuskspröjs?
- Ofta kan man rädda de gamla för de är normalt av bra kvalitet. Men om de skulle vara helt slut är ett bra alternativ att ta mått och gå till ett lokalt snickeri. Dyrare än byggvaruhuset men mindre dyrt än du tror, säger Lars Eric som vurmar för småskalighet.
- Lokala hantverkare och handlare kan ofta hjälpa dig. Nackdelen är att det är längre leveranstid men jag vågar påstå att kvaliteten är mycket god. Dessutom får du en relation till hantverkaren och till trakten.

Det går även att handla begagnat av dem som säljer antikvariskt byggmaterial.
- Hittar du något är det bra men det är inte så lätt att hitta rätt. Skall du ha flera fönster får du ha tur om du hittar alla med rätt mått och allt. Men du bör undersöka möjligheterna och det gör du bra på internet, säger Lars Eric.
Vad säger du om att lägga ett plåttak maskerat till tegel?
- Usch, ett gammalt hus förtjänar ett bättre öde. Plåttak är bra på gamla lador där de kan förlänga eller rent av rädda en byggnad men inte på boningshus.
Inte heller betongtakplattor faller honom i smaken.
- Nej, de släpper i från sig sand och blir skrovliga. Det gör att bland annat mossa har lättare att slå rot och där samlas fukt. Dessutom blir de jättehala om man tvingas gå på taket.

Att bygga till eller byta fasad ser inte Lars Eric som något problem.
- Att bygga till är inget onaturligt, det har alltid gjorts. Men det är viktigt att tillbyggnaden underordnar sig huset vad gäller material- och färgval samt storlek. Sedan är allt ytmaterial att anse som ett offerskikt, färgen kanske håller åtta år och en fasad runt 50 år. Bara man byter med känsla för husets särart.
Men ett ensamt hus långt in i skogen, spelar det så stor roll om det görs om på ett ovarsamt sätt?
- Ja, absolut. Alla hus har ett värde, alla har sina kvaliteter oavsett var de ligger. Det har inget med läget att göra, säger Lars Eric med eftertryck. Och så småningom kommer någon att ta över huset efter dig.
vatten
Tre viktiga steg när du köper hus
1. Förbered dig mentalt.
Tänk igenom vilket hus du vill ha. Var skall det ligga? Vilken typ skall det vara? I vilken prisklass?
2. Agera snabbt.
Bra hus säljs snabbt. Det går inte att tveka.
3. Besiktiga innan köp.
Var medveten om jordabalken som tydligt ställer stora krav på köparens undersökningsplikt. Det är svårt att komma tillbaka efter köpet vilket är än viktigare vid köp av gamla hus. Och tänk på att muntliga avtal inte gäller. Det skall vara skriftligt.

*****

Klassiska skadeställen
** Mötet mellan skorsten och tak
Alla genomföringar på taket är kritiska punkter.
** Under fönster
Helst bör du lyfta lite på panelen under fönstret med en kofot. Tyvärr är det rätt normalt med fuktskador här på gamla hus.
Syllen (bottenstocken, nedersta bjälken)
Här är väldigt utsatt. Det finns knappt någon syll som är helt ok efter 100 år.

*****

Vanligaste felen efter köp
** Har för bråttom
Låt huset vila. Bo ett år och lär känna huset och dess historia. Titta i arkiv, prata med grannar, se på gamla bilder.
** För många projekt på en gång
Gör en åtgärdslista och följ den. Det är bättre att göra lite och bra än mycket som aldrig blir riktigt klart. Glöm Sommartorpet på tv och deras spretiga projekt. Det de gör på en halvtimme, inklusive mysigt kaffedrickande, tar dig år att göra.
** Överskattar sig själv
Man måste vara medveten om sin kapacitet. Mycket kan man göra själv men inte allt. Elarbeten får du inte göra (om du inte är behörig förstås). Plåtarbeten skall du inte göra. Fönster och dörrar kräver mycket kunskap.
Mest läst