Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sy5ef69f.jpg

Pensionärer vill bo centralt

Mindre jobb och pengar över är det som lockar äldre att byta bostad när pensionen närmar sig.

Var tredje 60-plussare vill bo centralt med nära till service, affärer och kommunikationer. Och nästan var femte svensk vill byta bostad i samband med pensioneringen, enligt Svensk Fastighetsförmedlings Bobarometer.

Det främsta skälet till ett bostadsbyte är att man vill ha ett mindre jobbigt boende, kanske slippa trädgårdsstök och städning av ett helt hus. Dessutom vill man få pengar över – pengar som man i första hand tänker lägga på resor, mat och dryck. Att lägga pengar på barnbarnen kommer först på fjärde plats i de äldres prioriteringslista.

Sätter sig själva i första hand

– Det är uppenbart att de äldre i större utsträckning sätter sig själva i första hand och ser till att pensioneringen blir mer på deras villkor, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.

– Däremot var det få som föll för alternativet att gå ihop med vänner och köpa ett hus med en del gemensamma utrymmen. Det är vad jag och mina kompisar ibland pratar om, då blir man inte ensam när någon faller ifrån, säger Wedholm med en bra bit kvar till pensionen.

Drömboendet för 60-plussarna är en seniorbostad med tillgång till aktiviteter och servicepersonal. Så vill 26 procent bo.

På frågan vad man tycker det är viktigast att lägga pengar på svarar 60-plussarna:
Resor25 procent
God mat och dryck23 procent
Boendet21 procent
Barnbarn9 procent
Annat7 procent
Barn5 procent
Sparande5 procent
Vet ej4 procent
Aktier1 procent
Shopping0 procent

Bobarometern är genomförd under mars i år i form av en webbenkät som undersökningsföretaget Norstat gjort. Antalet svarande är 1 235 personer över 60 år.

Källa: Svensk Fastighetsförmedling (TT)

Mest läst