Nya vitvaror till köket? Det här ska du tänka på!

Äntligen dags för nya vitvaror - men tänk efter innan du handlar. Hur stor kyl behöver ni egentligen och var ska diskmaskinen stå så man slipper snubbla över luckan? Köksplaneraren guidar dig rätt.

ANNONS
|

En kyl och frys i full storlek intill varandra, en ugn och mikro integrerat i ett högskåp och så en fräsch spishäll med touchfunktion på glaset istället för knappar som är bökiga att rengöra. Det är vad många efterfrågar när de ska köpa nya vitvaror till köket. Men det är inte alltid just det som passar bäst.

– En bra idé är att utgå från hushållets storlek och behov; hur mycket mat man lagar, vilken typ av mat och om man brukar storhandla till exempel, säger Jenny Dahlgren Malmqvist som är köksplanerare på Ikea.

Rätt storlek

Många som kommer till Jenny Dahlgren Malmqvist för att planera sitt kök vill ha en kyl och frys i full höjd intill varandra. Men ofta är det varken praktiskt eller genomförbart.

ANNONS

– Bor man i lägenhet finns det kanske inte plats för det i köket. Dessutom är det inte säkert att det behövs. Är man ett par utan barn behöver man oftast inte så mycket utrymme i kyl och frys, säger hon.

Innan man väljer storlek bör man också fundera över vilken typ av mat man använder mest; fyller man frysen med färdigmat eller lagar man mycket färskt? Storhandlar och bunkrar upp eller småhandlar varje dag?

Vilket utseende man väljer på kyl och frys är förstås individuellt, men Jenny Dahlgren Malmqvist ser två parallella trender.

– Har man ett modernt kök väljer man gärna fristående kyl och frys, medan integrerade vitvaror, alltså där man sätter en skåplucka utanpå, ofta väljs till ett traditionellt kök.

Smart ugn

När det gäller spis och ugn vill många ha dem separat - en integrerad ugn och mikro i ett högskåp, och en separat spishäll på ett annat ställe. Även här gäller det att fundera över hushållets behov.


    Jenny Dahlgren Malmqvist. Foto: Ikea
Jenny Dahlgren Malmqvist. Foto: Ikea

– Vilken ugn man väljer beror på vilken typ av matlagning man gör mest. Lagar man hälsosam mat kanske man vill ha en ugn med ångfunktion, har man tonåringar behöver man en bra och effektiv mikro, har man småbarn väljer man en modell som inte blir varm på utsidan, säger Jenny Dahlgren Malmqvist.

ANNONS

Det folk funderar över när det gäller ugnen är hur besvärlig den är att rengöra.

– En display med touchfunktion är ju mycket lättare att torka av än vanliga knappar och rattar. Och om ugnen är integrerad slipper man hålla på och dra ut hela spisen för att rengöra.

Idag finns också smarta ugnar med självrengörande funktioner, menyer och recept för att göra matlagningen enklare.

Proffs krävs

Spishällar finns med olika funktioner för olika behov.

– Kör man industrikänsla på köket kanske man vill ha en gasspis, för att mer få känslan av ett restaurangkök. Man kan till exempel välja en spis som både har gasplattor och induktionshäll, säger hon.

Fördelarna med en induktionshäll är att den behöver magnetism för att gå igång. Det kräver en viss typ av kastruller och stekpannor, men den blir inte varm av att man sätter handen på plattan. Det går också snabbare att värma på en induktionshäll än på en glaskeramikhäll, som fungerar som en vanlig spis.

– Kom ihåg att både induktionshäll och gas måste kopplas in av ett proffs, säger Jenny Dahlgren Malmqvist.

Var sak på sin plats

  1. Här är köksplaneraren Jenny Dahlgren Malmqvists tips:
  2. Ta reda på hur el- och vattenledningar går i köket. Ofta behöver en elektriker dra kraftigare el till de nya vitvarorna.
  3. Samla gärna höga skåp, med kyl och frys och ugn och mikro, intill varandra i ytterkant i köket.
  4. Se till att kyl och frys öppnas in mot köket. Har du spishällen på höger sida så ta en vänsterhängd dörr, så att du slipper gå runt varje gång du öppnar kylen.
  5. Placera inte spishällen i ett avslut, utan ha avlastningsytor på båda sidor.
  6. Placera inte spis och diskho intill varandra - du vill inte stänka diskvatten i maten.
  7. Arbetsytan mellan spishäll och diskho jobbar man som mest vid, var generös med det utrymmet om det går.
  8. Placera gärna diskmaskinen vid en vägg så slipper du snubbla över den öppna luckan. Mest i vägen är diskmaskinen under arbetsytan mellan spis och diskho.

Kolla testet

Energimyndigheten har testat vitvaror utifrån bland annat energiförbrukning, effektivitet, funktioner, bullernivå och hanterbarhet. Alla tester finns här:http://www.energimyndigheten.se/tester/vitvaror/

När du köper kyl och frys

  1. Energiförbrukning. Kylskåpen är indelade i energiklasser från A till C, där A är mest energisnålt. I dag är de flesta i A- och B-klass.
  2. Volym. Både invändigt och utvändigt.
  3. Avfrostning. Hur fungerar den? Finns bra avrinning?
  4. Hur länge håller sig maten fryst om det blir strömavbrott?
  5. Handtag. Är de greppvänliga, är dörrarna lätta att öppna?
  6. Medeltemperatur. För ett kylskåp ska den ligga på runt fem plusgrader och för en frys 18 minusgrader.
  7. Inredning. Trådbackar är bra i en frys, i kylen är glashyllor lättare att rengöra. Kan man möblera om inredningen i kylen?

Källa: viivilla.se

ANNONS