Vårt mest privata rum blir allt mer välkomnande. Många öppnar dörren för hundratals, eller tusentals främlingar, via sociala medier.
Vårt mest privata rum blir allt mer välkomnande. Många öppnar dörren för hundratals, eller tusentals främlingar, via sociala medier. Bild: Henrik Montgomery/TT

Nu öppnar vi vårt mest privata rum

För inte så länge sedan var dörren till sovrummet oftast stängd, men med den digitala världen har vi öppnat för besökare.
– Det är inte längre konstigt att visa upp sovrummet. Genom sociala medier ökar intresset för bäddtextilier och sovrumsinredning, säger inredningsstylisten Emma Wallmén.

ANNONS
|

Det stora antalet inredningsbloggar och den breda spridningen av professionellt stajlade mäklarbilder har bidragit till sovrummets ökande popularitet, tror Emma Wallmén. Hon driver själv ett populärt instagramkonto och visar ofta upp sitt eget sovrum, där den hembyggda sänggaveln får mycket beröm.

En varmare känsla

För några år sedan var det trendigt med hotellbäddningar. Det fick gärna vara höga sängar, vita bäddset i bomullssatin och extra stora kuddar. Även om den lyxiga hotellkänslan finns kvar ser Emma Wallmén en förändring.

– Allt fler börjar uttrycka sin stil genom hur man bäddar sängen eller vilka färger man väljer, snarare än att efterlikna ett anonymt hotellrum. Flera hotell börjar gå ifrån den lite sterila stilen och försöker skapa hemtrevligare och personligare rum i stället.

ANNONS
Emma Wallmén är inredningsstylist och driver ett populärt instagramkonto. En pläd över fotänden eller extra kuddar är ett sätt att skapa en ombonad känsla, tipsar Emma Wallmén.
Emma Wallmén är inredningsstylist och driver ett populärt instagramkonto. En pläd över fotänden eller extra kuddar är ett sätt att skapa en ombonad känsla, tipsar Emma Wallmén. Bild: Henrik Montgomery/TT

Enligt Emma domineras sovrumstrenderna just nu av färg. Enfärgade bäddset i andra färger än den klassiskt vita är under uppsegling.

– Att kombinera två olika kulörer är också populärt just nu, antingen ton i ton eller för att skapa kontraster.

Ur ett hållbarhetsperspektiv rekommenderar Emma Wallmén enfärgade sängkläder eftersom de är svårare att tröttna på.

EMMAS 6 TIPS FÖR SOVRUMMET

1. Måla väggarna i en annan färg än vitt. En svag ton gör mycket för den ombonade känslan.

2. Var generös med textilier. Gärna sängkappa, matta, gardiner, kuddar och plädar.

3. Ett sovrum har få möbler, så det är värt att välja med omsorg. En snygg designerlampa som tillför något mer än att bara ge ljus är en bra investering.

4. En klassisk kroklist är populärt att sätta på väggen just nu, och är också praktisk att hänga morgonrocken på.

5. Torkade blommor är tacksamma, klimatsmarta och vackra att dekorera med. Häng ett knippe från kroklisten som dekoration.

6. Tänk praktiskt. Var lägger du kläderna på kvällen? Överkastet på natten? Behövs en korg, eller bra klädförvaring? Minska stök genom smarta lösningar.

Att tänka långsiktigt är något som också Johanna Nilsson förespråkar. Hon bloggar och föreläser om textilier och hållbart mode.

– Det bästa köpet är det du använder, så välj sådant du vill ha länge och som funkar över tid. Lakan blir skönare ju längre man har använt dem och eftersom vi tillbringar mycket tid i sängen är det värt att lägga lite extra pengar på bra kvalitet.

Fynda gamla lakan

Johanna Nilssons främsta rekommendation är att försöka hitta antika, hemvävda lakan, antingen hemma hos äldre släktingar, på auktion eller i antikbutiker.

– Den kvaliteten går inte att köpa i dag, den är helt oslagbar! Det är bara att känna med handen så får man en känsla för hur sängkläder hade kunnat vara. Har man någonsin bott på hotell så vet man att det går fint att sova i begagnade lakan, även om det kanske låter lite märkligt att köpa något så intimt second hand, säger Johanna Nilsson.

ANNONS
STOCKHOLM 20181129Stylisten Emma Wallmén visar hur man kan använda naturmaterialet linne i inredningen.Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060
STOCKHOLM 20181129Stylisten Emma Wallmén visar hur man kan använda naturmaterialet linne i inredningen.Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060 Bild: Henrik Montgomery/TT

Materialmässigt är bomull och linne trendigast just nu, och så har det varit under ganska lång tid. Men textilindustrin är problematisk både för miljön och för människorna som arbetar inom den, så Johanna Nilsson rekommenderar att man läser på.

– För bomullslakan tycker jag man ska försöka hitta GOTS-märkta, då vet man att hela kedjan från bomullsplantan till butiken har gått rätt till. Ekologisk bomull är näst bäst, men där tappar man den sociala aspekten och vet alltså inte hur de som arbetar i fabriken har det. BCI-bomull är bara marginellt bättre än konventionell bomull, så det är en ganska mesig märkning om jag ska vara ärlig, säger Johanna Nilsson.

NÅGRA TEXTILMÄRKNINGAR

GOTS. Står för ”global organic textile standard”. En internationell märkning som tar hänsyn till både människor och miljö och ser till hela kedjan, från hur bomullen odlas till dess att plagget hamnar i butik. Läs mer: global-standard.org

Fairtrade. Internationell certifiering som ställer krav på ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling i länder med utbredd fattigdom. Fokus på respekt för mänskliga rättigheter och möjlighet till utveckling. Läs mer: fairtrade.se

BCI. Står för ”better cotton initiative”. Har som mål att minska användandet av kemikalier och vatten och förbättra situationen för bomullsodlarna. BCI-bomull är dock inte ekologisk och får blandas upp med ”vanlig” bomull, vilket gör att det är svårt att fastslå exakt vad märkningen innebär. Läs mer: bettercotton.org

EKO. Det finns ingen gemensam märkning för ekologiska produkter. Ekologisk bomull innebär att den har odlats utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Däremot kan kemikalier ha använts när tyget färgats eller för att skydda materialet för angrepp under frakt. På Sveriges konsumenters sajt finns mer information om mode och hållbarhet. Läs mer: sverigeskonsumenter.se

Till bomullsodling går det åt oerhörda mängder vatten, men även kemikalierna är ett problem. Johanna Nilsson berättar att endast två och en halv procent av jordbruksarealen används för bomullsodling, men hela 25 procent av allt insektsbekämpningsmedel som används inom jordbruk sprids just på bomullsfälten. På så sätt är linne ett bättre val eftersom det går att odla i kallare klimat (det vill säga närmare Sverige) och varken kräver lika mycket vatten eller kemikalier.

Linne är oftare mer klimatsmart än bomull, även om all produktion inte är bra. Linne är också naturligt skrynkligt, vilket ibland är tacksamt.
Linne är oftare mer klimatsmart än bomull, även om all produktion inte är bra. Linne är också naturligt skrynkligt, vilket ibland är tacksamt. Bild: Henrik Montgomery/TT

– Men all linneproduktion är inte bra för det, det finns linne som görs på andra sidan världen och där vet vi inte något om förhållandena i fabrikerna. Så fråga helst i butik hur tyget har tillverkats, säger Johanna Nilsson.

ANNONS

Miljömässig utmaning

Att miljömedvetenheten blir allt större hos både företag och konsumenter är tydligt. Emma Wallmén ser att flera nya svenska textilvarumärken redan från början har valt att profilera sig genom till exempel Fair trade-märkningar av sina produkter. Hon tycker också att man i första hand ska hålla sig till den stil man själv trivs med, snarare än att hoppa på nya trender.

– Även om sovrummet syns allt mer finns det också en bredd, det går alldeles utmärkt att inreda väldigt romantiska sovrum med färger och textilier som passar den stilen. Även det klassiskt vita eller blåvita håller i sig och många föredrar det framför starkare färger, säger hon.

JOHANNA NILSSON

Ålder: 32 år.

Familj: Sambo och dotter, 1,5 år.

Yrke: Opinionsbildare inom hållbart mode.

Bor: Solna, Stockholm.

EMMA WALLMÉN

Ålder: 37 år

Familj: Sambo och ett barn.

Yrke: Inredningsstylist och set designer.

Bor: Kärrtorp, Stockholm.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS