Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Möjligheternas hus

Naturen, havet och vinden har fått ge inspiration till den villa som Ulrike och Detlef Rahe har ritat åt sig själva.
På slingriga små vägar nära havet i södra delen av Kullavik når man Villa Rahe. Huset ligger högt, fasaden är grå som klipporna.

Hit upp kom Ulrike och Detlef en dag 1995 till en tomt som de egentligen inte var intresserade av.
- Nej, vi ville ha en tomt vid havet men mäklaren envisades, han sa "ni måste titta på den", berättar Detlef.

Då fanns det ingen väg hit upp.
- Vi vandrade upp längs en stig och kom upp på den platå där huset står nu. Det var en fantastisk känsla när det öppnade upp mot havet. Den känslan ville vi plocka upp i huset, säger Detlef.

Ett par sedan skoltiden
Han och Ulrike har varit ett par sedan skoltiden i Verden, en liten stad i norra Tyskland.
- Jag gick i tionde klass och var trött på skolan och gick inte dit så ofta. Då ringde en kompis och sa "du måste komma, det är en ny tjej i klassen".

Det var Ulrike.
- Jag bestämde mig genast, vi var tillsammans redan innan vi träffats, skämtar Detlef.

Efter gymnasiet studerade de design tillsammans i Tyskland och fick båda två stipendium att studera på HDK i Göteborg och kom att hyra lägenhet i Kullavik.
- Vi blev förälskade i den svenska naturen och i Sverige, Sverige blev drömlandet för oss. Vi ville leva här, säger Detlef.

När de var klara med studierna började de bygga upp en verksamhet som industridesigners. Villa Rahe är den första byggnad de ritade och den är formgiven så som en industridesigner gör. Allt är färdigritat i förväg, alla förvaringsutrymmen, skåp, hyllor och bokhyllor är planerade och inbyggda.

Modernt trähus
- Eftersom huset är byggt i Sverige är det uppfört i trä, det är naturligt med traditionella svenska material här. Men det skulle vara ett modernt hus, säger Detlef.

Under hela byggtiden 1995-96 besökte de byggplatsen bara en gång.
- Hantverkarna som byggde huset var en far med två söner som tidigare byggt träbåtar. De var vana att jobba efter exakta ritningar. När vi tittade till bygget efter halva tiden satt en enda detalj en halvmeter fel. Efter det blev allt exakt rätt!

Under byggtiden var Ulrike och Detlef upptagna med att starta sin designbyrå i Bremen. Hantverkarnas frågor besvarades via fax, mail var inte vanligt då.
- Vi kom hit när huset var färdigt och det var en djupt rörande känsla att möta denna skönhet. Och så är det fortfarande när jag kommer hit för jag är så mycket borta, säger Detlef.

Har designbyrå i Bremen
Han leder nu parets designbyrå, den har expanderat och har lokaler i Bremens upprustade hamnkvarter. Detlef är också professor i design vid konsthögskolan i Bremen och förestår dessutom ett forskningsinstitut.

- Jag arbetar huvudsakligen i Tyskland, och jobbar intensivt när jag är där. Här i Kullavik är jag de flesta helger, oftast med en extradag, enskilda veckor och det mesta av sommaren. Sen pendlar ju också resten av familjen ibland till Bremen, säger han.

Ulrike är professor i industridesign på Chalmers och bor mesta tiden i villan tillsammans med barnen Emma sex år och Oskar tre år.
Hon arbetar hemma en del av tiden. Villa Rahe har två entréer bredvid varandra, de två dörrarna förklaras av att ena delen av huset är ateljé och kontor.

Huset är rktat mot havet och utsikten
Villan vänder den mera slutna baksidan mot uppfarten. Hela huset är riktat mot utsikten och havet. Byggnaden är lång och smal, alla rum utom hallar och liknande utrymmen har utsikt mot havet. Runt huset löper ett trädäck, men det finns nästan ingen trädgård, bara en liten gräsmatta där det står två solstolar, annars har Ulrike och Detlef lämnat naturen orörd. Ett par vindskydd i glas är nästan osynliga. Innan barnen kom låg en naturlig damm framför huset, den finns kvar men är täckt av ett trädäck.

En våning upp löper en altan längs hela långsidan mot havet. Den är så stor att barnen spelar boll och cyklar trehjuling på den. På baksidan finns en annan altan med morgonsol.

Altanerna är medvetet tänkta att påminna om en kommandobrygga eller ett akterdäck på stor båt. En utbuktning vardera på de båda altanerna ger en arkitektonisk axel som huset är centrerat kring.

Det besökaren mest lägger märke till på huset är det elegant halvrunda taket.
- Vi ville att vinden mjukt skulle flyga över den rundade formen, säger Detlef.

Mer utrymme med rundat tak
En annan anledning var att bygglovet bara tillät en höjd på ett och ett halvt plan och med ett rundat tak blir det mera utrymme på övervåningen. Böjda limträbalkar bär upp taket och ger innetaket en vacker rundning och övervåningen blir rymlig.

I mitten på 1990-talet var en villa med halvrunt tak något helt nytt.
- Huset var omdiskuterat här i byn och kallades för hangaren, säger Ulrike.

Inomhus slås man av öppenheten och ljuset.
- Jag är i behov av solen. Därför är huset så öppet, vi är nära solen oavsett årstid, säger Ulrike

Huset är på 280 kvadrat plus garaget på 30 kvadrat. Ytan är jämt fördelad mellan bodelen och arbetsdelen.
Öppenheten i hela villan går igen i köket där luckorna är av glas och många husgeråd hänger framme. Köket är avskärmat från matplatsen med en vägg som har passager på båda sidor. Allrummet med matplatsen har utsikt mot havet. Framför en öppen spis står soffgruppen. Rummet har en längsgående öppning upp till det övre planet.

Trappa med havsblå sättsteg
Till övervåningen kommer man via en trappa med havsblå sättsteg. Där uppe finns barnens gemensamma rum och Ulrikas och Detlefs sovrum där sängen vetter mot en hel glasvägg med magnifik havsutsikt.
Från ett kombinerat bibliotek, tv- och mysrum med en jättestor hemsydd saccosäck kommer man via en slags landgång ut på altanen.

Om man går ner för trappan igen kommer man genom barnens lekrum in i ateljén där Ulrike arbetar under vårt besök. Det är ett underbart rum som man kan se tvärsigenom, det har glasväggar mot både fram- och baksidan och även fönster på en tredje vägg. Ateljén är också öppen upp till övervåningen där det finns mindre kontor med utsikt mot havet.

När Ulrike och Detlef ritade villan var de ett ungt yrkesarbetande par utan barn. Med två barn blir behoven annorlunda, men huset var planerat för att lätt kunna förvandlas.

"Möjligheternas hus"
Ulrike och Detlef hade i förhand bestämt var det skulle vara lämpligt att göra en passage mellan bostaden och arbetsplatsen. Den har de nu öppnat upp och också förvandlat ett konferensrum till lekrum.
- Huset har fungerat som vi förväntade när vi ritade det. Men vi skulle kanske vilja göra ytterligare förändringar nu när vi har barn. Högst på listan står utrymme för ett ännu större matbord med plats för barnens kamrater eller många gäster och flera sovrum.

De kan också tänka sig att göra om ateljén till vardagsrum.
- Ett hus är ett bra hus om det lever med invånarnas skiftade behov. Det ska vara ett möjligheternas hus, säger Ulrike.

- Men, tillägger Detlef, hav, sol, luft och vill vi nog alltid ha här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.