Lys upp julen energismart

ANNONS
|

Energimyndigheten rekommenderar varmt utbudet som ersättning för dekorationer med vanliga glödlampor.

I sitt årliga test av juleljus och adventsstjärnor konstaterar myndigheten att en miljon hushåll på bara en månad kan spara cirka 72 miljoner kilowattimmar på att välja lysdiodlampor, även kallade LED-lampor, i stället för glödlampor. Det motsvarar eluppvärmningen av 4800 villor under ett helt år.

Uträkningen bygger på att hushållen har en stjärna i fönstret, en elljusstake, en ljusslinga och julgransbelysning tända dygnet runt i en månad. Har man dem tända sex timmar per dag blir besparingen 18 miljoner kilowattimmar.

TT: Men lyser de lika vackert?

–Det beror på tycke och smak. Men de har blivit mycket bättre, säger Sherwan Fatah på Energimyndigheten som hållit i testerna.

ANNONS

–Nu är det nästan ingen skillnad på den röda ljusstake som vi prövat med LED-lampor och den med vanliga glödlampor.

Elljusstaken med glödlampor drar dock 22 gånger mer energi. Och man behöver inte köpa en ny ljusstake för att spara energi. Men man måste byta alla lampor samtidigt annars fungerar det inte.

En annan fördel med LED-lamporna är att de inte innehåller kvicksilver.

Bland årets 15 testade juldekorationer finns balkongslingor, grangirlanger, ljusslinga med kottar, lysande svampar i glas, julgransbelysningar och fyra olika stjärnor att hänga i fönstren, ett par elljusstakar och två stjärndraperier.

ANNONS