Lupiner färgar vägrenar och slänter i toner av rosa och lila. Men naturvårdare anser att de bör bekämpas. Det är nämligen bland annat lupinernas fel att ängsväxter tunnas ut.
Lupiner färgar vägrenar och slänter i toner av rosa och lila. Men naturvårdare anser att de bör bekämpas. Det är nämligen bland annat lupinernas fel att ängsväxter tunnas ut.

"Lupiner konkurrerar ut ängsväxter"

ANNONS
|

Norge har redan ett förbud på gång. Från den första januari 2016 kommer det där att vara förbjudet att importera, sälja och plantera ut 31 olika växter som hotar den biologiska mångfalden - bland annat lupiner, vresros och gullris.

-Lupiner och flera andra trädgårdsväxter är så starkväxande att de konkurrerar ut mer lågvuxna ängsblommor som kattfot och fibblor, säger Stefan Grundström, ordförande i Svenska botaniska föreningen.

Läs också: Svarta listan – växterna som tar över i trädgården

Många tycker att lupiner är vackra där de reser sig längs många av våra vägar, och så länge de håller sig till vägkanterna kan man tycka att de är hanterbara.

-Problemet är att de sprider sig till naturmiljöer som älvstränder och skogsområden. Om några decennier kan vi ha lupiner längs hela Torneälven och Vindelälven - två av våra sista orörda älvar, säger Stefan Grundström.

Han tycker att Trafikverket borde ta ansvar och slå av dem innan de fröar av sig.

-Det gäller att se till att de inte sätter frö och sprider sig. Det är nästan omöjligt att få bort lupiner. De kan få meterdjupa rötter.

Jättebalsamin - sprider sig längs havsstränder och åstränder.

Vattenpest - är en vattenväxt som kommit till våra vattendrag via akvarier.

Sjögull - finns i många vikar i Mälaren och breder ut sig aggressivt.

Kanadensiskt gullris - sprider sig från trädgårdar till vägkanter och sedan ut i naturmiljöer.

Amerikansk dunört - har vindspridda frön och finns numera i nästan hela landet, även i de mest avlägsna vildmarksområden.

Källa: Stefan Grundström, ordförande i Svenska botaniska föreningen

ANNONS