Låt växthusets volym gro

Ingen trädgårdsentusiast ser fram emot vintern. Men med ett växthus på tomten kan den mörka och kalla årstiden bli riktigt trivsam.

ANNONS
|

– Jag tar ofta med mig kaffekoppen ut hit och njuter, säger Tyra Hallsénius Lindhe, som bland annat håller kurser i växthusbyggande.

Efter en lång och varm höst har slutligen de grådisiga råkalla dagarna kopplat greppet om naturen. I Tyra Hallsénius Lindhes trädgård bjuder dock många av växterna i rabatterna fortfarande på grönska och blomsterprakt, men det går inte att ta miste på att det handlar om en sista suck innan vintern definitivt är här. Träd och buskar skiftar i nyanser från flammande rött och orange till beige och grått, och på trädgårdsgångar och gräsmatta börjar löven samlas.

– Nu handlar mycket om att städa, plocka undan och förbereda inför nästa säsong, säger hon.

ANNONS

Från frö till tallrik

Tyra Hallsénius Lindhe har ett stort trädgårdsintresse, där fokus ligger på köksträdgården och odling för husbehov. Hon håller kurser, har skrivit boken "Året i köksträdgården" och driver bloggen "Köksträdgården". Hennes egen ambition är att tänja på säsongen och försöka odla grönsaker året om. En viktig del i den strävan är hennes vackra växthus. Det är vitt och ser klassiskt, charmigt och nätt ut på samma gång. Det ligger på en lagom solig plats i den 150 kvadratmeter stora köksträdgården och är tillverkat av delvis återvunnet material.


    "Jag önskar att fler gjorde som jag. Gräv upp gräsmattan och börja odla din mat! Det är både nyttigt och gott med en egen täppa", säger Tyra Hallsénius Lindhe. Foto:Christine Olsson/TT
"Jag önskar att fler gjorde som jag. Gräv upp gräsmattan och börja odla din mat! Det är både nyttigt och gott med en egen täppa", säger Tyra Hallsénius Lindhe. Foto:Christine Olsson/TT

– Jag hittade 36 stycken antika fönster på vinden som jag ville ta till vara - glasen var fantastiskt vackra.

Det blev en rolig process som hon inte ångrar en sekund av.

– Jag har gjort det helt själv - både design, konstruktion och själva byggnationen. Det enda jag lejde bort var det förberedande markarbetet och eldragningen, berättar hon.

Många kurser

Hennes erfarenheter har lett till att hon numera, vid sidan av odlingskurserna, även delar med sig av sina byggkunskaper. För enligt Tyra är det inte alls särskilt svårt. Bara man har rätt vilja och redskap, vill säga.

– Ett bra tips om man är osäker på var man ska placera det, är att titta var på tomten som snön först smälter på våren. Det brukar vara den bästa platsen.

ANNONS

En del föredrar en gjuten bottenplatta, medan andra vill ha jordgolvet kvar. Vilken modell man väljer spelar mindre roll - bara det inte blir för litet. Små växthus ger ofta stora problem.

– Så stort som möjligt är en bra strävan. De allra minsta fungerar inte - de blir för varma och får för liten luftvolym. Då blir det bara torrt och kan dra till sig myror och sjukdomar, säger Tyra.

Har man inte råd rekommenderar hon att vänta och spara pengar så att man i alla fall kan bygga ett på tolv kvadratmeter, helst med en takhöjd på 3,70 meter.

– Då får man en fin luft och miljö i huset. Och jag har hittills aldrig hört någon trädgårdsintresserad klaga över att växthuset är för stort - bara tvärtom.

Vintern kommer

Så här års när vintern står för dörren är det viktigt att förbereda även växthuset för säsongen.

– Det gäller att förhindra att mögel och andra sjukdomar får fäste. Därför bör alla krukor med växter, som ändå inte har en chans att klara vintern, tömmas och tvättas noga.

Hon tycker också att alla som odlar vindruvor tjänar på att klippa ned den efter skörd. Då hjälper man växten att gå i vila och samla kraft inför nästa säsong. Man kan visserligen göra det i januari också, men väntar man är risken att man glömmer bort det och går på den när den är på gång igen och orsakar en "blödning" i stället.

ANNONS

– Det går fint att fortsätta odla vintersallat, asiatiska bladgrönsaker och kryddor som gräslök, timjan och rosmarin. Det gör inget om örterna blir lite torra.

Framförallt vinner man på att inte låta växthuset förvandlas till en förvaringsbod för redskap, cyklar och gräsklippare. Fortsätter du att hålla trivsamt där inne förlängs säsongen med många månader - både höst som vår.

– Jag älskar att ta min kaffekopp och gå ut hit, dra händerna genom kryddväxterna och drömma om sommaren. Och tack vare att det är vindstilla känns det ofta varmt och skönt långt in på vintern.

Lagom till advent julpyntar hon huset och dekorerar det med ljusslingor och levande ljus och ställer till med glöggkalas.

– Växthuset är min räddning under vintern.

Vilka regler gäller?

  1. Ett fristående växthus som är under 15 kvadratmeter med en nockhöjd på högst tre meter kräver inget bygglov.
  2. Däremot måste du ha skriftligt godkännande från berörda grannar eller väghållare inom 4,5 meter från angränsande tomt, fastighet eller väg.
  3. Det kan finnas undantag från reglerna i olika kommuner, kolla därför vad som gäller där du bor. Läs mer om bygglov på boverket.se

Källa: boverket.se

Förbered för vintern: checklista

1. Töm och rengör krukor för att undvika mögel och sjukdomar.

2. Städa bort frön och allt annat ätbart som möss och råttor kan tänkas gilla.

3. Förvara jordsäckar torrt och svalt. Är de blöta fryser de lätt, blir sura och svåra att använda i vår.

4. Sopa och gör rent hela växthuset. Tvätta gärna fönster och träfoder för att slippa mögel- och fuktangrepp.

5. Ska du spara och återanvända plastkrukor, odlingsbrickor och pluggboxar - rengör dem noga. Då blir det så mycket roligare att ta fram i vår.

Tyra Hallsénius Lindhe

Gör: Inspiratör och kursledare - Köksträdgårdsodling på naturens villkor. Driver bloggen "Köksträdgården".

Bor: Resarö, Vaxholm.

ANNONS