Klättrande klockor med klematis

ANNONS
|

Sippranka var namnet innan det latinska Clematis försvenskades och blev Klematis. Men visst känns sippranka som ett mer smickrande och passande namn på flertalet av släktet klematis sorter? Några av de småblommiga sorterna har små söta sippor, liknande vitsipporna, men ännu fler blommar med nickande små klockor. De allra flesta av oss trädgårdsodlare faller dock först och främst för de storblommiga sorterna.

Hänförande

Den kanske allra populäraste sorten heter 'Jackmanii' och föddes redan 1862 i den brittiska handelsträdgården George Jackman & Son. Där hade trädgårdsmästaren Georg Jackman under några års tid experimenterat med olika korsningar av klematis, men det var en enda sort som skulle göra honom för evigt ihågkommen - samt innebära ett genombrott som prydnadsväxt för hela klematissläktet i Europa. 'Jackmanii' blommade stort, villigt och hänförande och tog trädgårdsvärlden med storm under det sena 1800-talet.

ANNONS

Efter 'Jackmanii' togs flera storblommiga sorter fram i snabb takt. Från Frankrike kommer skönheter som 'Ville de Lyon' som föddes 1899, samt 'Nelly Moser' som skapades 1897 av trädgårdsmästaren Marcel Moser i Verailles strax utanför Paris. Båda dessa sorter har varit oerhört populära i hela Europa sedan dess.

Som barn

Trots det får man nästan alltid samma kommentar från klematiskunniga trädgårdsmästare, att nog är det väl lite synd att alla stirrar sig blinda på de storblommiga sorterna? De som dessutom är svårast att sköta - och lättast att misslyckas med. Men trots att det borde vara tvärtom börjar de flesta med storblommigt, för att så småningom intressera sig för de småblommiga sorterna.

– Storblommiga klematis innebär stora bekymmer, småblommiga är det mindre bekymmer med. Det är som med barn, säger Krister Cedergren som driver anrika plantskolan Cedergrens i Råå.

Svenska framgångar

Även vårt förhållandevis lilla land har haft flera internationellt erkända storheter inom förädlingen av klematissläktet. Mest känd för allmänheten är kanske Magnus Johnson, som i många år drev egen plantskola utanför Södertälje, där han på 1990-talet hade en av världens största klematissamlingar. Förutom att han ägnade många år åt att systematiskt utforska släktet klematis - vilket resulterade i ett riktigt uppslagsverk med titeln Släktet klematis - efterlämnade han över 120 egna sorter och belönades med en hedersdoktorstitel av Sveriges lantbruksuniversitet.

ANNONS

Målet med hans förädlingsarbete var att få fram en 'Jackmanii' i en ny färg. Han lade också stor vikt vid att få fram nya doftande klematissorter.

De allra flesta av släktets sorter doftar nämligen inte, men det finns några sorter som luktar gott. När sommarsolen sakta sänker sig mot horisonten sprider de sin väldoft i trädgården och ger oss ytterligare ett skäl att älska klematis.

Fakta: Klematiskuriosa

– Klematis började odlas som nyttoväxt redan på 1100-talet. Då odlades den för repframställning, de sega rankorna lämpar sig väl för tillverkning av rep.

– Skogsklematis C.vitalba växer vild i stora delar av Europa, faktiskt ända upp i de södra delarna av Sverige.

– Många av sorterna är inte härdiga på våra breddgrader, men det finns sorter som går att odla ända uppe i Norrbotten.

– Släktet klematis innehåller ett brett spektra av allt från decimeterhöga små plantor till sorter med 20 meter långa rankor.

– Även blommorna varierar mycket i storlek. De minsta mäter bara cirka två centimeter i diameter - medan de största sorterna mäter närmare 25 centimeter mellan kronbladspetsarna.

– En av de allra största blomsorterna är framtagen av en svensk förädlare och har även namngivits efter samma person - 'John Gudmundsson'. Sorten är dessvärre ovanlig i plantskolorna i dag.

ANNONS

– Sverige har haft flera internationellt kända klematisförädlare. John Gudmundsson, Tage Lundell och Magnus Johnson har alla sorter uppkallade efter sig. Även Jan Lindmark har lämnat flera sorter efter sig, liksom Krister Cedergren som i dag driver plantskolan Cedergrens i Råå, med landets största utbud av och kunnande om klematis. (TT Spektra)

ANNONS