Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/10

K-märkta nyanser i Landala

Tre nyanser av brunt. Det är de färgvarianter som tillåts som fasadfärg på de K-märkta pepparkakshusen i Landala. – Det är en fantastisk harmoni i området och vi stormtrivs, säger Ellen Lillvall.

I bostadsbristens Sverige började runt förra sekelskiftet drömmar om grönskande kvarter med småhus och slingrande gator att växa fram. Första spadtaget på det som skulle komma att kallas pepparkakshusen togs 1913. Husen med den bruna fasadfärgen stod klara året därpå. 

Nära hundra år senare stod den unga familjen Lillvall i begrepp att flytta från sin lägenhet i Linnéstaden till ett hus.

 – Jag är uppvuxen i Änggården och John i Johanneberg och det var särskilt viktigt för oss att bo i något av områdena centralt i Göteborg.

John upptäckte pepparkakshusen först, de åkte dit och tittade runt i området och blev förtjusta. När några hus lades ut till försäljning gick de på visningar.

– Det var ett generationsskifte just då. Från att det mest hade bott äldre i området flyttade det in nya familjer med barn, berättar Ellen och John Lillvall.

Lillvalls flyttade in i sitt parhus sommaren 2013.

Från köksfönstret har de en fin utsikt mot rondellen på gatan vars gräsbevuxna mitt pryds av en fontän som under sommarhalvåret sprutar vatten. Eftersom det är stillsamt med trafik leker gärna barnen på gatan.

– Det är tätt mellan hus och trädgårdar så man måste tycka om gemenskapen med sina grannar. Jag älskar att barnen kan komma och gå. Plötsligt är det fem barn här inne som leker med varandra, säger Ellen Lillvall och gör en gest över vardagsrummet som är öppet in mot köket.

Varsamt renoverat

Paret tittade på andra hus men inte alla var så varsamt renoverat som det de nu bor i.

Området är bevarandeskyddat (K-märkt) och man får inte måla husfasaderna annat än i brunt. Det finns tre nyanser att välja mellan. Sedan en tid är det också förbjudet att slå ut väggen mellan parhusen för att bygga om till ett stort hus. Men trots att det är ganska strikt reglerat är det olika hur man uppskattar de gamla detaljerna.

– I vårt hus finns många detaljer kvar i sitt originalutförande, så som golvlisterna,  den öppna spisen, ytterdörren, innertaken, spröjsade fönster, och det tycker vi gör stor skillnad. Det är charmigt, säger Ellen Lillvall.

Förändringar på huset

Den tidigare ägaren har gjort en del förändringar på huset. Väggen mellan kök och vardagsrum är borttagen för att skapa en öppen yta där kök, matsal och vardagsrum bildar en enhet.

– Köket måste ha varit pyttelitet så det är skönt att ha det så här öppet mellan köket och vardagsrummet där matsalsbordet står, säger John Lillvall.

I andra hörnet av det stora rummet finns soffan där hela familjen gärna myser tillsammans. När de vuxna stökar i köket leker Celine, 5 år och Winston, 2 år i soffan.

Plattv:n hänger smart nog på en vägg lite i skymundan.

– Det har sina fördelar att vara gift med en ingenjör, säger Ellen Lillvall och berättar att familjen till exempel slipper synliga sladdar.

Fiffiga tekniska lösningar är ett signum för familjens sätt att inreda men också en bestämd inredningssmak.

– Ellen ville ha en röd matta till köket och jag gick runt i flera timmar på marknaderna i Istanbul för att hitta rätt. Med gäster och uteslutningsmetoden fann jag till slut mattan som vi nu har i köket. Jag var väldigt spänd på om Ellen skulle tycka om den var när vi packade upp den hemma, berättar John.

Blommar hela säsongen

Under vår och sommarhalvåret blir trädgården nästan som en del av vardagsrummet. Ett parti med franska dörrar leder ut till altanen och den omsorgsfullt anlagda trädgården.

– Det var också något som den tidigare ägaren hade fixat. Han lät en trädgårdsarkitekt planera växter för den lilla trädgården och det kommer blommor hela säsongen. Vi upptäcker nytt hela tiden, säger Ellen.

Hallen är lite trång men noga uträknade förvaringsmöjligheter gör den ändå funktionell för barnfamiljen. En trappa upp ligger sovrummen och på vinden finns ytterligare ett rum inrett för sovplats.

– När barnen blir lite större och behöver varsitt sovrum flyttar vi nog upp dit. Där kan man ligga och titta på stjärnorna genom takfönstret säger John Lillvall.

Badrummet är renoverat efter att de flyttade in, i dag är det vitkaklat och ljust med vägghängd toalettstol och nyinsatt fönster. Trots de strikta reglerna för fasaderna gick stadsbyggnadskontoret med på vissa förändringar då fönstret inte vetter utåt gatan.

– Vi ansökte om ett byggnadslov och lovade att göra likadant som våra grannar med ett exakt utförande som på fönstret i sovrummet bredvid badrummet, säger John.

Smidd trappa

En av de smartaste lösningarna för huset är spiraltrappan upp på vinden. Den är måttbeställd och noga uträknad för att få plats på det trånga utrymmet i hallen på andra våningen. Smeden som tillverkat spiraltrappan har också gjort matbordet av stål som paret förälskade sig i och därför köpte av den tidigare ägaren till huset.

– Titta här så exakt måtten på trappan är, säger John och visar millimeterprecisionen. Han måste ha varit nervös när trappan installerades, att den inte skulle passa.

Extra lurigt måste det ha varit att få trappan på rätt ställe med tanke på att den är installerad så nära balkongdörrarna.

Inbjuder till samvaro

Även den oansenliga storleken på balkongen inbjuder till samvaro.

– Där är perfekt att sitta i kvällssolen och ta en gin tonic före maten. Det är precis så att jag och Ellen får plats och ett par till när grannarna kommer på besök, säger John.

Trots att allrummet på andra våningen inte är mer än ett genomfartsrum ger det en stark känsla av sekelskifte. En viktig detalj är de gamla spegeldörrarna som är målade i grå nyanser.

– Innerdörrarna och fönstren är så viktiga för husets charm. En sådan sak är fönsterkarmens mittposter och ram som har avrundade mjuka kanter. Sådana detaljer hittar man inte i nybyggda hus idag, säger John Lillvall.

Just nu är huset perfekt för tvåbarnsfamiljen men om några år, om det blir tillökning i familjen, kan det bli svårare.

– Barnen måste ju inte ha egna rum men om vi tycker att de ska ha det så vill vi hitta ett större hus i området. Eller också bygger vi ett sovrum till oss föräldrar i källaren eller möjligtvis i det lilla huset på trädgården som idag är bastu.

Mest läst