Köpa villa för nybörjare - här får du svaren

ANNONS
|

Första gången du ger dig ut i villadjungeln har man ofta så många frågor att man skäms. Men gp.se vågar fråga - och Elisabeth Österman på Villaägarnas riksförbund ger svaren.

Hur vet jag om vi har råd att köpa hus? Det verkar så himla dyrt allting.

Här måste man gå igenom sina inkomster och utgifter och se hur mycket man har råd med eller är villig att lägga på boendet. Bankernas kalkyler kan ge en vägledning men man måste själv bestämma vad inkomsterna ska räcka till förutom att bo.

Priset som står i annonsen; gäller det? Eller är det alltid budgivning som trissar upp priset?

ANNONS

Oftast är priserna i annonsen ett utgångspris som kan stiga i budgivning om det är många som är intresserade av att köpa huset. Det finns också hus som annonseras till fast pris.

Kan jag lita på att mäklaren är seriös?

De flesta mäklare är seriösa men det finns även mindre seriösa mäklare. Kontrollera att mäklaren är registrerad hos fastighetsmäklarnämnden. Det är också alltid bra att ta referenser.

Hur mycket kontanter måste vi kasta in i ett husköp? Eller kan vi låna till allting?

En kontantinsats på 10 % av priset är ett vanligt bankkrav. Om man köper ett hus för 1 miljon blir kontantinsatsen 100 000 kronor och man kan då få lån på 900 000 kronor.

Ingen vill göra en dålig affär - kommer huspriserna att gå ned?

Hur priserna kommer att utvecklas är svårt att veta. Det viktigaste när man köper ett hus är att ha marginaler i sin ekonomi så man inte tvingas sälja om priserna skulle gå ner. Priset har ju bara betydelse vid köp och försäljning.

Vad händer om värdet på mitt hus rasar i värde? Tvingas vi sälja då?

Så länge man klarar sina lånekostnader behöver man inte sälja.

ANNONS

Rörlig och fast ränta; vad är skillnaden och vad är bäst för mig?

En rörlig ränta följer marknadsräntan och ändras var tredje månad. En fast ränta väljer man vanligtvis på 1,2 eller 5 år. Det innebär att räntan är den samma under den perioden oberoende av vad som händer på marknaden. En fast ränta är i regel högre än den rörliga men ibland kan det kännas tryggt att veta vad som gäller.

Vilken långivare är bäst?

Ingen är bäst på allt. Det är viktigt att be om offerter från flera olika. Att titta på publicerade räntejämförelser ger inte tillräcklig vägledning. Räntan är ofta förhandlingsbar.

Amortering vet jag betyder avbetalning på lån. Men hur mycket måste vi amortera på huslånet?

Det är väldigt olika. Bottenlån kan man i regel få amorteringsfria. Ett bottenlån ges på mellan 75-85 % av priset och har huset som säkerhet. Resterande lånebehov ges i form av topplån. Dessa ska i regel amorteras på mellan 10-15 år.

Vad är lagfart och pantbrev för nånting?

Lagfart är ett bevis på att du äger fastigheten. När man köper ett hus måste man betala en stämpelskatt för lagfarten. Den är 1,5 % av köpesumman. Köper du ett hus för en miljon blir skatten 15 000 kronor.

ANNONS

Pantbrev tar man ut som säkerhet för lånet. Även för pantbrev måste man betala skatt. Skatten är 2 % på pantbrevsbeloppet. Pantbreven följer med huset och en ny ägare behöver bara ta ut pantbrev om lånebehovet är större än det finns uttagna pantbrev för. Köper man äldre hus där tidigare ägare bott länge behöver man ofta ta ut pantbrev för en stor del av sitt lånebehov. Mäklaren ska kunna ge besked om hur mycket pantbrev det finns i huset.

Hur dyrt är det varje månad med andra kostnader än lån? Jag tänker på uppvärmning, sopor, vatten, avlopp och sånt. Hur mycket måste vi räkna med?

Uppvärmningen är ofta den största kostnaden utöver lånekostnaderna. Hur hög den kostnaden är beror naturligtvis på husets ålder, storlek och uppvärmningsform. Mäklaren ska kunna informera om tidigare ägares driftskostnader. En schablon som används för ett normalstort hus, när de faktiska kostnaderna inte är kända, är ca 43 000 kronor om året.

Alla villaägare verkar vara så himla händiga och duktiga. Vi kan inget sånt. Måste vi vara värsta hantverkarna för att kunna sköta om vårt hus?

Det är mycket jobb med ett hus, i synnerhet om man köper ett äldre hus. Man behöver inte vara hantverkare för de tjänsterna kan man köpa. I dag kan man i många fall dessutom få en skattereduktion om man anlitar hantverkare, så kallade ROT-avdrag. Men det är nog en fördel om man har ett visst intresse av att lära sig så man inte behöver anlita hantverkare för allt.

ANNONS

Det är viktigt att en expert gör en inspektion av huset innan köpet, har jag förstått. Hur funkar det? Och hur hittar vi en inspektör?

Köparen har undersökningsplikt av det hus han ska köpa. Man kan aldrig i efterhand åberopa fel och brister som hade kunnat upptäckas vid en besiktning. Ofta står det i annonsen att huset är besiktigat men en sådan besiktning kan inte ersätta den egna besiktningen. För att undersöka huset bör man själv anlita en certifierad besiktningsman som granskar huset. Godkända eller certifierade besiktningsmän hittar man hos Svenska byggingenjörers riksförbund ( www.bygging.se)

Ska vi lita på magkänslan när vi letar hus? Eller kanske ta ett litet tristare val och ha pengar över?

Det kan vara farligt att bara gå på magkänsla. Det är mycket man ska väga in vid ett husköp. Ofta är läget minst lika viktigt som själva huset för att man ska trivas. Det är också viktigt att hålla sig inom den kostnadsram som ens ekonomi klarar så inte oron för ekonomin förstör glädjen av att ha köpt drömhuset.

ANNONS