Julens dofter och smaker – här växer de egentligen

Det är alldeles självklart i december - då ska det dofta av saffran, kanel och citrus i alla rum. Men hur många vet att kanel egentligen är bark från ett träd? Eller att saffran kommer från märket på en krokusblomma? Och att vanilj egentligen är en orkidé?

ANNONS
|

Dofterna och smakerna är det som skapar bästa julstämningen. Men de flesta av växterna som ligger bakom aromerna vi förknippar så starkt med julen, har sitt ursprung långt från snöiga Norden.

Det är egentligen inte svårt att förstå att kanel kommer från ett träd när man köper hela kanelstänger. Då syns det precis att kryddan är en bit avskalad bark. När den mals blir smaken kraftfull. Det finns ungefär 250 olika kanelträdsarter som växer i Sydostasien och på Sri Lanka. Äkta kanel är dyrbar, så vi får hålla till godo med den billigare kassiakanelen.

Tropiska växter

Vanilj, som är en orkidé, hittar man i tropiska och subtropiska områden och namnet betyder "liten kapsel". Den växer som en slingrande lian och det är ur orkidéblommans frökapslar som man plockar och skrapar ur kärnorna som ger den fina smaken.

ANNONS

Både vanilj och kanel växer i botaniska trädgården i Lund.

– Våra besökare blir ofta förvånade över att se hur kryddorna egentligen växer, säger trädgårdstekniker Katarina Löthman Kaliff.


    Trädgårdstekniker Katarina Löthman Kaliff. Foto: Emil Langvad/TT
Trädgårdstekniker Katarina Löthman Kaliff. Foto: Emil Langvad/TT

Hennes jobb är bland annat att se till så att de nyttiga djur som finns i växthusen, för att ta död på skadedjuren, mår bra och förökar sig. I växthuset visas just nu en kakaoutställning, och här frodas många av de växter som ger dofter och smaker som vi vill ha till jul.

Egen odling

Citrus är ett stort släkte och både apelsin, mandarin och clementiner hör förstås hemma på julbordet. Nästan all citrus som vi äter är hybrider, skapade för att ge så god smak och så lite kärnor som möjligt. Just nu mognar mandarinerna i det botaniska växthuset.

Det blir ingen jul utan pepparkakor och ingen pepparkaksdeg utan ingefära. Den knöliga roten odlas i tropikerna men den är lätt att lyckas med som krukväxt. Köp en bit färsk ingefära och välj en bit som visar lätt gröna små skott på knölen. Plantera den med halva jordstammen ovan jord. Ställ varmt och vattna.

Kryddnejlika kommer från samma familj som myrten. Det kan man faktiskt förstå om man har chansen att se de fina blommorna - vilket man ofta inte gör, eftersom det är just knopparna som torkas och används som krydda. Kryddnejlikan är ett träd som kan bli tio meter högt.

ANNONS

Nötterna i skålen kan komma både från Norden och sydligare länder. Hassel och valnötter går utmärkt att odla i Sverige, valnötter får man dock mest skörd av i södra Sverige. Den har två skal. Ett grönt, som man skalar bort innan de läggs på tork, och en hinna som skyddar den inre nöten.

Doft från Syrien

Saffran heter Crocus sativus och i stället för att, som andra krokusarter, öppna sina lila blommor på våren blommar saffranskrokusen på hösten. I oktober månad kan det vara dags att skörda pistillmärkena, låta dem torka för att sedan lägga i lussekattsdegen. Det går faktiskt att odla saffranskrokus i södra Sverige. Men det gäller att välja ett soligt och torrt läge där det är bra dränerat. Skörden kanske inte blir så stor men den kommer!

Doften av liljekonvalj och hyacint är förstås också självklar och den som en gång haft iskonvalj till jul vill gärna fortsätta med den traditionen. Den är helt enkelt vanlig konvalj som grävts upp och lagts på kylning för att sedan väckas till liv sent på hösten för att luras att blomma i december.

Hyacintlöken som vi driver, eller köper färdig, kommer i dag oftast från holländska lökodlare. Ursprungligen växer den - som så många andra lökväxter - i Turkiet och Syrien och i Sverige har vi njutit av hyacintens doft ända sedan 1600-talet.

ANNONS

Så ett kakaoträd

Kakaofrukten växer direkt på trädets stam. Om du kan få fatt på riktigt färska frön från kakaofrukten går det att så dem i varm jord. Det blir ett litet träd som faktiskt till och med kan blomma och få frukt - om man har tillgång till växthus med hög värme och luftfuktighet.

Förläng livet på hyacinten

Hyacintlöken är populär som julblomma men kan fortsätta livet betydligt längre än bara över helgerna ute i trädgården.

  1. När den blommat över inomhus ställer du ut den i ett förråd eller garage, frostfritt och ljust.
  2. Låt den vissna ned i lugn och ro, vattna lite.
  3. När våren kommer planterar du ut löken i rabatten. Nästa vår kommer den att blomma igen med enkla, tunnare stänglar.

    Det går att förlänga livet på julens hyacint genom att plantera ut den i trädgården. Foto: Leo Sellén/TT
Det går att förlänga livet på julens hyacint genom att plantera ut den i trädgården. Foto: Leo Sellén/TT

ANNONS