Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1284822.jpg

Inredningstrender till våren

En stressig vardag och globala hot gör att längtan efter ett harmoniskt hem blir mer påtaglig. Det återspeglas i vårens inredningstrender. Experten Jan Rundgren presenterar fyra av dem på inredningsmässan Formex.

Trend 1: Dagdrömmar

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det här är en tjusig stil med stuckaturer och reliefmönster på till exempel tak och keramik. Mässing och andra metaller har en given plats.

– Här är det stilfulla textilier som linne, siden och transparenta tyger som gäller – gärna lager på lager, säger Jan Rundgren.

Omvärlden stängs ute med mjuka färger. Pudriga pasteller kombineras med sobert grått.

Nyckelord: Lyxigt, plisserat, kristall, pastell, grått och sobert.

Trend 2: Indisk sommar

Sprakande färger tar mer plats än någonsin tillsammans med rustika inslag. Här tas världen in i hemmet och etniska inslag varvas med moderna uttryck till personliga kombinationer. Det är främst ursprungsmönster och stilar från olika delar av världen som samsas i inredningsdetaljerna.

– Influenserna kommer från bland annat Sydamerika, Indien och Afrika. Mönstren är mosaikinspirerade, grafiska eller stora och vävda, säger Jan Rundgren.

Grönskan är också viktig. Ställ fram ett gäng kaktusar och exotiska blommor och du är nästan hemma.

Nyckelord: Etniskt, färgexplosion, exotiska växter, lekfullt och mixat.

Trend 3: Jordnära

Här vill vi tillbaka till det enkla livet i samklang med naturen. Inspireras av karga landskap och utsikter över vyer som ger en känsla av frihet. Ett tryckt mönster eller en akvarellmålning med motiv av exempelvis frökapslar smälter väl in. Här paras neutrala färger med vitt och guld.

– Kombinationen kallt och varmt med naturnära material blir till en skön kontrast, säger Jan Rundgren.

Naturmaterial som gräs, trä, spån och inslag av flätad korg ger en mysig känsla. Ekologiskt tillverkat är mer eller mindre en självklarhet.

Nyckelord: Naturnära, utsikt, frihet, organiskt, handgjort och ekologiskt.

Trend 4: Vattenvärld

Fly vardagen helt och hållet och låt en undervattensvärld med sina annorlunda färger och former inspirera hemmet. Eller kör på klassiskt blått och vitt i en maritim mix.

– Det här är en högsommartrend som har en dominerande blå färgskala. Den som törs gå ett steg mer mot en sydligare touch kan testa att använda turkosgrönt, säger Jan Rundgren.

Färgerna blandas gärna på textilier som har en transparent akvarellkänsla. Fiskar och havsdjur får också vara med som motiv. Möblerna är gärna vita eller blå och kombineras ofta med föremål som ger en känsla av drivved.

Nyckelord: Högsommar, blåskala, pärlemor, grönturkos, hav, solglitter och drivved.

Formex

Formex är nordens största mötesplats för inredningsdesign med sina 850 utställare och 25 000 besökare. Vårens Formex, den 15–18 januari, var den 100 mässan sedan starten år 1960. (TT)

Mest läst