Ingen trädgård utan jord

ANNONS
|

Äntligen börjar det bli dags att förbereda jorden för sådd och plantering. Lär du känna din jord och ger den påfyllning i form av näring och struktur belönas du med bättre skördar och friskare växter. Därför kan det vara väl värt att ägna jorden lite extra omsorg. I dag finns det många specialkomponerade jord- och näringsprodukter i handeln, så det är en hel del att tänka på. Är det till exempel läge för jordförbättring, som kan behövas om jorden är för lerig eller sandig? Vilken jord passar bäst till barrväxter respektive surjordsväxter och rosor?

Rölunda Gård är en av landets största producenter av jord och gödsel, och har flera tillverkningsanläggningar runt om i landet. Magnus Nobel, som varit med sedan starten, brukar jämföra jorden vid en mage.

ANNONS

- Socker ger snabb energi medan riktig mat håller mättnaden länge. Så fungerar jorden också. En naturgödslad jord är full av mikroliv som också är bra för det som ska växa i den, säger han.

En påse koskit

Magnus Nobel var i tonåren när han hjälpte pappa att skyffla gödsel i plastpåsar för första gången. Det var resultatet av en dålig sommar, då de hade fått köpa in torv att ha till korna i lagården i stället för egen halm. Där hade kossorna sedan stått och trampat runt hela vintern så att det blivit en finfin blandning.

- När pappa började räkna på vad det där gödslet hade kostat kom han på att vi kunde sälja det till folk i bygden. Det var så det började, 1971. Vi sålde tusen påsar koskit första året! skrattar Magnus.

- Vi har verkligen startat från ingenting och lärt oss alla misstag på vägen. Det är bra, det har gett oss viktiga erfarenheter och kunskaper om produkterna vi säljer.

Ska ha spänst

På Rölunda Gård är det 28 kor som står för den stora ingrediensen i gödslet. På de andra anläggningarna lånar företaget ut torv till jordbrukare och får färdig gödsel tillbaka. Torven är den största beståndsdelen i det som sedan blir den färdiga jorden.

ANNONS

Numera är det Magnus och hans bror Alf som driver Rölunda och recepten på god jord har de i huvudet - och i alla sinnen. De olika jordsorterna blandas efter recept, men det är inte en dator som räknar ut mängderna. Nej, det gör Magnus själv. Han vet genom att känna, lukta och titta på dem vilken typ det är.

- Jag älskar lukten av jord. Jag gillar att gå och nypa i den! Ett säkert sätt att kolla jorden är att den ska ha spänst. Den ska fjädra tillbaka när du klämmer på den. Blir den en liten boll så är den för tät. Rötterna som ska ned i jorden behöver syre, precis som vi, för att kunna växa.

Svensk mästare

Magnus betonar vikten av att jord inte bara är något som man ska fylla på i krukan för att växten inte ska tippa åt sidan.

- Det säger sig självt att krukväxter behöver bra jord. De har en begränsad yta att hämta näring från, och den jord de står i måste innehålla allt de behöver. Likaså när du odlar dina egna grönsaker. Det dina grönsaker "äter" får ju även du i dig när du äter dem.

ANNONS

Själv hinner Magnus odla i liten skala i sitt växthus.

- Jag har varit svensk mästare i att odla jättepumpor. Numera är mitt rekord på 91 kilo ingenting mot de enorma pumpor som är med i tävlingarna. Men jag har sått sallad och ruccola som jag hoppas få njuta av längre fram under säsongen.

Fakta: Bra att veta om jord

+ Jord är en färskvara. En gammal säck kan behöva luftas och få tillskott av kompostjord eller brunnen kogödsel för att få det nödvändiga kvävet.

+ Jord som du sparat i stora krukor från förra året, eller ett par år tillbaka, kan behöva ny kraft. Ta bort översta lagret, luckra och gödsla. Då får växterna tillgång till syre och ny näring.

+ Bra planteringsjord ska ha rätt struktur, rätt ph-värde, rätt näring, rätt mikroliv, ha rätt fukthållande egenskaper, vara fri från bakterier, insekter och skadliga svampar, och vara ogräsfri.

+ Titta inte bara på prislappen när du köper jord, utan även på innehållet och blandningen. Utgå från vad du ska använda jorden till och se till att du får rätt blandning.

+ En bra jord består av 50 procent fast material och 50 procent hålrum. Hålrummen är olika stora och beror på hur partiklarna är staplade och på maskar och rötter. Därför är torv ett bra material. Det håller rätt proportioner av luft och vatten. En jord ska hellre vara för grov än för fin. Plocka inte bort tussar och stenar ur jorden.

ANNONS

+ I den köpta jordsäcken finns torv, lera, sand, naturgödsel eller mineralgödsel. Dessutom NPK, det vill säga kväve, fosfor och kalium. Det ska också finnas kalk, magnesium, svavel och sju så kallade spårämnen som behövs för fotosyntesen. Leca, sand och barkmull är tillsatt för att göra jorden luftig.

+ Naturgödsel gör jorden levande. I den finns det mikroliv som växterna mår bra av. (TT Spektra)

Fakta: Grundrecept på jord

50 procent torv

10-15 procent grov sand eller fingrus

35-40 procent färdigförmultnad kompost

Blanda allt väl och komplettera till sist med brunnen ko- eller hönsgödsel

FAKTA: Välj rätt jord - snabbguide

Frön och sticklingar: Lättgödslad, sandblandad.

Träd, buskar och perenner: Normalgödslad, mullrik.

Rhododendron, azalea: Behöver jord med lågt ph och grov struktur. Speciell rhododendronjord.

Rosor: Näringsrik jord med tillsats av lera.

Gräsmatta: Finsorterad, sandblandad.

Växthus i bädd: Normalgödslad, mullrik.

ANNONS