Huset på höjden

ANNONS
|

Från de öppna fälten nedanför kan man knappt urskilja villan där Cecilia och Andreas Runge bor med döttrarna Siri, 14, och Sofie, 12. Den tjärade fasaden och grästaket gör att villan smälter in i skogsbacken.

Arkitekt är Christer Nordström. Han har bland annat ritat solhusen i Gårdsten.

– Vi var intresserade av antroposofi och hittade den vägen Christer Nordström. Jag frågade om han trodde att han kunde ta fram ett hus med de begränsningar som finns i det här gamla sommarstugeområdet. Efter en vecka återkom han och sa, Jo, jag har ett förslag, vill du komma och titta, berättar Andreas.

ANNONS

På skogstomten i Björlanda stod tidigare en pytteliten sommarstuga på ett berg och bygglovet medgav bara ett litet hus.

Därför har Cecilias och Andreas villa bara 60 kvm i bottenyta och är 2,5 våningar högt. Enligt fastighetstaxeringen har det totalt 124 kvadratmeter boyta. Den första våningen nedsprängd så den bildar suterräng.

– Christer utnyttjade regelverket maximalt för att kunna bygga ett så pass stort hus här, säger Andreas.

Både Cecilia och Andreas är mycket nöjda med att husets utformning. De följde arkitektens förslag med få förändringar.

– Ett skäl att anlita en arkitekt är man får ett professionellt öga på detaljer och att han uppmärksammar oss på lösningar som gör huset bättre, säger Andreas.

– Till exempel sa Christer att vi måste ha breda trappor när vi bor så på höjden, säger Cecilia.

Om designen helt är Christer Nordströms så är grundkonceptet Andreas.

– Vi har byggt så miljövänligt vi har kunnat, säger han.

Väggarna är byggda av naturmaterial, Andreas ville inte ha någon plast i väggarna, enda undantaget är badrummet som är byggt på traditionellt sätt med fuktspärr.

Efter mycket experimenterande med olika färger är de övriga innerväggarna huvudsakligen strukna med kalkfärg. Väggarna består inifrån i tur och ordning av gipsskiva, vindpapp, 2 tum spontad plank, 25 cm cellulosafiberisolering, asfaboard och fasad av tjärad kärnfuru, lagd i norskt stil med locklisten innanför och med bräderna i olika bredder oregelbundet fördelade för att få mer liv fasaden.

ANNONS

Andreas har tjärat fasadbräderna, först med två lager roslagsmahogny (lika delar tjära, rå linolja och balsamterpentin) från Claessons trätjära och sedan bestrukit med ljus dalbränd tjära.

– Vi gillar att huset organiskt integrerar sig i naturen, säger Andreas.

Han ville ha en diffusionsöppen lösning för att det ger ett mer behagligt rumsklimat.

– Det kostar energi men i kombination med vedeldning och solenergi gör det inte så mycket, säger han.

Huset har ingen mekanisk ventilation utan har självdrag.

– Vi reglerar värmen med fönstren, man växer in i huset och vet efter ett tag hur man ska ventilera, säger Cecilia.

Huset har solfångare på taket, vedpanna, två ackumulatortankar på 750 liter vardera och vattenburen golvvärme i hela huset.

På vintern med temperaturer under noll behöver familjen elda en gång om dagen, vid temperaturer över noll varannan eller var tredje dag. Under sommaren, från april–maj till september, behöver de inte elda utan då står solpanelerna för varmvattnet.

Under övergångarna på vår och höst används en elpatron för att stötta upp solvärmen, annars används patronen bara när familjen ska resa bort.

– Vedeldningen kräver en arbetsinsats, det är ett familjeprojekt att köra in ved, säger Cecilia.

– Vi gör något gemensamt och så ger det fickpengar till barnen, lägger Andreas till.

ANNONS

Det krävs en hel del arbete för att förse huset med tillräckligt med ved.

Det går åt 12–15 kubikmeter per år som de hämtar i direkt i skogen.

– Om man räknar arbetsinsatsen lönar det sig ju inte, säger Andreas.

Men det ger andra kvaliteter.

– Vi har en god vän och granne som har egen skog. Vi åker tillsammans och fäller och klyver och hämtar hem vår egen ved, det är riktigt roligt att komma ut och jobba tillsammans och uppleva naturen på ett annat sätt. Och det ger stolthet att se sin egen vedhög, säger Andreas.

De betalar inget för veden eftersom de tar ut skadat virke och rensar skogen från vindfällen och liknande.

– Värmelösningen är en vettig satsning, men man kan tröttna på ved, då kan man stoppa in en pelletsbrännare, säger Andreas.

Det enda större avsteget familjen gjort från arkitektens förslag var att enligt första förslaget skulle köket ligga på andra våningen och det skulle vara sovrum på bottenvåningen, men det ändrade man på ritningsstadiet.

– Vi ville ha köket nere, annars skulle inte hela huset leva, säger Cecilia.

Nedersta våningen innehåller kök och Sofies sovrum. Dessutom ett skafferi som kyls av luft som leds in genom marken och pannrummet.

ANNONS

Utanför köket är det en skyddad plats, med både morgonsol och kvällssol. Planerna var att spränga bort hela berget utanför köket men när sprängarna hade kommit halvvägs upptäckte de en naturlig spricka som gav en vacker bergvägg. Så nu bildar en rundad bergknalle en naturlig avgränsning av uteplatsen och ger naturligt vindskydd mot västanvinden.

I trappan mellan våningarna har hovslagaren och konstsmeden Andreas Berger i Småland gjort organiskt formade trappräcken i smide.

På andra våningen finns entrén, med skiffer på golvet, ett litet vardagsrum i vinkel med en matplats i vinkeldelen och Siris rum. En liten altan med nedgång till markplanet kompletterar.

Vardagsrummet har 3,60 meter till tak på högsta stället och har havsutsikt.

– Det är verkligen skönt med riktig utsikt mot havet, att ögat kan fly och inte begränsas av en vägg gör att det här lilla huset känns större, säger Andreas.

– Man kan ligga på soffan och se ut mot havet. Det är vår meditationsplats, säger Cecilia.

Utsikten är mot Nolviks kile och ön Brassen alldeles utanför Nordre älvs mynning.

Braskaminen i vardagsrummet är en Vermont Castings, en kamin som ska vara mycket effektiv eftersom den har något som kallas katalysator.

– Kaminen är en social grej och det är varmt och skönt på vintern, då samlas hela familjen framför brasan, säger Andreas.

ANNONS

På tredje våningen ligger sovrummet, helt insynsskyddat.

– Det är ett härligt sovrum. Vi har inga gardiner, man vänjer sig vid att sova med naturen och ljuset växlingar, säger Cecilia.

Husbygget startade 2002 och familjen flyttade in 2004.

Stommen har rests av hantverkare. Mycket annat har Cecilia och Andreas gjort själva, som all målning och annan ytbehandling.

Huset är inte bara organiskt integrerat i naturen utan det har också organiskt växt fram. Efter inflyttningen har Cecilia och Andreas fortsatt att färdigställa huset i långsamt takt.

ANNONS