Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/7

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Hundra år gammalt fängelse sålt – bostäder planeras i Malmö

  Centralfängelset i Malmö har sålts och den hundra år gamla anstalten kan omvandlas till bostäder.

  Men byggnaden som har fungerat som anstalt mellan 1914 och 2016 är inte garanterad att fortsatt vara en del av statsbilden.
  – Det är för tidigt i processen för att uttala sig om det, säger Gunnar Östenson, affärsutvecklingschef på MKB fastigheter.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Malmös kommunala bostadsbolag MKB har köpt Malmö Centralfängelse, den så kallade Kirsebergsanstalten, av statliga bolaget Specialfastigheter.

  100 år gammal byggnad kan rivas

  MKB meddelar på onsdagen att man planerar upp mot 250 lägenheter på platsen. Huruvida lägenheterna kommer att kunna rymmas i de över hundra år gamla fängelsebyggnaderna, eller inte, är i nuläget inte klart

  – Att göra om själva anstaltsbyggnaden till bostäder innebär en del utmaningar, säger Gunnar Östenson. 

  Han tar som exempel att det kan bli svårt att möta kraven på ljusinsläpp för nybyggda lägenheter. Något som antagligen inte varit högsta prioritet när man konstruerade anstalten i början av 1900-talet.

  Affektionsvärde ingår inte i ekvationen

  Gunnar Östenson säger att det helt enkelt är för tidigt i processen för att ta ställning till den typen av frågor. För att få börja bygga krävs en ändring av den nuvarande detaljplanen, vilket i regel tar tid. Gunnar Östenson menar dock att ett eventuellt affektionsvärde inte är något som tar hänsyn till. 

  – Vårt uppdrag är först och främst att få fram bostäder, säger han.

  50 miljoner kronor

  Kriminalvården lämnade Malmö centralfängelse vid årskiftet. När fastigheter av typen, fängelser, domstolar eller polisiära så är det statliga bolaget, Specialfastigheter, som beslutar om eventuella försäljningar av fastigheter och tomter. 

  Priset för Kirsebergsanstalten låg på 50,5 miljoner kronor, enligt MKB.

  Lokal trend?

  Det är seden tidigare klart att Riksbyggen planerar bygga runt 120 lägenheter i det gamla polishuset, vid Davidhallstorg i centrala Malmö.  

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.