Hemma hos mönsterdrottningen

Hanna Wendelbo är formgivaren som blev tapetfrälst när alla andra målade sina väggar. I hennes hem blommar det året om.

ANNONS
|

När Hanna Wendelbo var liten gjorde hon hela världar för sina Barbiedockor. Byggde hus, inredde rum, skapade ett litet universum för dockorna. Sedan - när det blev dags att leka - var hon inte längre så intresserad.

– Min syster och min kusin var Barbienördar och kunde leka i timmar, men jag tyckte att själva dockorna var urtråkiga och ville hellre bygga något nytt!

Lusten att skapa och inreda har följt med Hanna ända sedan dess. Först var målet att bli textilkonstnär, men Hanna insåg snabbt att hon nog inte hade rätt personlighet för att lyckas, och pluggade i stället produktdesign på Högskolan för design och konsthantverk, HDK, i Göteborg.

ANNONS

– Jag är inte explosiv, och kan inte jobba utan målsättningar. Med textilkonst vet man liksom aldrig när man är färdig, men inom design så har man ett tydligt mål. Det är därför jag springer halvmaraton också, det är precis lagom långt för mig. ”Där gick jag i mål, gött - ge mig bananen nu!”, säger Hanna med ett skratt.

Närmast hjärtat

Medan hon pluggade extrajobbade Hanna på Engelska Tapetmagasinet i Göteborg. Halva sortimentet bestod av textilier - men det var tapeterna som vann hennes hjärta.

– Då, 1996, var det ingen som höll på med tapeter. Bland mina kurskamrater var det kanske någon som sett en obskyr tapetbård hemma hos sin mormor. Det var ju svampmålade väggar som gällde då, inget annat…

Ungefär samtidigt gjorde det brittiska märket Designers Guild entré på den svenska marknaden, och i Engelska Tapetmagasinets sortiment fanns dessutom William Morris fantastiska mönster från slutet av 1800-talet.

– Nu är William Morris hur stort som helst, men 1996 var det endast de extremt nördiga som kände till honom. Jag älskade de tapeterna!

Efter studierna fick Hanna anställning hos Sandberg tapeter. Det första mönstret Hanna gjorde, "Wilma", finns fortfarande i sortimentet och relanseras nu i vår för fjärde gången.

ANNONS

    Hanna Wendelbos tapeter är ofta fulla av slingrande växter och ibland dyker det upp fåglar, djur och insekter i mönstren.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Hanna Wendelbos tapeter är ofta fulla av slingrande växter och ibland dyker det upp fåglar, djur och insekter i mönstren.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

– Jag tvingade till mig att få göra några små ändringar i det den här gången, för det är med lite blandade känslor jag ser min allra första tapet relanseras gång på gång. Jag är glad att den är så älskad, men ibland tänker jag bara ”blev jag aldrig bättre än så där?”.

Det blev hon förstås - under de gångna femton åren har Hanna Wendelbo blivit Sveriges okrönta tapetdrottning. Hannas eget hem, som hon delar med maken Martin och tre barn, är förstås inrett med vackra tapeter i alla rum.

– Jag tapetserade till och med om innan fotografen skulle komma inför det här reportaget, jag måste ju leva som jag lär. Jag har alltid testat nya tapeter här hemma, och det är lite poängen med hela vårt hem - det ska vara tillåtande. Man ska alltid känna sig välkommen och det är fritt fram att slänga sig i soffan. Det behöver kanske inte vara fullt så stökigt som det är ibland, men det ska absolut vara tillåtet att hålla på med olika projekt.

Blommande konstverk

Ett av Hannas egna projekt driver hon just på hemmaplan. Hon har startat ett instagramkonto för sitt ”blomsterpill”, som i dag har omkring 30000 följare. Där lägger hon bland annat upp bilder på hur hon skapar med hjälp av blommor från sin trädgård, som hon plockar isär och arrangerar i mandala-former.

ANNONS

– Jag började för tre eller fyra år sedan som en avslappning efter jobbet. Jag fick jobba med något som var kreativt och helt meningslöst, som var lustfyllt och färgstarkt. Jag behövde inte tänka målgrupp eller vilken säsong det skulle lanseras, utan jag gjorde det bara för min egen skull.

När hon arrangerat blombladen till ett konstverk fotar hon och lägger ut bilden på instagram. Sedan försvinner originalet - det går inte att bevara och det var aldrig tanken heller.

– Som formgivare brottas man ju ständigt med frågan om varför ska man göra nya grejer i en värld som verkligen inte behöver nya grejer. Mitt blomsterpillande är blommor som förvandlas till nollor och ettor i cyberrymden utan någon klimatpåverkan och det var en av de drivande sakerna när jag började. Men de slängs inte utan hamnar i komposten förstås!

Utveckling

Nu har konstverken också fått en fysisk form, trots allt. Efterfrågan på att få köpa Hannas ”blomsterpill” blev så stor att hon precis börjat trycka upp motiven som affischer. Blommorna har dessutom alltid varit en viktig del av Hannas kreativa karriär, och tapetmönstren skapar hon helst utifrån äkta blommor.

När säsongen ställer till det eller när hon inte hittar exakt rätt växt vänder hon sig till en gammal flora med vackra illustrationer som förlaga. Oftast hittar hon faktiskt det hon behöver i sin egen trädgård, en plats som aldrig verkar sluta blomma.

ANNONS

– Fast när vi flyttade in var den ett träsk! Mamma tyckte att jag lika gärna kunde ha pirayor, det enda som levde där var grodyngel. Både jag och Martin är väldigt trädgårdsintresserade och nu börjar vi närma oss den trädgård vi drömt om. Den SKA blomma året om, förutom när det är frost, tjäle och snöfritt. Och jag får väl vara ärlig och säga att ganska många blommor odlar jag för att de blir snygga på bild!

Hannas 5 tips för att skapa med blommor

1. Blomsterpill. Köp en fin bukett och sätt i vas, men ta hand om den när den börjar vissna. Bryt ned alla småblommorna till sina beståndsdelar och börja blomsterpilla! "Jag lägger något i mitten och arbetar mig utåt till ett motiv. Det är en klassisk mindfulness-övning."

2. Kransar. "Jag gör kransar året runt, och inte bara kring midsommar och jul. Det är jättefint med vårkransar i fönstret, till exempel."

3. Använd naturen. "Gå inte automatiskt till blomsterhandeln, ta en promenad och se vad som finns i naturen. Jag plockar alltid in vackra kvistar, jag älskar forsythia trots att jag egentligen hatar gult."

4. Trollhassel. "Dessa trolliga grenar är fina som de är, men sätt dem i vatten så händer det saker! De vaknar, och plötsligt är det små 'öron' och hängen på grenarna."

5. Pressa växter. "Jag konserverar massor av blommor genom att pressa dem, och sedan dekorerar jag paket och kort med dem."

Hanna Wendelbo

Ålder: 42 år.

Familj: Maken Martin Wendelbo-Hansson (som bloggar på Martinreda.com och Tapetmartin.se) och barnen Svea, Svante och Selma.

Bor: I Kungsbacka utanför Göteborg.

Gör: Frilansande formgivare och tapetdesigner. Finns på Instagram under namnet @hannawendelbo och driver bloggen Hannawendelbo.com.

ANNONS