Helena byggde ett kontor – på tomten

ANNONS
|

När inredningsinspiratören Helena Nord insåg att varken hemmet eller hjärnan fick pausa på grund av allt arbetsmaterial som låg utspritt i huset insåg hon att något måste göras. Hon och hennes sambo Kent började fundera på alternativ.

Förutom bättre ordning längtade de också efter en bastu och ett garage. Och dessutom hade familjen börjat fundera på hur barnen skulle kunna hitta egna lyor på den överhettade bostadsmarknaden när de blir större.

Lösningen blev att slå hela fyra flugor i en smäll, och bygga ett extra hus på tomten – bredvid den befintliga villan. I det nya, som är 80 kvadratmeter stort, ryms garaget, en bastu och en fullt utrustad studio med kök och badrum.

ANNONS

– Nu har jag allt här ute, och när arbetsdagen är över stänger jag dörren och "går hem” för att vara med familjen. Det är verkligen mycket bättre, berättar Helena.

Inget Attefall

Huset planerades precis innan de nya, bygglovsbefriade Attefallshusen lanserades. Men eftersom det också skulle rymma ett helt garage hade en Attefall-lösning ändå inte varit ett alternativ. Det nya, stora bygget blev dessutom exakt som de ville ha det, om inte bättre. För det är inte helt sant att det alltid är Helena som lämnar studion i slutet av arbetsdagen. Ibland kommer familjen in till henne.

– På fredagarna bastar vi och myser här inne, och det är också här vi har alla fester. Hela familjen tycker om att hänga här.

Att bygga nytt var ingen främmande tanke för Helena och Kent, de hade redan vanan inne. När de köpte tomten för tolv år sedan stod det bara en liten sommarstuga från 1950-talet på den. Men det fanns byggrätt, och när Helena väntade äldsta sonen insåg de att de snart skulle växa ur stugan.

– Men vi gillade verkligen läget, så vi bestämde oss för att bygga ut i stället. Vi förlängde huset och byggde på en extra våning.

Bra erfarenhet

Familjen anlitade arkitekten Walter Druml på Prisma arkitekter för utbyggnaden, och när planerna på det extra huset började ta form tog de kontakt med honom igen. Den här gången utrustade med lärdomarna från det första husbygget.

ANNONS

– Det jag främst lärde mig från den gången var att inte gå in och peta i arkitektens förslag. I det stora huset flyttade vi i princip varenda vägg och tog bort en massa av hans förslag. Så här i efterhand inser jag att det hade blivit bättre om vi hade behållit ursprungsritningarna, så den här gången gick vi på hans linje, säger Helena.

Det sägs att man ska bygga tre hus innan man lyckas fullt ut, men Helena och Kent tycker att det räckte med två försök för att pricka helt rätt. Det finns inget de hade gjort annorlunda, tvärtom.

– Däremot tycker jag absolut att man ska ta hjälp av en arkitekt. Som lekman är man ganska begränsad när man försöker lista ut hur man vill ha det. En arkitekt kan förbättra allt, säger Helena.


    Helena Nord är inredningsinspiratör och bloggare. Foto: Janerik Henriksson/TT
Helena Nord är inredningsinspiratör och bloggare. Foto: Janerik Henriksson/TT

– Dessutom tycker vi så himla mycket om Walter, han är en riktig glädjespridare! Vi gick från varje möte med leenden från öra till öra!

Ingen röra

Huset tog 18 månader från start till mål, men med ett halvårs paus under vintern efter att grunden hade gjutits. Eftersom familjen inte behövde bo i själva byggkaoset den här gången kunde de kosta på sig att låta det ta mera tid.

ANNONS

– Förra gången vi byggde flyttade vi in på nedervåningen med en nyfödd baby. Jag låg i sängen i vardagsrummet och ammade när byggarbetarna klev in klockan sju varje morgon. Det var…kaos, konstaterar Helena med ett skratt.

En annan läxa familjen lärde sig av det första byggprojektet var att göra så många val det bara går innan allt sätter igång, för att slippa fatta beslut i farten.

– Det är så otroligt många val som ska göras, många fler än man kan föreställa sig. Att välja färg på väggarna och golvet är de enklaste besluten. Det är resten som är klurigt. Allt från tjocklek på reglar och bredd på fönster till eluttagens placering och materialval. Ju mer man kan pricka av innan man sätter igång, desto enklare blir det, säger Helena.

Spara rätt

Tack vare bra planering höll sig projektet inom den avtalade budgeten. Genom att spara in på vissa håll, som att sätta råspont och puts på innerväggarna i stället för att gipsa, spackla och måla, sparade de in pengar så att de kunde välja dyrare alternativ där de ville – som en finare bastupanel och en platsbyggd badrumsmöbel. I och med att huset löste så många problem för familjen var det också en bra investering att göra.

ANNONS

För Helena är det dessutom smidigt att studion har både kök och badrum, som ett riktigt kontor. Det stora rummet har hyrts ut till flera produktplåtningar, och har dessutom synts i inredningsreportage.

– Vi får väl se om den behövs som extra boende för barnen sedan. Det är planerat för att kunna byggas på ett sovloft, och om det behövs kan vi sätta igen garageporten och skapa ett extrarum där.

Blir det ett tredje hus nu när ni finslipat processen?

– Nä, haha! Nu räcker det!

Helenas fem råd till blivande husbyggare

1. Ta in en arkitekt, det är värt varenda krona. Och peta så lite som möjligt i de förslag hen ger.

2. Ta in offerter på allt, det finns mycket pengar att spara. Inte bara på hantverkare, utan på fönster, dörrar och så vidare.

3. Ligg steget före hela tiden, så att bygget inte stannar upp på grund av att man inte har alla saker hemma. Beställ i god tid!

4. När ni har gjort en budget med så många detaljer ni kan komma på, lägg på 20–30 procent extra. Det tillkommer alltid saker man inte kan förutse.

5. Be hantverkarna föra dagbok på timmarna de lägger ned på bygget. Då är risken att arbetskostnaderna springer iväg mindre.

Helena Nord

Ålder: 36 år.

Familj: Sambon Kent, två barn och bebis på väg.

Bor: I utbyggd sommarstuga från 1950-talet, samt kombinerad studio/garage på tomten.

Yrke: inredningsinspiratör, gör-det-själv-kreatör och bloggare.

Blogg: Mormorsglamour och Elledecoration.se

ANNONS