Hög tid att börja planera för växthuset

Ett eget växthus förlänger säsongen och kan bli ett extra rum att sitta i från tidig vår till sen höst. Bästa tiden att börja planera växthusbygget är nu – gott om tid att läsa in sig på modeller och fundera över storlek, placering och finesser.

ANNONS
|

Fikon för första gången, vindruvor, meloner, chili och enorma mängder tomater – det är en del av vad trädgårdsmästaren Victoria Skoglund fick njuta av under sin första säsong som växthusodlare.

– Jag blev verkligen helt överrumplad, jag hade inte förstått vilken enorm växtkraft det blir i ett växthus, säger hon.

Läs också: Lys upp din trädgård

I maj förra året stod växthuset i hennes trädgård klart – en praktpjäs med golvvärme under det fiskbenslagda tegelgolvet, bevattningssystem i odlingslådorna och en kamin för att maxa mysfaktorn.

Självbevattning

Innan Victoria började planera sitt eget växthus åkte hon runt och kollade in andras, för att ta reda på vad hon ville ha.

ANNONS

– Jag ville känna in storleken så det blev rätt. Det landade på 24 kvadratmeter till slut, och så blev det rejäla odlingslådor – ju större jordvolym man kan erbjuda desto bättre blir det.

Victoria bestämde sig från början för att satsa på ett självbevattningssystem så att hon kan resa bort på sommaren.

– Det underlättar oerhört och dessutom sparar man en massa tid.

Men även om bevattningen var kirrad väntade en annan överraskning när Victoria varit på Öland under två sommarveckor.

– När jag kom hem hade tomaterna växt något enorm, det var en skog som det tog flera dagar att rensa upp.

Extra rum

Har man pengar och plats tycker Victoria Skoglund att man ska satsa på ett större växthus.

– Det är lätt att man tickar igång och vill odla väldigt mycket, dessutom vill man gärna ha plats att sitta i växthuset.

Under hösten och vintern använder Victoria växthuset som ett extra rum. Under julhelgen var det pyntat med granris och julrosor och har huserat både glöggfest och flera middagar.

Den första säsongen med växthus har lärt Victoria att det gäller att hålla koll.

– Jag fick in bladlöss väldigt snabbt, det hade jag inte räknat med, så då fick jag ta ut spola av allt. Efter att jag tagit bort tomatplantorna gödslade jag jorden med bokashikompost, som både tillför näring och innehåller snälla svampar som motverkar bladmögel.

ANNONS

Att växthuset skulle betyda mycket för odlandet hade Victoria Skoglund förstått, men hur mycket det skulle betyda kunde hon inte ana.

– Min odlingskompis Michael Bindefeld har ett jättefint växthus och han sa att det skulle förändra hela mitt liv. Han hade rätt. Det är en sådan enorm odlingslycka.

Victoria Skoglunds växthustips

• Kom ihåg att även odla jorden. Gödsla och toppdressa, den blir snabbt utarmad annars. Du behöver inte byta hela jorden om du tillför näring och jordförbättring. Bokashikompost, som innehåller snälla svampar är toppen.

• Kan du hålla några plusgrader under vintern blir växthuset en bra övervintringsplats för känsliga växter som rosmarin, fikon och vinranka.

• Låt dörrarna vara öppna på sommaren så att bin och humlor kan ta sig in och pollinera. Sätt gärna in några attraktiva bi- och humlevänliga växter. Odla till exempel kungsmynta och stenkyndel i krukor som drar till sig pollinerare.

Tänk på detta

• Ska du använda växthuset som uterum, till odling eller både och? Utifrån det planerar du storlek, läge, disposition och eventuell bevattning.

• Vilket material ska du ha? Trä är vackert men kräver underhåll. Aluminium behöver bara tvättas. Glas är vackrast, men kanalplast isolerar bättre.

• Var ska växthuset stå? Skugga kan vara skönt i ett uterum, en solig plats är bättre för odling. En långsida mot söder är optimalt. Närhet till vattentunna eller kran är också bra, om du inte har bevattningssystem. Ett väggmonterat växthus passar en liten trädgård.

• Vilken storlek behöver du? Minst tio kvadratmeter krävs för att klimatet ska bli bra. Bygg hellre för stort än för litet.

• Få växter vill ha mer än 30 grader varmt – och även när det inte är varmt kan luften behöva bytas ut. Storleken på vädringsfönstren bör motsvara tio procent av golvytan. Automatiska fönsteröppnare finns ofta som tillval.

Källa: dromhemochtradgard.se, olda.nu.

Bygglov kan behövas

Om växthuset placeras mot ditt hus eller annan byggnad behövs alltid bygglov. Om det är fristående gäller samma regler som för friggebodar – max 15 kvadratmeter med nockhöjd på max tre meter kräver inte bygglov, om avståndet till annan fastighet, tomt eller väg är mer än 4,5 meter.

Grannar bör ge ett skriftligt godkännande även om bygglov inte krävs. Är växthuset upp till 25 kvadratmeter med 4,5 meter till nock gäller samma regler som för attefallshus – inget bygglov krävs, men en anmälan. Läs mer på boverket.se, sök på friggebod eller attefallshus.

ANNONS