Gör din trädgård vårfin

ANNONS
|

Visst finns det mycket som behöver ordnas och grejas med i trädgården i maj, men det är ofta lustfyllda sysslor som man njuter av att få göra. Och så finns det egentligen inget som säger att man måste göra allt, man gör det som man tycker är roligt och glömmer inte bort att njuuuta och koppla av utomhus!

Så och plantera

Direktsådder som du inte redan hunnit med kan du göra nu när jorden har börjat bli varm. Om du är osäker, kan du köpa en billig jordtermometer och kolla så att jorden håller sådär 10-15 grader. Vissa växter, såsom bönor, vill ha ännu högre jordtemperatur, så med dem kan du vänta till mitten – slutet av månaden eller t o m till början av juni, alltså tills jordtemperaturen säkert är över 15 grader.

ANNONS

Lök kan du sätta så fort jorden rett sig och håller så där 10 grader, så har du inte satt dem ännu, är det dags nu.

Potatis sätter du också när jorden är tillräckligt varm, i södra landet kanske redan i april, så där kan den behöva kupas snart.

Kanske sätter du några knölar i en hink för skörd på balkongen också, för egen, färsk midsommarpotatis ”måste” man ju bara ha!

Plantera gärna några färdigdrivna tagetesplantor, varför inte kryddtagetes, Tagetes tenuifolia, mellan dina lök- och kålplantor. Då lurar du lök- och kålfjärilens honor att inte lägga sina ägg just där.

Gödsla!

Höns- eller kogödsel, Chrysan och Algomin är bra som allroundgödsel, men Algomin skall du inte bre på surjordsrabatter där man odlar kalkskyende växter. Ge de växterna en speciell rododendrongödning.

Rosorna tycker om hönsgödsel. Clematis som också äter mycket gillar också den, men de gillar även kogödsel, bara de får den nu när de börjar växa. En gång till vid midsommartid kan vara bra.

Vänd och sålla komposten om du inte gjorde det redan i april och bre ut den välbrunna, härliga myllan till buskar och perenner.

Rabatter

Så fort frostrisken är över kan du börja plantera urnor, krukor och amplar med de mer frostkänsliga plantorna, såsom pelargoner, petunior, margaritor, fuchsior… Med krukodlingen har du ju den fördelen att om nattfrost ändå hotar, kan du ta in hela krukan.

ANNONS

Så gärna ett eget snittblommeland med ettåriga sommarblommor. Kanske också några överblivna dahliaknölar och gladioler får plats där. Därifrån nänns man klippa rejäla gå-bort-buketter utan att det blir hål i paradrabatten och man kan också unna sig själv vackra vaser med blommor hela sommaren lång.

Håll efter ogräset, det sprider sig nu som en löpeld om man inte passar det! Hinner du inte riva bort alla maskrosorna från gräsmattan så ta åtminstone bort blommorna, så blir det förhoppningsvis lite mindre frö! Men lägg dem inte i komposten, de kan gå i frö där också!

Klipp till!

Maj är syrenernas tid, så ta in stora buketter och njuuut! Men skulle det vara så att dina bondsyrener är gamla och risiga med några glesa vippor längst upp, får du gå radikalt fram och såga ner hela buskaget till några dm över marken! Lämna dock kvar några yngre skott på stubbarna. Detta skall man göra efter blomningen eller på vårvintern, inte just nu när de ska till att blomma.

Rosorna skall beskäras när björkarna har musöron är en gammal visdom. Och det är bra, för då kan man vanligen se vilka ögon som har börjat växa och alltså är vid liv. Beskär över ett utåtgående öga om du vill ha en yvig, bredväxande buske. Klätterrosor som man vill ska växa smalt uppåt kan man också beskära över ett inåtgående öga om det passar bättre.

ANNONS

Rabattrosorna beskärs hårt vartannat år, 10-15 cm över marken, vartannat år tar man lite mindre, till 25-30 cm över marken.

Njut!

Bind glada maskroskransar med barnen och lär dem hur man gör en sådan, antingen att ha på huvudet eller som armband. En bra träning inför midsommarfirandet då det ju också skall bindas kransar.

Har du hägg, syrener eller liljekonvaljer i närheten, så gör en underbart doftande bukett till utebordet. I den friska vårluften är doften inte alltför påträngande och den ger oss glada minnen från forna skolavslutningar, när vi hade hela den långa, härliga sommaren framför oss.

Gör en läcker rabarberpaj av de första, späda rabarberstjälkarna.

Och så gå ut med kaffebrickan och njut av denna underbara månad full av blommor, fågelsång i buskarna och humlesurr i fruktträden! Det är sådant som får livsandarna att vakna ordentligt i våra vintertrötta kroppar!

Fira Mor den sista söndagen i maj, kanske med ett besök i plantskolan, där hon får välja sig en passande present!

ANNONS