Fyndchans på sommarens auktioner

ANNONS
|

Snart är det dags - efter midsommar brukar sommarauktionerna dra igång. Nuförtiden är det sällan ett helt bohag som går under klubban. Men med lite koll kan du ändå göra fynd, uppleva spänningen i en budgivning eller bara ta en korv och titta på folk.

Anne Lundberg, känd som programledare i SVT:s "Antikrundan", är en rutinerad loppis- och auktionsbesökare.

Jag är intresserad av gamla saker, men eftersom jag inte orkar med att mitt hem blir överfyllt blir köpen allt färre, säger hon.

Förälskelse

Bland Anne Lundbergs fynd finns några riktigt fina hälsingeskåp. Hon har även ropat in gamla cyklar, och äldre trädgårdsmöbler som hon är extra förtjust i - de är vackrare än nya och håller längre.

ANNONS

Jag har också fyndat gamla underlakan, handvävda manglade lakan i fantastisk kvalitet som knappt går att slita ut.

Egentligen letar hon inte efter fynd i bemärkelsen att hon vill göra ett klipp - det handlar om att hitta något som får hjärtat att klappa. Jag köper med hjärtat och slår bara till om jag verkligen har blivit förälskad. Kjell Lundh som grundade möbelföretaget Källemo har sagt att "det man köper ska tåla ögats slitage". Det tycker jag är klokt sagt.

Spänning

Det är inte bara möjligheten till förälskelse som lockar Anne Lundberg till sommarauktionerna. Hon gillar spänningen och tävlingsmomentet också.

Min strategi är att inte ge mig in i budgivningen direkt utan vänta in de andra lite. Jag låter dem buda mot varandra en stund och går in på slutet, säger hon.

Annes bästa tips är att bestämma i förväg hur mycket en pryl är värd, sätta ett tak och sedan inte gå över det.

Det blir lätt tävling och man kan dras med och tänka att någon annan minsann inte ska få grejen man vill ha. Då är det bra att ha satt en gräns från början.

Kolla noga

Andra tips är att ta med ordentligt med kontanter så att köpet inte stupar på att auktionen inte tar kort. Dragkrok och släpkärra eller takräcke till bilen är bra om man slår till på någon stor möbel.

ANNONS

Titta också riktigt ordentligt på sakerna under visningen. Då vet du om något är trasigt, och ser att saker och ting verkligen är det du tror att de är, hon.

I hennes arbete får hon ta del av mängder av fina auktionsfynd.

På varenda inspelning av "Antikrundan" kommer folk med saker som de har köpt på auktion. Ofta blir det lite mer spännande då, eftersom de inte vet så mycket om dem, jämfört med om det är familjeklenoder.

Auktion - så funkar det

Innan auktionen börjar är det visning. Granska noga de föremål du är intresserad av, leta efter skador och slitage och eventuella stämplar.

Auktionsförrättaren ropar ut föremålen som ska säljas och tar emot buden. Du bjuder genom att ropa ut ditt bud. Ibland kan du få ett nummer som du håller upp när du vill ge ett bud. Buden höjs med vissa minimibelopp beroende på inom vilket intervall priset befinner sig - till exempel 25 kronor per bud upp till 400 kronor och 50 kronor upp till 1 000 kronor. Ditt bud är bindande.

Du kan lämna ett skriftligt bud i förväg. Auktionsförrättaren tar hänsyn till det skriftliga budet när föremålet ropas ut.

På enkla sommarauktioner är det oftast inga avgifter. Annars tillkommer en inropsavgift och en slagavgift till slutpriset. Auktionsfirman är skyldig att informera om avgifterna.

ANNONS

Tips inför sommarauktionen

Var påläst om det du är intresserad av och håll koll på vad det brukar kosta.

Utnyttja visningstiden: Kom i god tid, titta noga, anteckna det du vill bjuda på och sätt ett pristak för dig själv.

Ta med kaffekorg, parasoll, egen stol och gott om kontanter.

Ta noga reda på vad som gäller - lägsta bud, slagavgift, inropsavgift, returrätt?

Fråga i vilken ordning sakerna säljs - då kan du lättare planera dagen. Ofta är det billigt i början och slutet av en auktion; innan folk kommit igång och när de börjat tröttna.

Ta med släpkärra eller takräcke - stora och skrymmande möbler kan bli billiga eftersom folk har svårt att frakta hem dem.

Tips för nätauktioner

Budgivningen fungerar i stort som vid klubbauktioner, men du kan bjuda dygnet runt och det finns en bestämd sluttid.

Lägg ett lågt bud tidigt så får du påminnelse per mejl eller sms när någon annan lägger bud. Ofta får du även påminnelse om hur lång tid det är kvar.

Du kan lägga in ett maxbud, då budar en budbetjänt automatiskt åt dig tills ditt maxbud är uppnått.

Håll koll under de sista minuterna innan auktionen går ut, det är då det händer.Lägger du ett bud under auktionens sista minut förlängs ofta budgivningen med två eller tre minuter, och den som bjuder emot hinner få en påminnelse. Men om du lägger ett bud en och en halv minut innan tiden löper ut förlängs inte auktionen automatiskt, och chansen är större att ingen annan hinner lägga bud.

ANNONS

Konsumenträtt

Vid traditionella auktioner där du lägger bud på plats är du skyddad av konsumentköplagen, men du har ingen ångerrätt.

När du handlar av ett företag vid en nätauktion gäller samma regler som vid annan e-handel. Du har bland annat ångerrätt i 14 dagar.

Begagnade varor säljs i befintligt skick. Du får räkna med att de kan ha brister. Du kan inte klaga i efterhand om varan har brister som du borde ha upptäckt. Men om varan är i sämre skick än vad du trodde med tanke på utropspriset kan det räknas som fel på varan.

Du ska kunna räkna med att en vara är felfri om auktionsfirman säger att den är ny. Om en ny vara har brister ska auktionsfirman informera om det.

Du ska kunna förvänta dig ett visst skick på varan utifrån hur gammal den är och vad den kostar. Varan bedöms efter utropspriset.

Reklamera hos auktionsfirman eller hos den egentliga säljaren om firman är ombud för till exempel ett dödsbo.

ANNONS