Fritt fram för höns i trädgården

ANNONS
|

I dag finns inget som hindrar att du skaffar höns även om du bor i stan. Tidigare fanns en lokal föreskrift i Göteborg som innebar att det krävdes tillstånd för att ha höns inom område med detaljplan. Men i och med ett kommunfullmäktigebeslut 31 januari 2013 upphävdes de lokala föreskrifterna, och idag krävs inget tillstånd alls. En del kranskommuner har också tagit bort föreskrifterna medan andra har dem kvar.

–Vi kan ingripa och ställa krav om det blir en olägenhet. Men det är ovanligt att det uppstår problem. Det ska ganska mycket till och vara mer än en tillfällig störning, berättar Andreas Severinsson, chef för hälsoskyddsenheten vid Göteborgs miljöförvaltning.

ANNONS

Han råder ändå att börja med att prata med grannarna och kolla läget. Bor du i bostadsrätt, kolla föreningens stadgar.

Fundera också på om du har den tid som behövs. Hönor behöver tillsyn varje dag. Du måste mata dem, byta vatten och släppa ut och in från rastgården. Ägg ska samlas in varje morgon. Och så måste hönshuset städas minst en gång per månad.

Hur många hönor vill du ha – och vilken ras? Fem är lagom för en villatomt, vid 350 går gränsen för hobbyhöns. Priset kan vara från en femtiolapp upp till 400 kronor för en rashöna.

Olika raser har förutom olika utseende olika temperament och härdighet. Lantrashöns klarar ofta kalla vintrar och sjukdomar bättre. Väljer du en gammal lantras hjälper du till att upprätthålla en levande genbank. Svenska Lanthönsklubben bildades 1986 och arbetar just med att bevara och föröka lantraserna.

Vill du komma billigare undan och samtidigt göra en god gärning kan du köpa ”kasserade” höns från en stor äggproducent – de kan fortfarande lägga ägg i flera år.

För äggproduktionen är tuppen inte nödvändig, däremot blir det inga kycklingar utan tupp. Han brukar även ha en lugnande inverkan på flocken, varnar för faror och letar upp mat.

ANNONS

Äggen, då? En frisk höna värper upp till 200 ägg om året till cirka fem års ålder. Äggskalens färg beror på rasen och kan vara vita, bruna eller gröna. Äggens smak hänger samman med vad hönsen äter. Grönfoder ger gulare äggula!

Under sommarhalvåret pickar hönsen i sig grönfoder, småkryp, hushållsrester som potatis och spaghetti och lite blandsäd. På vintern äter de gärna lite extra säd (hel vete och korn), majs samt grönfoder som frukt, rotfrukter, kål, torkade nässlor och grovkrossade ärtor. De behöver vitaminer och mineraler året runt.

Ett vanligt uthus, torrt och dragfritt, kan fungera som hönshus. På golvet ska det finnas spån och sandbad. Hönsen ska även ha tillgång till sittpinnar och reden (lådor att värpa i). De behöver minst en halv kvadratmeter var. Helst ska de kunna gå fritt ut i en rastgård.

De kan också röra sig fritt i trädgården om den är skyddad från trafik och rovdjur. Beroende på ras kan hönshuset behöva isoleras –mer än femton minusgrader kan ge förfrysningsskador.

På www.jordbruksverket.se hittar du mer information om hönshusets storlek och utformning.

Mer om höns

Läs mer: www.kackel.se (Svenska Lanthönsklubben) och olika forum på Facebook och internet, som www.alternativ.nu

ANNONS

Läs mer: www.kackel.se (Svenska Lanthönsklubben) och olika forum på Facebook och internet, som www.alternativ.nu

ANNONS