Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    Cecilia och Jens Thoms Ivarsson föll för omgivningarna -sedan började förvandlingen.

    Den här artikeln ingår för dig som är kund.

    Fritidshus blev lekfullt hem

    Cecilia och Jens Thoms Ivarsson har förvandlat ett alldagligt fritidshus i Landvetter till ett lekfullt hem på 75 kvadratmeter. Med plats för både barnsliga infall och vettig funktion.

    Som av en händelse står det två små ärtgröna barnstolar lutade mot den svartstrukna husväggen. Mycket dekorativt, men med en viktig poäng i ett barns liv. Man kan faktiskt sitta här i lä och hålla utkik över eventuella lekkamrater som kommer släntrande nedför backen i lilla Tahult.

    Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

    Inte stort - men välplanerat

    Runt fönstren sitter gulfärgade aluminiumbågar och ytterdörren är knallröd som en stor glad mun. I huset bor Cecilia och Jens med barnen Wilmer, 5 år och Klara, 2 år.

    Det är inte stort, men det är välplanerat och det mesta har en grundad tanke, som den att barnen skall få spelrum, trots en liten boyta.

    När de letade hus för två år sedan var det skogen och omgivningarna som de fastnade för. Att man sedan kan gå ut på tomten och plocka en bunke med kantareller till kvällsmackan, är en klar bonus. Plånboken fick avgöra storleken på huset. Det blev en enkel boning som de bestämde att plocka ned ända till grunden och göra om totalt. Det är där historien börjar.

    Vad ville de ha?

    De satte sig helt sonika ned för att stämma av vad just deras lilla hus skulle ha för indelning. De gillar att laga mat tillsammans och att bjuda hem vänner, samtidigt som de ofta har småbarn omkring sig.

    Alltså består halva nybygget av ett kök, resten är fördelat på tre rum och ett badrum, plus en tilltagen veranda på framsidan där man kan sitta på trappstegen vid barnkalas eller större bjudningar.

    Under varje säng vilar på ett förvaringsställe och ovanför dörrposten i Wilmers rum finns en tilltagen hylla för saker. Alla skåp och garderober är välfyllda och har magneter för att de skall gå att stänga. Strax före dottern Klaras födelse började de med att höja innertaket för att få rymd i huset. Därpå målade de alla ytor med en bruten vit färg.

    Ett råare intryck

    I köket sitter hyvlad råspont med skärytan inåt för att ge ett råare intryck. Brädorna på köksgolvet ser ut att komma från rejäla furor som blivit behandlade med hårdvax. Den bredaste plankan är 56 centimeter och den längsta är 5,5 meter.

    – Det här med furugolv var ett medvetet val. Jag är uppvuxen med furugolv. Egentligen ser det likadant ut här som det gjorde hemma hos mig, säger Jens Thoms Ivarsson som har danska rötter.

    De många fönstren som går från golv till tak ger en föraning om det.

    Färgklickarna i form av knalliga lampor, har också sin förklaring. Liksom frånvaron av rostfritt stål.

    Valt material med omsorg

    – Jag är otroligt svag för starka färger och gillar saker som ser ut som glädjeprickar, bekänner Jens Thoms Ivarsson som är designer och har valt allt material med stor omsorg.

    Som diskbänken, liksom köksön, i diabas, en svart svensk stensort som är mycket hårdare än marmor. Mosaiken ovanför arbetsbänken i köket är från återvunna ölflaskor. På gaveln står en barnspis i trä och köksattiraljer.

    – Vi ger barnen utrymme. Deras grejor får vara lika framträdande som våra, säger Jens Thoms Ivarsson.

    Murstocken i köket är i stort sett det enda som bevarats från det ursprungliga huset. Från början trodde det att den skulle gå att använda från köket, men fick ändra planer för limträbalken som skulle passas in för att höja taket med 90 centimeter.

    Nu eldar de från det minimala vardagsrummet istället och har satt in en fläkt, så att värmen sugs in till köket. (På vintern värms hela huset upp på mindre än 1,5 timmar.)

    Gästsängar vid behov

    Dessutom finns det högtalare monterade i köket som härleds in i vardagsrummet, som är på cirka tio kvadrat. Två upphöjda sängar agerar soffor och gästsängar vid behov. Under den ena bädden förvaras färg och verktyg och längs med taket löper en lång inbyggd hylla avsedd för cd.

    – Det jag saknar är en ordentlig bokhylla, säger Cecilia Thoms Ivarsson som fortfarande har böcker förvarade i goda vänners vindförråd.

    Vägg i vägg ligger Wilmers rum som har en tvåvåningssäng där underdelen är en koja. Gardinerna är ett loppmarknadsfynd som så många andra detaljer i huset. Familjen åker gärna runt på loppmarknader i trakten under helgerna.

    Dyrgriparna därifrån står uppradade ovanför köksskåpen.

    I anslutning till köket finns föräldrarnas sovrum på sex kvadrat. Då ryms det en spjälsäng till minsta barnet och en bågnande föräldragarderob.

    – Det är väldigt befriande att inte ha så mycket saker. När man rensat ut, inser man att man inte behöver så mycket, konstaterar Cecilia Thoms Ivarsson.

    Vildmarksleden och hästhagen

    I sitthöjd från sängen finns ett rektangulärt fönster som för in hela skogshärligheten utanför. Där är starten till vildmarksleden och hästhagen och alla träden.

    Den utsikten älskar Cecilia Thoms Ivarsson. Men hon brukar inta den från badrumsfönstret som vetter åt samma håll. Badrummet är i stort sett det enda rum som man kan få lite lugn och ro i.

    – Jag dröjer mig ofta kvar här för att vika tvätt eller titta på utsikten. Det är mysigt härinne, säger hon.

    De bestämde tidigt att det här skulle bli ett viktigt rum, näst efter köket. Badrummet har ett över en meter brett handfat med plats för minst två personer att tvätta sig samtidigt. Kranarna är i knallgrönt och klargult är från danska Vola. Allt för att man skall bli lite glad när man går in och tvättar sig. Hyllan ovanför handfatet är en ständigt pågående utställning med allehanda barndomsminnen och fynd.

    Stora ljusinsläpp

    – Här har man ju tid att stå och titta, konstaterar Jens Thoms Ivarsson.

    Under handfatets ena hälft står en gammal Tuborgback som tjänar som pall och samtidigt är förråd för blöjor. Och ett litet skåp fungerar som husets städskrubb. Familjen har blivit specialister på förvaring under sin tid i huset. Och under hela resan har tanken på en tillbyggnad funnits med hela tiden. Så fort pengarna finns, så är det dags för en förlängning av huskroppen, ett trappsteg ned från köksgaveln och rakt in i blåbärsskogen.

    Förutom ett nytt vardagsrum och ett gammalt som blir till barnrum, är det naturen man vill ha in med stora ljusinsläpp.

    Till dess vistas familjen Thoms Ivarsson mycket och gärna på sin 1700 kvadratmeter stora tomt. De har valt att behålla naturtomtkänslan, istället för att satsa på en stilig trädgård. En nedhuggen bok har blivit till springplattor för barn som inte får nudda mark och mellan fyra träd har det bildats ett klätterland i miniformat med hjälp av bergsklättrarlinor. Trädgungan är gjord av ett kasserat skottkärrehjul och sist men inte minst Jens Thoms Ivarssons designade fågelbad har blivit en perfekt matlagningsplats för en tvååring som gillar att koka soppa.

    Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.