Från dröm till färdigt hus

ANNONS
|

Närheten till havet, den lantliga miljön med kor och hästar inpå knuten och nära till storstaden Göteborg, gjorde att valet för tomten vid Nordre Älvs mynning i Torslanda kändes som ett självklart val.

– Vi bodde i en standardvilla i en annan del av Torslanda i 11 år och hade i flera år pratat om att bygga ett hus efter egna idéer och önskemål. Vi såg en annons om att det fanns en tomt till salu i en del av Torslanda som vi inte kände till. Vi åkte dit dagen efter och såg med en gång att hit skulle vi kunna tänka oss att flytta, berättar Claes.

ANNONS

Den känslan förstärktes också då Claes upptäckte en av sina favoritfåglar, blå kärrhök, som flög över vassen.

Efter många krokiga och långa turer så fick de möjlighet att köpa tomten år 1999.

– Under tiden började vi att planera och göra skisser och göra små modeller av ett kommande hus, något som Claes lade ner mycket tid på, säger Eva.

– Vi kontaktade också en vän som är arkitekt, Carl Johan Martinius, som gjorde bygglovsritningen och kom med flera viktiga förslag som vi anammade, fortsätter Claes.

Eva hade länge drömt om att hitta ett gammalt hus i närheten, men eftersom de inte hade hittat något som var intressant runt Göteborg, så återstod att bygga ett nytt hus i gammal stil.

– Vår önskelista var klar. Vi ville ha skurgolv i alla rum, pärlspont, takbjälkar, golvvärme, gammaldags kopplade fönster, vedspis och bergvärme. Vi ville också ha ett stort kök i lantlig stil som skulle vara husets centrum och hjärta.

Mycket arbete och tid lades ner på att besöka olika små snickerifabriker, färgfabrikanter av linolja, köksbutiker och byggnadsvårdsbutiker. De ville själva bestämma så mycket som möjligt, men för att bygga huset anlitade de två lokala snickare.

Under år 2000 byggdes huset och i september år 2000 kunde de flytta in. De tog då själva över arbetet med att färdigställa huset med målning in- och utvändigt och tapetsering.

ANNONS

Resultatet blev det hus som de så länge har drömt om: 1,5 plan på 150 m² i trä, målat i ljus ockra med engelskt röda fönster och dörrar och grå foder.

Det mest speciella med huset är ändå att det är deras eget projekt.

– Vi har varit med i processen från en dröm till ett färdigt hus, säger Eva och får medhåll av Claes. De är nöjda med hur huset tog form och det mesta blev som det hade tänkt sig och hoppats på. Men som i de flesta större projekt var det var svårt att hålla de ekonomiska ramarna. Det blev dyrare än vad de hade beräknat.

–Vårt hus fyller alla våra önskemål om vad både ett åretrunt och sommarboende ska innehålla. Vi har en blandning av olika stilar och är inte så konsekventa. Vi blandar gustavianskt, allmoge och en känsla av svensk sommarstuga.

Möbler och saker köper de gärna på auktioner, loppmarknader och på second hand men ibland blir det en del nytillverkat också. Deras son Erik arbetar med antikviteter så de har fått hjälp, goda råd och tips av honom.

Färgskalan i hemmet är lugn, det går från vitt till grått. Ljusgrå väggar och med vita lätta 1700-talsgardiner i linne är genomgående i hemmet.

ANNONS

På övervåningen är det ettallrum med stora fönster och har blivit en favoritplats för Claes.

Claes älskar att sitta i det stora rummet på andra våningen där han kan spana efter fåglar i vassviken – fåglar och natur är ett stort intresse. Eva tycker om att förändra inredningen på olika sätt. Hon syr gärna nya kuddar, plädar, målar om små och större saker, och har alltid olika pysselprojekt på gång. Hon njuter också av stämningen i vardagsrummet eller salen som de ibland lite högtidligt kallar rummet. Vid större högtider som på julafton samlas familj och nära släkt för jullunch och det blir lätt 20-25 personer. Då kommer de båda 200 år gamla slagborden väl till pass i salen.

– En speciell händelse var när en fasanhona flög in i ett av fönstren i salen och bröt nacken. Vi kontaktade då en konservator som bor i närheten och lät honom stoppa upp fasanhonan som numera har fått en hedersplats i salen, berättar Claes.

Den gemensamma favoritplatsen är ändå köket som är hemmets hjärta och nav.

– Vi trivs båda mycket bra i det köket som har en gammal vedspis.

Köket spelar en stor roll, här samlas man, lagar mat, bakar och äter. Eftersom Eva älskar att baka så sprids den härliga doften av nybakat bröd i hela huset eftersom köket ligger centralt placerat i huset.

ANNONS

– Vi tycker också om att laga färsk fisk eftersom vi bor på västkusten och använder gärna färska råvaror i matlagningen t ex våra egna grönsaker och rotfrukter, berättar Claes. Vi försöker såväl i vår inredning som i vår mathållning tänka mer och mer ekologiskt. T ex genom att äta egna grönsaker, köpa ekologiska produkter .Vi har hämtat mycket inspiration vad gäller inredning och ekologisk mathållning från våra resor i Sverige, från Drakamöllan på Österlen, Ängavallen i Vellinge, Wreta gästgiveri i Sörmland, Villa Sjötorp i Bohuslän och andra liknande ställen.

– När vi byggde huset hade vi tyvärr ingen plan för trädgården, utan den har fått växa fram allt eftersom. Vi har en naturtomt som gränsar till en hästhage och vassvik, vi vill gärna behålla känslan av naturtomt. Men framförallt på framsidan beslöt vi efter fem år att göra lite mer trädgård av tomten så plank, kullersten, grusgångar och rabatter kom till.

På senare år har de dessutom anlagt två mindre köksland där de odlar grönsaker och rotfrukter vilket har blivit ett nytt intresse.

– Vi funderar fortfarande på hur vi skall dela in tomten i rum och hur vi skall få fler platser med skyddat läge från vinden. I de idéerna finns också växthus och lusthus med. Vi har trots många försök inte hittat någon lämplig plats. Den öppna omgivningen kan ibland påverkas av den starka vinden vilket gör att det ibland kan vara svårt att hitta en plats i lä. Det är en uppgift som vi försöker lösa.

ANNONS

ANNONS