Finanskris ger lägre elpris

ANNONS
|

I de två nordligaste elområdena, Luleå och Sundsvall, kostade elen i snitt 38 öre per kilowattimme under månaden. I elområde Stockholm låg snittpriset på 39,8 öre och i elområde Malmö, som etablerats som ett högprisområde efter indelningen den 1 november, kostade elen i snitt 45,6 öre per kilowattimme.

Motsvarande månad i fjol var snittpriset för hela landet 52,4 öre per kilowattimme.

Det lägre elpriset beror främst på den svaga konjunkturen, det milda vädret och välfyllda vattenmagasin. Hade kärnkraften fungerat bättre hade priset förmodligen varit ännu lägre, tror elbytarsajten Elskling.se.

ANNONS

–En av få positiva följder av en finanskris är ett lägre elpris, konstaterar Faraz Azima, sajtens vd.

Samtidigt har lägre priser på kol och olja samt nya lägstanivåer på utsläppsrätter pressat ned marknadens förväntningar på vinterns och vårens elpriser till årslägsta nivåer, konstaterar Energimarknadsinspektionen (EI). Terminspriserna, som styr de bundna elavtalen, på den nordiska elbörsen Nordpool är lägre än på länge.

–Även de tyska elterminerna har fallit tillbaka till samma nivåer som före katastrofen i Fukushima, säger Azima.

Utbud och efterfrågan sätter elpriset.

På utbudssidan är tillgången på vatten i vattenmagasinen avgörande liksom tillgängligheten i kärnkraften. Med allt mer vindkraft blir vindförhållandena allt viktigare. Viktigt är också priserna på bränslen och utsläppsrätter. Överföringskapaciteten i elnäten liksom valutakurser påverkar också.

Efterfrågan styrs av konjunkturläget och temperaturen. (TT)

ANNONS