Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    Ta tillvara på julens presentpapper och snören och använd dem när du smyckar nyårsdukningen. Att plocka in naturen och strunta i att mangla duken är trendigt just nu. Bild: Pontus Lundahl/TT

    Den här artikeln ingår för dig som är kund.

    Festduka med jul och natur

    Släng inte papper och paketsnören från julafton. Förvandla dem till fina dekorationer på nyårsbordet i stället. Med vackra detaljer från naturen som komplement är årets trendigaste dukning ett faktum.

    När alla julklappar är öppnade och chokladasken tömd kan lugnet snart lägga sig. Om det inte vore för havet av presentpapper, kartonger och glansiga snören. Men ta det med ro – i stället för att knöla ned alltsammans i soporna kan mycket bli till fina dekorationer på nyårsaftonens middagsbord.

    Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

    Lina Eriksson är grafisk formgivare och frilansande festarrangör. Hon har alltid älskat att anordna fester och intresset för inredning, styling och dekorationer går att följa på hennes blogg ”Lina by the bay”. Hennes signum är återbruk och att plocka in naturen i allt hon skapar – även så här års.

    – Nu finns det massor av passande saker att ta in från naturen och dekorera med. På varje promenad tar jag med mig en liten knipsare och plockar vackra grenar, nyponkvistar och ogräsväxter som fortfarande står kvar ute. Kottar och näver som har släppt från träden och ligger på marken är också roligt att använda.

    Av gammalt inslagspapper, snören och julgranskulor skapar hon girlanger, placeringskort och prydnader som får samsas med naturfynden på festbordet.

    Mysigt men festligt

    När hon dukar till fest är det känslan av hemtrevnad hon vill åt. För att uppnå det behövs en röd tråd i dukningen som sätter tonen och som man följer från start. Helst redan när man skickar ut inbjudan.

    – Det kan vara en färg eller ett material. Om man har ett tema är det lättare att veta vilka prylar man ska ställa fram när man dukar. Jag brukar alltid rota hemma eller återbruka något så att man inte behöver gå och köpa en massa saker, säger hon.

    Guld och silver passar på nyårsafton. Presentkartongen från julafton har förvandlats till en stjärna och paketrosen återanvänds som dekoration.. Bild: Pontus Lundahl/TT

    Hon tycker att vi generellt lägger för lite tid på att göra fint vid bordet. Hon förespråkar att vi tar ut svängarna vid dukningen och fläskar på, eftersom det är ett enkelt sätt att skapa feststämning. Hon har flera knep för att göra det fint med enkla medel:

    Lina Eriksson är grafisk formgivare och frilansande festarrangör. På hennes blogg ”Lina By the Bay” kan man få fler pysseltips.. Bild: Christine Olsson/TT

    – De flesta har någon överbliven rulle med tapet eller presentpapper. Det är jättefint att rulla ut på bordet som en duk. Är det enfärgat kan det till och med vara roligt att lägga ut pennor så folk får skriva och rita mellan rätterna.

    Återbruka saker

    Ett annat tips är att återanvända tomflaskor och burkar av glas.

    – Det är jätteläckert att använda många åt gången, stoppa ned en blomma i vardera och sprida ut vaserna utmed bordet. Det ser maffigt ut.

    Att göra egna placeringskort tillför också något extra till bjudningen. Dels får man tänka till när man gör placeringen, dels känns middagen genast högtidligare. Det blir dessutom ett perfekt tillfälle att para ihop personer i vänkretsen som inte känner varandra så bra ännu.

    Kottarna är sprejade med silverfärg och fungerar som bordsplaceringshållare. Runt servetterna sitter presentsnören och en kvist eukalyptus.. Bild: Pontus Lundahl/TT

    – Skriv enkla namnetiketter men addera någon kvist, sten eller gren och knyt fast den runt. Det blir garanterat uppskattat. Att dessutom lägga en liten gåva vid varje stol, som till exempel ett tuggummipaket, en ballong eller en klubba är kul och blir ett naturligt samtalsämne och en isbrytare gästerna emellan, säger Lina.

    Tvättat linne

    Liselotte Forslin är matstylist och bloggar på Alltommat.se. Hon är expert på att presentera mat på ett vackert sätt – då ingår förstås dukning. Nyårsafton är ett festtillfälle som man bör satsa lite extra på, tycker hon. Efter julens alla bufféer är det härligt att köra på en klassisk och festlig bordsservering. När gästerna kommer är det dock fint om bordet är komplett dukat.

    – Det är vackert att presentera en obruten taft med alla tallrikar och glas utplacerade. Ställ dit stora tallrikar som får fungera som underlägg och servera maten på en något mindre.

    Linneduken får gärna vara skrynklig och återbruk är helrätt. Plocka gärna in saker från naturen att smycka med. Murgröna, julros och mossa är dekorativt.. Bild: Pontus Lundahl/TT

    Gräv i skåpen hemma och ta de största du har eller köp några billiga på loppis.

    – Det är också fint att använda träunderlägg – alltså sådana som ser ut som en tunn stubbe. Att plocka in naturen i dukningen är helt rätt just nu.

    En skrynklig, mjukt tvättad linneduk på bordet och dekorationer med kvistar, kottar eller blommor ger en fin effekt.

    – Det är en trend som hållit i sig länge nu. Fast just till nyår vill många ha lite glitter och glamour till festen, då kan det vara fint att spreja ett par blad eller kottar med guldfärg.

    Liselotte Forslin är matstylist. Hon bloggar på Allt om mat.se och har instagramkontot @liselotteforslin.. Bild: Therese Jahnson/SvD/TT

    Liselotte Forslin gillar att använda kvistar av lärkträ. Det är ett barrträd som tappar barren på vintern.

    – Men den behåller sina små kottar som sitter kvar som ett pärlband på grenarna. De är jättefina att lägga som en girlang på bordet.

    Dova toner

    När det gäller färgskalan tycker hon om att jobba med dova nyanser. Duken får gärna vara mörk och detaljer som blommor och servett gå i smutsiga pasteller.

    – Köp en billig bukett blommor som du sedan klipper ned. Antingen arrangerar du blommorna direkt på bordet eller sätter dem i låga vaser. Man vill inte skymma sikten för gästerna.

    Det gäller även ljusstakar som har en tendens att förhindra ögonkontakt och samtal.

    – Det brukar sluta med att de plockas av bordet efter en stund, vilket är synd. Använd låga varianter eller lyktor i stället, säger Liselotte.

    LINAS PYSSELTIPS

    • Köp en billig bukett blommor i mataffären. Dryga ut den med kvistar och grenar från naturen. Dela sedan upp den och sprid ut i flera vaser.

    • Piffa festbordet med en gammal tapet- eller presentpappersrulle som en löpare i mitten. Det går också att täcka flaskor och glasburkar med tapetpapper.

    • Gör hemmagjort konfetti. Ta vara på överblivet papper, stansa hål med en hålslagare och använd spillet som konfetti. Sprid ut det på bordet som dekoration. Eller så klipper du större bitar för hand.

    • Gör egna girlanger av återvunnet presentpapper eller levande blommor och blad.

    • Sprejmåla kottar och kvistar och dekorera bordet med dem.

    ÅTERANVÄND JULSAKERNA

    Det här kan du göra av julklappspappret och presentsnörena:

    Klipp ut stjärnor

    i kartong eller papper, limma fast dem på snören – vips har du en girlang.

    Klipp ut fyrkanter

    i presentpapperet. Vik det som ett dragspel och sedan på mitten så att den bildar en solfjäder. Fäst solfjädrarna med varandra med hjälp av dubbelhäftande tejp eller lim.

    Klippta stjärnor

    i tjockare papper kan läggas direkt på duken som prydnad.

    Gör konfetti

    av silver- och guldfärgat papper med hjälp av ett hålslag.

    Gör placeringskort

    av kartongerna. Stick ned dem i kottar.

    Vira presentsnören

    runt servetterna. Fäst en kvist i.

    Håll reda på glaset

    genom att klippa ut en stjärna av papp, skriv gästens namn på och fäst den runt foten på glaset.

    Gör egna ljuslyktor

    eller vaser av gamla glasburkar. Limma fast något vackert presentpapper eller snöre runt. Addera en kvist eller blomma.

    Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.