Färgglatt på Norra Älvstranden

ANNONS
|

De två sammanbyggda huskropparna, nio och elva våningar höga, är ritade av Semrén & Månsson arkitekter. Huset är stramt i designen, men de transparanta fronterna på balkongerna ger det ett lekfullt drag, vilket understryks av att balkongerna på sidan som vetter mot berget bakom huset är oregelbundet placerade.

Innanför entrén möts man av en liten lobby och röda mattor i svalen utanför lägenheterna ger lite hotellkänsla.

Vi träffar Lotta Hagald och hennes två döttrar Love, 16 år, och Maja, 12 år.

Deras trea har en balkong med inglasning som går att öppna, bra med tanke på att det nästan alltid blåser på åttonde våningen, tycker Lotta.

ANNONS

Lägenheten har utsikt mot älven genom en öppning i husen framför vid kajen där ostindiefararen Götheborg ligger.

Maja har ett litet krypin alldeles utanför Loves rum.

– Men vi delar på hennes rum, jag har en del av mina grejer där, säger Maja.

Lägenheten är mycket ljus, det är glasvägg både till Majas krypin till Loves rum som har en färgglad balkong utanför. Men familjen använder mest den andra balkongen som vetter mot utsikten.

Från köket och Loves rum har familjen utsikt mot Donnergymnasiet och har ingen insyn på morgnar, kvällar och helger när skolan är stängd.

Lotta älskar lägenheten.

- Jag mår så bra här, vi trivs väldigt bra, säger hon.

Kommunikationerna är bra. 16-bussarna går hela tiden snabbt till centrum, de passerar på gatan alldeles utanför huset.

-Ibland kan jag lyxa till det och ta båten, fast den tar längre tid, säger Lotta.

Familjen flyttade hit i mars 2014 men Lotta har besökt Norra älvstranden många gånger tidigare och tycker att området har ändrat karaktär.

- Det har blivit mycket mera liv i området och en helt annan känsla än tidigare.

Lotta brukar ta sina löprundor antingen åt kajhållet och över bron och ta Älvsnabben tillbaka eller åt andra hållet inåt Hisingen.

ANNONS

– Det är helt fantastiskt att bo här, man blir glad och det ger energi, det ligger ett utegym inte långt härifrån, Slottsberget och Lindholmen ligger åt ena hållet och Färjenäsparken åt andra.

Hon säger att Norra älvstranden känns som ett modernt område, där man antagit en modern livsstil.

- På kajen är det ofta lä, där är alltid folk, de springer och cyklar. Föräldrar med barnvagnar flanerar och man kan sitta och hänga på kajen. Och man kan äta frukost på caféerna på kajen, det är mysigt när solen skiner.

Lotta följer med oss upp till takterrassen på tionde våningen. Innanför den ska bostadsrättsföreningen bygga en bastu med utsikt. Redan nu finns en inglasad del av terrassen med bord och stolar och som kan användas också på vintern.

Från terrassen ser man tydligt Masthuggskyrkan, Sjömanshustrun, Stena Line vid Majnabbe och resten av andra älvstranden. Vattentornet i Slottsskogen avtecknar sig mot himlen. På älven glider Älvsnabben förbi.

Masten är en social bostadsrättsförening, man har årlig grillafton på terrassen, glöggparty i lobbyn vid entrén och nyårsfirande på terrassen med fri utsikt över alla stans fyrverkerier.

Men idag är det spontant kaffekalas uppe på terrassen. Där träffar vi bland andra Maria Norberg Sjösvärd och Ingemar Thörnström

ANNONS

Ingemar tycker det är kul att så mycket av det gamla finns kvar i stadsdelen.

- Man känner historiens vingslag här. Minst 300 - 400 års historia från begynnelsen på Slottsberget till slutet av varvsepoken finns kvar. Det är häftigt, säger han.

Vi tar hissen ned till Marias och Ingemars lägenhet på första våningen.

Ytterdörrarna till lägenheterna i Masten är klädda med Sigvard Bernadottes mönster Virrvarr, som 60-talet fanns på Perstorpsplattor i alla hem. Det har Maria och Ingemar plockat upp i underläggen på matbordet och i pärmryggarna i arbetsrummet.

Deras lägenhet är en 3,5:a på 92 kvm. De har glasat in en balkong och har skiljt en alkov från vardagsrummet med en glasad vägg och fått ett arbetsrum. Ett rum är extrarum och gästrum. Lägenheten har öppet kök mot vardagsrummet.

Huset byggdes 2007 med inflyttning 2008, Maria och Ingemar flyttade in 2009 som andra boende i lägenheten.

Precis som Lotta tycker Maria och Ingemar att Norra älvstranden är på väg att bli en levande stadsdel.

- Det har uppstått en stadsdelskänsla, när man möter folk känns det att man hör ihop. Men det kunde varit lite mer kvällsliv, tycker de.

Maria och Ingemar bodde tidigare i Kungälv.

– När barnen flyttade ut kändes det tomt och vi ville flytta till lägenhet. Vi hittade den här i GP:s Bostadsbilaga och vi fastnade för den. Och vi tänkte varför inte bo i Göteborg, det är närmare till saker och här kan vi göra saker i stan spontant, säger Maria.

ANNONS

Att det finns bra kollektiva transportmöjligheter spelade också in. Men alldeles lätt att lämna Kungälv var det inte.

– Vi hade ju trädgård och saknade den jättemycket i början, men nu har vi fått en odlingslott på Lindholmen, alldeles nedanför Slottsberget.

De odlar olika sorters grönsaker varje år för att inte utarma jorden och har ett förråd på balkongen som är bra för att förvara rotfrukter.

Maria anser att utsikten mot gatan och den lilla öppna platsen utanför huset ger en härlig utomhuskänsla.

- Det betyder mycket vad man ser omkring sig, färger och intryck. Jag tycker till exempel om att det är mycket hundar utanför. Och att ostindiefararen ligger vid kajen kan ibland verka helt surrealistiskt när man bara ser masterna i dimman. Det är en spännande miljö här, säger hon.

ANNONS