Ett hem i ljusblått

ANNONS
|

Så tidigt som i september smygtittade hon i inspirationsböcker och några klappar av trädgårdens lavendel tillverkades tillsammans med lille Jack. En fantastisk julbok som Charlotte tar fram varje år är Vinterns goda ting av Anna och Fanny Bergenström Där finns massor av tips som recept, sånger, lekar, kransar och hemmagjorda presenter.

– Att sitta ner och pyssla eller baka är julefrid för mig. En hemmasydd lavendelpåse uppskattas ofta mer än en köpt grytlapp. Visst är julen förknippad med stress, man vill så mycket. Men jag försöker att välja och skala av, man kan inte göra allt varje år. Jul ska vara väldigt mysigt.

ANNONS

Familjens välplanerade hus från 40-talet ligger på Johannelundsgatan i Långedrag och har under åren haft många ägare. Men Charlotte tror att hon och maken Calle kommer stanna här resten av livet. Kvarteret bjuder på olika typer av arkitektur, här har det byggts villor under hela 1900-talet. Charmiga sekelskiftesvillor samsas med småvillor från fyrtio och femtiotalen och radhuslängor från sextio och sjuttiotalen.

- På femtiotalet kallades stranden vid innersta delen av Hinsholmskilen för Johannelundsbadet. Göteborgarna tog spårvagnen hit på sommaren. Handlade bullar på det lilla konditoriet som låg vid hållplatsen och traskade en slingrig stig till badplatsen. I vintertid är det perfekt att åka skridskor här, det fryser snabbt till is tack vare att det är så långgrunt.

När lille Jack kom till världen för fem år sedan längtade familjen efter att få bo i hus och frihetskänslan i att ha en egen trädgård. De blev tipsade att några bekanta skulle sälja sin lilla villa i västra Göteborg och då tvekade de inte en sekund. Villan på 95 kvm är inte mycket större än lägenheten paret tidigare hade i centrala stan. Men ett stort källarplan rymmer Charlottes ateljé och där finns också plats för både gillestuga och vinkällare.

Det största projektet efter flytten var att renovera utvändigt och att lägga ny panel. För att få den charmiga känsla Charlotte önskade med trädetaljer som liknade de gamla husen i området byttes även fönster och dörrar ut. Invändigt byggdes ett nytt badrum och samtliga väggar målades om eller tapetserades.

ANNONS

- Jag är förälskad i vårt hus. Det blir bättre och bättre ju mer vi bor in oss. Visst behövde vi renovera en del innan vi fick det som vi önskade. Men nu är det mest småfixande och pyntande jag ägnar mig åt.

Charlotte är konstnär, sakletare och samlare. All sin konst skapar hon av återvunnet material, som inhandlats på olika loppisar i södra Sverige eller skänkts av snälla människor. Det kan vara gamla tavlor, ramar, speglar, spetsar och textilier som med hjälp av gips, lim och akrylfärg förvandlas till fantasifulla tavlor. Under hösten gjorde hon sin största internationella utställning på Europarådet för mänskliga rättigheter i Strasbourg.

– Jag hoppas att mina alster kan inspirera människor att inte haka på slit och släng trenden utan att istället göra det bästa av det man redan har. Saker från förr och naturen är det som inspirerar mig mest. I juletid är det kul att göra annorlunda arrangemang. Min stolthet i år är den stora potatiskrukan. En oasis med mandelpotatis på tandpetare, sedan har jag klistrat dit mossa, granris och valnötter. Den håller sig snygg länge.

En stor del av fynden från alla loppisar hon besöker hamnar också i hemmet som dekoration. Men till jul är det mest ärvda saker eller sådant hon fått i present genom årens alla jular som plockas fram. Hon grupperar gärna tomtar eller änglar och livar upp med något från naturen som mossa, kottar och äpplen. Framför brasan står Calles farfars gamla kälke och skridskorna är Calles morfars som hittades vid en röjning.

ANNONS

– Som tur är har min man Calle anammat mitt sätt att tänka vad gäller att ta till vara. När vi träffades var han mycket mer modern och radikal och till en början bråkade vi om möblering. Nu har vi växt samman och tycker oftast lika och han uppskattar verkligen att jag ser till att spara gammalt.

- När vi köpte huset gav min svärmor mig rådet att hitta en gemensam nämnare för hela hemmet, en röd tråd i inredningen. Den röda tråden blev ljusblå. Det är en mild färg som är lätta att matcha med knalligare färger och som gör sig fint till alla högtider. Till jul passar en mörkröd ton bra mot de duvblå väggarna.

Från hallen har man kontakt med alla rummen och det kändes därför naturligt att ha en färg som genomgående tema. En ljusblå grundfärg valdes som sedan använts i olika nyanser. Den lilla hallen med ljusast nyans, leder in i stora hallen som är något mörkare i tonen. Från stora hallen når man köket där luckorna har målats i samma ljusblåa färg som hallens väggar. Vardagsrummet har en ännu något mörkare ljusblå ton. Medan sovrummet och pojkrummet har tapetserats med stormönstrade tapeter. Allt hänger ihop och känns samtidigt fantasifullt och levande.

ANNONS

Charlotte är klassisk i sitt inredningstänk och gillar möbler i gammaldags stil och antika objekt. Men hon är samtidigt modig när det gäller att kombinera färger och att våga ta ut svängarna med mönstrade tapeter och textilier. Den stora tavlan i sovrummet i klara starka färger som hänger mot storblommig tapet är ett charmigt stilbrott.

Familjen Olsson: Charlotte är konstnär och Calle arbetar i båtbranschen, sonen Jack är 5 år.

Bor: I trävilla i Långedrag.

Gör gärna: I december tar de en sväng till Mötesplats Trädgård för en fika och när isen lagt sig åker de skridskor på Hinsholmskilen.

ANNONS