En oas av klematis

ANNONS
|

Att det blev så mycket är Birgits förtjänst. Hon har alltid varit växtintresserad och mest av allt gillar hon det som slingrar sig och det gör ju klematisen. En ’Victoria’ klättrar över planket om försommaren och en ’Princess Alexandra’ klänger över den andra delen. ’Warsawska Nike’ dekorerar vackert en fågelholk.

Färgerna varierar. Här finns vita, röda, gula, mörkt lila, ljust lila och olika nyanser av blått. Doftande klematis som Cl. Manschurika och icke doftande. För några år sedan lät de bygga en 40 meter lång pergola med 19 rosenbågar. Här klänger 53 olika sorters klematis många japanska och estländska. Bland andra ’Asao’, Rooguchi’ och ’Viola’. 1960-talet känns långt borta då det bara gick att få tag på blå Cl.’Jackmanii’.

ANNONS

Birgit och Curt kom till huset på Villagatan i Veddige för trettio år sedan. Då hade Birgit kikat på den kuperade tomten nedanför berget och sagt till sin Curt att; vill de sälja någon gång ska vi köpa. De bodde inte långt ifrån, men hade en alldeles för platt tomt tyckte de. Den gav inte tillräcklig med variation och de hade gjort det mesta i den redan. Inte för att den var helt färdig, det blir inte en trädgård, menar Birgit. Men den var inte så rolig för paret Eliasson längre. De ville mer än så. Mycket mer. När huset blev till salu för trettio år sedan köpte de det och började med trädgården. De ville skapa något mycket fint.

– Det fanns bara maskrosor, en stor gran och murgrönan vid sidan om berget. Fast den upptäckte jag inte förrän för ett par år sen. Vi började anlägga på framsidan ut mot gatan och jag minns att jag stegade ut var trädgårdsgångarna skulle vara i snön. Grannarna undrade vad jag höll på med, säger Curt.

En stenlagd gång snirklar sig runt husknuten och ett grönt kuperat landskap öppnar sig på baksidan. Surjordsväxter som azaleor, rhododendron och klematis klänger över kullen.

ANNONS

Här finns en stor damm och ett vattenfall byggt och designat av sten - och vattenkonstnären Helge Lundström. En bit ifrån ligger ett lusthus, där Birgit och Curt har en samling av stenar från ett 40 tal resor i världen och en massa fotografier på trädgårdens besökare. Hittills har 15 000 människor varit här. Intresset steg markant när Birgit och Curt fick tidningen Lands utmärkelse Sveriges vackraste trädgård 1998 och accelererade förra året när Föreningen Villaägarna i Varbergs kommun gav dem pris för trädgården. Många har fastnat för hemsidan på Internet som sonsonen Kenny har gjort åt Birgit och Curt.

Berget, är en del av en bergskedja som går från Ringhals tvärs över landet till Västervik. Det utgör en fond till trädgården. En klätterhortensia väller över berget och på höger sida syns den jättestora murgrönan som förmodligen är över 100 år, tror Curt, eftersom den är så kraftig. Sent på hösten innan allt liv i trädgården dör ut, blommar den med ett myller av gula bollar och då har områdets alla bin kalas.

Birgit tog med sig några klematis från gamla trädgården, men en hel del har kommit hit senare. De ovanligare sorterna har hon hittat hos framlidne klematisexperten Magnus Johnson i Södertälje. Andra har Birgit och Curt köpt hos trädgårdsamatörer eller på sina otaliga resor till trädgårdslandet Storbritannien.

ANNONS

Trägården är perfekt för klematis, tycker Birgit, men också för azaleor och rhododendron. Jorden är uppblandad med torv och då trivs dessa surjordsväxter. Baksidan av huset ligger åt norr med solsken bara en stund på eftermiddagen. Berget och den nedgrävda sprängstenen gör att fukt och värme stannar i jorden. De har en våtbädd för att slippa vattna så mycket. Under jorden ligger en plastduk som samlar upp vattnet när det regnar. Den hålls på plats av ekstockar och på lägsta stället är duken vikt nedåt, för lagom avrinning.

–Dessutom tillför vi vattenhållande kristaller så kallad Swell gel till jorden vid planteringen. Då bildas ett gelé som förser rötterna med fukt. Trots alla stora växter har vi inte behövt vattna sen 2001, säger Birgit.

Birgit göder klematisen på våren med benmjöl och blåkorn. Efter blomningen klipper hon ner dem. Grundregeln är att de som blommar efter 1 juli klipps ner efter frosten 20 centimeter ovan marken. De tidigblommande ansas bara efter blomningen om de ser ut att behöva det. Birgit använder sig av små skyltar med namn och en klippningskod för varje klematis.

– Jag klipper på vårvintern om det inte är fullt med snö. Har jag inte märkt ut dem, blir det svårt att se vilken klematis det är och att veta om jag ska klippa eller inte.

ANNONS

Oftast är det inga problem med klematis. Om inte Klematisbladstekeln dyker upp förstås. De lägger ägg i stammen på de tidigblommande klematisen som ser ut som små knölar. Då gäller det att snabbt klippa ner dem och elda upp växtdelarna.

– Den kan kaläta klematisen på ett par dagar, säger Birgit och riktigt ryser.

Någon gång händer det att alpklematisen fryser ned helt och då blommar den inte på försommaren, men då blommar den på hösten istället eller året efter. Klematis är ett tåligt släkte.

1. Köp olika sorter för att få en så lång och varierad växtsäsong som möjligt. Hälften storblommiga och hälften småblommiga. (Småblommiga klematis blommar tidigt på säsongen, medan storblommiga har en senare blomning.)

2. Variera mellan höga och låga, klättrande och inte klättrande.

Klematisen kräver att du gräver ordentligt! Ska du plantera en storblommig måste du gräva minst 50x50x50 cm, en småblommig kräver inte riktigt lika mycket. 15 cm av den övre delen ska vara under jordytan, första ledknutan alltid under jorden.

3. Mata det grävda hålet med en rejäl näve benmjöl och planteringsjord. Gödsla efter planteringen med blå korn. De storblommiga kräver mycket näring.

4. Blötlägg gärna plantan innan du planterar och vattna rejält både vid planteringen och efteråt.

5. Var noga med att klippa din klematis i rätt tid. Är du osäker på vilken klematis du har finns det en smart grundregel att gå efter. Blommar din klematis före 1 juli ska du bara ansa så plantan ser prydlig ut. Blommar din klematis efter 1 juli ska den klippas efter frosten. Klipp ner plantan rejält så att det bara återstår ca 20 cm ovan mark.

6. Om klematisen efter ett par år inte växer lika vackert kan du på hösten klippa ner den rejält. Ge den gödning och pyssla om den så kommer den att växa sig fin och stark igen.

Cl. ’Jackmani’.

Cl. Södertälje- vacker togs fram av klematiskännaren Magnus Johnson.

Cl. ’Multi blue’.

Cl. ’President’

Cl. ’Piilu’.

ANNONS