Ekologiskt självbygge utan lån

ANNONS
|

Det var 1995 och Karin och Peter väntade sitt första barn.

- Vi ville flytta från vår lägenhet i Vasastan och längtade efter något större och en egen trädgård. Men vi ville inte hamna i den traditionella skuldfällan där boendekostnaden styrs av ränteläget. Vi ville dessutom bo i ett miljövänligt hus med sunda material och tekniska system som ger låga driftkostnader, säger Karin.

Lösningen blev att bygga själva. En kuperad tomt i Grimmered i Västra Göteborg på 900 kvadratmeter var till salu. På tomten stod ett litet hus på 70 kvadratmeter i dåligt skick.

- Det var tomten med vackra gamla stenmurar, fruktträd och det lugna läget vi föll för, stugan var det ärligt talat inte mycket med.

ANNONS

Två tredjedelar av huset var i så dåligt skick att det måste rivas. Kvar blev ett rum och kök på 26 kvadratmeter. Efter att ha byggt till den nuvarande hallen och stommen till resten av huset flyttade familjen in 1996, då utökad med ettåriga Thea.

I flera år bodde familjen på 40 kvadratmeter plus ett sovloft. Nu är huset 120 kvadrat i bottenplan. Golvytan i den ännu inte färdiginredda övervåningen är cirka 100 kvadrat.

En erfaren snickare hjälpte Karin och Peter att resa husstommen, en plåtslagare har gjort plåtarbeten runt skorstenarna och en plattsättare har hjälpt till med klinker- och kakelsättning. Annars har de i princip gjort allt byggande själva med god hjälp av snälla föräldrar, vänner och förstående grannar.

Karin och Peter är inte hantverkare men menar att man lär sig på vägen. Karin är arkitekt med egen firma och Peter är jurist och arbetar bland annat med miljö- och fastighetsfrågor.

Huset är ekologiskt planerat från början, och i huvudsak byggt i trä. Stommen består av masonitbalkar som är lätta, starka och inte ger köldbryggor. Isoleringen är gjord av cellulosa.

- Cellulosaisolering är miljövänligt, det andas och tål fukt så det behövs inte någon plast i väggarna.

Färgerna är också miljövänliga; bivaxlasyr i kök, allrum och vardagsrum, oljelasyr i hallen och på andra ställen linoljefärg. Utvändigt är huset behandlat med en blandning av trätjära och linolja.

ANNONS

All el är dragen med skärmade kablar för att minimera strålning. En knapp vid ytterdörren stänger av vattnet och minskar risken för vattenskador när

familjen inte är hemma.

Mycket av byggmaterialet är återanvänt och kommer bland annat från Återbruket eller har köpts av privatpersoner via annonser.

- På så sätt har vi fått tag i fönster, dörrar, taktegel, pelletspanna, kakelugnar, öppen spis, och så vidare till en bråkdel av vad det skulle kosta att köpa nytt.

Stora delar av huset har skruvats samman vilket underlättar demontering och återanvändning i framtiden.

- När vi köpt nytt har vi i första hand valt lokala material och tillverkare, för att minska transporterna. Vi har valt material av hög kvalitet som har lång livslängd, åldras vackert och är lätta att underhålla.

Det här sättet att bygga hus har tagit tid.

- Mycket av vår fritid har gått åt till att leta material och att bygga på huset. Men det har hela tiden rått en balans mellan tid och pengar. Vi har vare sig haft mer tid eller pengar för att kunna bygga snabbare.

Karin och Peter tycker det är viktig att vara med barnen och har försökt hitta ett sätt att kombinera jobb, barn och fritid.

ANNONS

- Fram för allt har vi kunnat vara hemma mycket med barnen när vi byggt på huset. Men vi har också försökt leva och unna oss ett normalt liv med resor, fritidsintressen och ett socialt liv under den långa byggtiden. Däremot har det kanske inte blivit så mycket tv-tittande på kvällarna!

För en vanlig villaägare verkar det som en dröm att vara ekonomiskt fri och inte beroende av räntekostnader.

- Vi har ju valt att inte konsumera eller investera med lånade pengar. Det ger oss låga boendekostnader vilket gjort att vi fått pengar över som kan investeras i nya brädor.

Den ekologiska inställningen bidrar också till att driftkostnaderna för till exempel uppvärmning blir låga.

Huset har vattenburen golvvärme som värms av en kombination av solvärme och pellets via en ackumulatortank där värmen lagras. Kakelugn och två braskaminer hjälper också till med uppvärmningen. Dessutom har Karin och Peter köpt andelar i ett vindkraftverk, så de har tillgång till miljövänlig hushållsel som de också laddar den trehjuliga elmopeden och elbilen med. Karin menar att det inte medför några uppoffringar att leva miljövänligt, utan det handlar mer om kunskap och sunt förnuft.

- Det är inte slitsammare eller mer komplicerat att välja ett miljövänligt liv. Jag ser det här som ett helt vanligt hus, ingen tänker på att vattnet värms av solen. Och det är inte jobbigt att ladda elbilen, jag tycker det är enklare än att åka till bensinstationen.

ANNONS

De ekologiska principerna genomsyrar också de projekt som Karin arbetar med i den egna firman.

- Jag vill leva lite som jag lär. Huset fungerar också som ett experimenthus där jag prövar de system och tekniska lösningar som jag sedan kan rekommendera mina kunder.

Villan består av två huskroppar, den lilla ursprungliga stugan från 1923 och den stora nybyggda delen. De är förenade med en länk som innehållet hall och badrum.

I bottenplanet finns det förutom det stora vardagsrummet ett mellanrum som för tillfället är arbetsrum, ett generöst kök och öppet mot köket ett långsmalt allrum med matplats. I den gamla delen finns klädkammare och gästrum. På övervåningen dominerar ett stort allrum, öppet upp till taknocken. I passagen in till barnen Thea och Elias rum det ska byggas ett badrum. Via en loftgång över hallen kommer man till vinden på den gamla huskroppen. Där finns ett rum med en mängd vinklar och vrår dit Thea snart ska få flytta in.

- Mest nöjd är jag med köket. Bygger man och planerar allt själv över lång tid hinner man tänka igenom lösningarna ett andra varv och i köket har vi ansträngt oss extra mycket.

En sak tycker Karin är negativ med det här sättet att bygga.

ANNONS

- Det svåra med att bygga med återvunnet material är att ha plats att förvara det byggmaterial man kommer över. Man hittar aldrig byggdetaljerna precis när man ska bygga in dem, utan kanske två år innan vilket gör att man får flytta omkring delarna ett antal gånger innan de kommer på rätt plats.

Drömmen är att ha en lada där man kan förvara allt under tiden.

- Fördelen att jobba med återvunnet material är till exempel att gamla fönster har en helt annan kvalitet än nya. Energimässigt är de inte optimala, men vi tänker lösa det genom att montera en extra ruta innanför på vintern.

Karin och Peter tycker att det är en glädje att bygga.

- Vi hade naturligtvis inte byggt själva om vi inte tyckt det varit kul. Det är otroligt tillfredställande att se huset växa fram. Självbyggeri är en livsstil.

- Riktigt klart blir det nog aldrig. Den dagen börjar vi nog leta efter ett nytt projekt, säger Karin.

ANNONS