Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Höstdukning tema pumpavecka.

Duka till fest med naturens hjälp

Linnea Persson älskar att ta in naturen i sitt hem - även då hon dukar till fest. - När du går ut i skogen och plockar själv är det bara fantasin som sätter stopp, säger floristen och bjuder på ett härligt höstarrangemang lagom till Halloween.

En dukning behöver inte bara innehålla de klassiska ingredienserna, som vackert porslin, snittblommor och snitsiga servetter. Udda detaljer tillför en extra krydda och roligast blir det om man letar efter dem i naturen.

- Jag gillar att ta in mossa på olika sätt. Ofta inleder jag med att ta en sväng i skogen och samlar material som hör till den aktuella årstiden. Nu till hösten blir det mossa, färgglada löv i olika nyanser och grenar, berättar Linnea Persson, som älskar inredning och driver en blomsterbutik i Norrköping.

Att ta in saker från skogen är något alla kan göra - vilket också är smart ekonomiskt. Men för att få den rätta looken till allhelgonahelgen kompletterar Linnea denna gång med ljus, gröna växter, pumpor och snittblommor. Målet är att få fram en rustik känsla och ett skördetema i sin höstdukning.

- Jag gillar att göra rummet som en förlängning av naturen. Tanken är att det ska kännas ungefär som om man befinner sig på utsidan av fönstret.

På höjden

Trådkorgen med två våningar i mitten av bordet spelar en central roll, av flera anledningar.

- Framför allt bidrar den med olika höjder i dukningen, vilket ger en annan dimension. Med skilda nivåer blir det ett annat djup, växter och blommor presenteras på ett nytt sätt. Dessutom är den ett blickfång, och det är alltid kul att ha något som sticker ut.

Korgen fylls med gröna växter och pumpor i olika färger - gula, gröna och orange.

- Tänk bara på att det inte får vara för högt. Du måste kunna se personen som sitter mitt emot, utan att behöva luta dig fram och tillbaka för att få ögonkontakt.

Hennes viktigaste tips när det gäller dukning är att tänka på helheten och ha en plan från början.

- Var påhittig och våga tänka utanför ramarna. Ibland är det det lilla extra som blir pricken över i. Använd det du tycker om. I mitt fall har jag samlat porslin i många år. Loppis blandat med nytt gör att helheten blir spännande och unik. Blanda mönstrat med enfärgat så länge du har en röd tråd, i det här fallet färgen orange, avslutar Linnea Persson.

Bild - 2

Namn: Linnea Persson

Ålder: 32 år.

Bor: Lägenhet i Norrköping.

Familj: Mamma, pappa, syster.

Yrke: Driver blomsterbutiken Vide i Norrköping.

Intressen: Inredning, matlagning och vara ute i naturen. Har tagit jägarexamen.

1. Fundera ut vad du vill ha för färger och stil. Antingen får porslin och glas lägga grunden eller så väljer du dessa efter övrigt material.

2. Använd naturen - gå ut i skogen och plocka det som är typiskt för årstiden. Kan vara bland annat mossa, grenar, löv, svampar, äpplen, kastanjer och nypon.

3. Komplettera genom att köpa exempelvis pumpor och snittblommor.

4. Lägg ut någon form av skydd på bordsskivan. Antingen gladpack över hela ytan eller som i Linneas fall - en linnevepa.

5. Duka med tallrikar, glas och bestick. Placera de sistnämnda exempelvis till höger om tallriken i ordningen kniv, gaffel, sked. En hoprullad linneservett eller handduk höjer intrycket. Knyt ett band runt om som servettring, gärna något annorlunda, som en slinga av murgröna. Trä i en fin lapp där du skrivit namnet på personen som ska sitta där.

6. Ställ ut skålar eller en trådkorg på bordet, som du fyller med gröna växter och små pumpor. Det gör att dukningen får olika höjder.

7. Dekorera runt om på bordet med allt från mossa, pumpor, ljusstakar till löv och grenar. (TT)

Mest läst