Den luriga uppstickaren

ANNONS
|

Någon produktion blev det aldrig i Tyskland men på LM Ericsson tog man hotet på allvar och satte 1941 igång med att utveckla en egen modell.

Tre män brukar tillskrivas skapandet av Kobra­telefonen, LM Ericssons tekniske chef, Hugo Blomberg, industri­designern Ralph Lysell och Gösta Thames som ledde utvecklingsarbetet efter kriget. Andra världskriget gjorde att arbetet drog ut på tiden. Större delen av företaget jobbade åt försvaret och Hugo Blomberg hade åkt till USA för att studera den tekniska utvecklingen där. 1946 kom Hugo Blomberg tillbaka och arbetet med det som officiellt skulle kallas Ericofonen satte fart.

Men inte förrän 1950 började telefonen få sin karaktäristiska eleganta design och tre år senare, hösten 1953, fanns det en färdig prototyp. ABS-plasten hade precis utvecklats och den nya telefonen formsprutades i två halvor. Produktionen tog fart i större skala 1956 och telefonen kom att tillverkas i 2,5 miljoner exemplar fram till 1982.

ANNONS

Kobran gjordes i två olika utföranden, från cirka 1960 blev modellen något kortare.

Den fanns i en lång rad färger, fem i Sverige och 18 i USA, totalt 30 olika kulörer från Ericssons fabriker i olika länder, men aldrig i svart för att det påminde för mycket om den gamla bakelittelefonen.

i dag är kobratelefoner eftersökta och kostar cirka 500-1 500 kronor beroende på färg.

En snarlik modern kopia med knappsats finns nu i handeln, Scandi­Phone.

ANNONS