Bästa tipsen för dina syrener

ANNONS
|

Få växter omges av ett så romantiskt skimmer som syrenen. Tänk skolavslutning, tänk saftkalas eller förmiddagsfika i syrenbersån, på tröskeln till sommaren då allt är möjligt och förväntan ligger i luften.

– Jag älskar syrener, det är ju svårt att inte göra det. Om jag måste välja så är bondsyrenerna, syringa vulgaris, allra bäst – mest för att de doftar försommar, säger Jessica Lyon, som driver Odlingstv, en oberoende webb-tv-kanal inom odling och trädgård.

Sprider sig

I Jessicas trädgård finns många olika sorters syrener, mest som buskar och som en häck mot grannen. Hon har valt olika varianter för att förlänga blomningssäsongen.

ANNONS

Syrenen sprider sig lätt och är i det närmaste invasiv. Vill man begränsa dess framfart är det rotskotten man ska ge sig på.

– Jag har också börjat stamma upp några syrener som står på tomten, för att plantera perenner och vårblommor under. Det är jätteenkelt, bara att beskära det som växer nedtill.

– Har man gräsmatta runtomkring är det bara att köra med gräsklipparen. Annars får man gräva upp och ta bort rotskotten. Men jag har nog aldrig träffat någon som tycker de har fått för mycket, säger Jessica Lyon.

Inget duttande

Syrener är tåliga och härdiga och trivs i de flesta jordar, helst i sol eller halvskugga. Oftast behövs ingen gödning eller jordförbättring, och knappt någon beskärning att tala om.

– Jag gillar att de trivs helt naturligt i vårt klimat, man behöver inte hålla på och dutta med dem. Jag brukar rensa bort de äldsta grenarna som blommar dåligt, men annars låter jag dem vara, säger Jessica Lyon.

Vill man maxa nästa års blomning ska man plocka bort klasarna när de har blommat över – en omöjlighet hos Jessica som har mängder av syrener.

– Men vi får massor av blommor ändå. Och så har jag upptäckt att domherrarna älskar syrenfrön, så på vintrarna sitter de i buskarna och äter, det är jättemysigt!

ANNONS

Tårta och sallad

Syrenen har inte bara en ljuvlig doft – den smakar fint också och är fullt ätbar. Sylt, gelé, marmelad eller saft är några förslag på användningsområden.

– Jag brukar göra saft på de klassiska lila bondsyrenerna, de doftar och smakar mest. Jag använder samma recept som till flädersaft. Ibland strösslar jag blommorna över säsongens första sallad, eller lägger dem på en tårta. Man kan kandera dem också, tipsar Jessica Lyon.

Sex snygga syrener:

Fakta: Syrentips

  1. Välj en syrensort som passar din växtzon och vars storlek passar din trädgård.
  2. När du planterar en köpt syren: Gräv en grop som är minst lika stor som krukan syrenen står i. Luckra upp jorden ordentligt, fyll hålet med vatten och låt det rinna ned. Plantera syrenen med en bra planteringsjord som innehåller en del näring.
  3. Se till att marken runt syrenen är fri från ogräs under den första säsongen. Om det behövs, vattna mycket men sällan.
  4. Skär bort de vissnade blomklasarna efter blomning – om de tillåts sätta frö stjäl de kraft från nästa års blomning.
  5. Gallra ut svaga eller skadade skott och håll efter rotskotten om du inte vill att syrenen inte ska breda ut sig. Såga av dem intill stammen eller gräv upp.
  6. En syren som fått växa för mycket utan vård blir lätt risig. Glesa ur den successivt, ta bort de äldsta grenarna först och ge plats för några nya. Året efter tar du ett par gamla grenar till. Mejar du ned hela busken får du massor av rotskott som du ändå måste gallra, och du får vänta länge på blomningen.
  7. Vill du ta in en bukett: Skrapa de vedartade blomsterstjälkarna minst fem centimeter nedtill och ställ i varmt vatten. Dekorera med icke-vedartade skott med bara blad.

Fakta: Syrensjukdomar

  1. Syrenbakterios ger bruna fläckar på bladen och svarta insjunkna fläckar på de nya skotten, som sedan dör. Orsakas ofta av fuktig eller frostbenägen placering. Klipp bort angripna skott så fort som möjligt!
  2. Honungsskivling är en svamp som lätt angriper äldre, vanskötta syrenbuskar. Stora angrepp gör att man måste ta bort busken.
  3. Verticillium, vissnesjuka, gör bladen matta i färgen innan de vissnar och faller av. Buskarna blir svagare och dör till slut. Ta genast bort angripna buskar och sätt nya, i frisk jord.
  4. Syrenmal är en liten fjäril som lägger ägg på bladen. Klipp bort och bränn angripna blad.

Fakta: Farlig nykomling?

När en växt introduceras i ett nytt område och miljön passar den nya växten väldigt bra kan det ställa till problem. Den nya växten kan sprida sig och ta över, på bekostnad av inhemska arter. Syrenen har sitt ursprung i sydöstra och östra Europa, och kom till Sverige för flera hundra år sedan. Den står med på Naturvårdsverkets lista över de ”farligaste” nykomlingarna, tillsammans med bland andra björnloka, snöbär och lupin.

Källor: Odla.nu, ”Odlarens handbok” av André Strömqvist, Allt om trädgård

ANNONS