Arkitekten ritade sitt japanska drömhusi Mölnlycke

Bakugn mitt i vardagsrummet, toalett med skrivbord och badkar med utsikt – Ola Torrång och familj har ett hus som passar deras behov perfekt

ANNONS
|

Efter några års arbete med stadsplanering i Tokyo, återvände Ola Torrång hem till Sverige 1973. I Japan träffade han sin framtida fru och när familjen växte föll det sig naturligt att bygga ett modernt hus med inspiration från landet. Ola och Yukie byggde det mesta själva förutom betongstommen som producerades och monterades av Finja Prefab. Det unika huset får Yukie att känna sig som hemma och Ola är lycklig över drömprojektet eftersom det blev precis som han tänkt sig.

HUSESYN

Här bor: Ola och Yukie Torrång med barnen Jacob och Johannes. Äldste sonen Jonas bor numera utomlands.

ANNONS

Yrke: Ola Torrång driver arkitektbyrån Unika Stenhus. Han ritar mestadels privata hem men är också engagerad i stadsbyggnadsdebatten om Mölnlyckes framtida utveckling.

Läge: Mölnlycke, utanför Göteborg

Byggår: 1991. Byggåret är ingjutet i husets betongelement och kommer vara synligt för många generationer.

Storlek: 148 kvadratmeter plus 20 kvadratmeter ouppvärmd vinterträdgård.

Foto: Elisa Rhea Eriksson

Rhea Produktion

Stenhuset är lika japansk-inspirerat utanpå som inuti. Det syns bland annat på yttertaket som är delvis upplyft för ett spännande, bearbetat och personligt uttryck. På japanskt vis har Ola ritat en konstruktion som framhäver takfoten snarare än att dölja den. Eftersom även taket är av betongelement finns inga takstolar. Istället har huset en himmelsblå ströläkt som bär taksprånget och kontrasterar mot de tegelröda takpannorna.

“Vi har nog Sveriges mest välisolerade betongelement, en halvmeter tjocka med 30 centimeters isolering i mitten. Att huset är stabilt märkte vi när stormar som Gudrun drog fram. Eller snarare så märkte vi ingenting förutom de omkullblåsta träden runt omkring. Inomhus hörde vi knappt vinden vina utanför,” säger Ola.

De tjocka ytterväggarna byggdes delvis för att rymma nischerna för platsbyggda bokhyllor och annat som i vanliga fall kan förminska rummens yta. Fasaden har en varm, vit kulör. En fördel med betong är enligt Ola den nästintill underhållsfria fasaden. “Jag har aldrig behövt måla om eftersom färgen nästan ingår i en kemisk förening med betongelementen.”

ANNONS

En nackdel med betongelement är att det blir ett betydligt högre pris i jämförelse med en trästomme. Men utan ommålning, fuktproblem och annat som kommer med träfasad kan det bli billigare i längden.

“Om någon ska bygga nytt hus brukar jag rekommendera att lägga mer pengar på stommen. Det är som att köpa ett Ikeakök som man gör personligt med enkla medel. En köksinredning kan du alltid ändra men stommen får du leva med”, påminner Ola.

Rhea Produktion

Vanligtvis är det svårt att förändra planlösningen i ett betonghus. Det löste Ola genom att rita in förberedda öppningar i betongelementen. Öppningarna som inte användes för fönster eller dörrar fylldes med väggmaterial som kan tas bort om man vill ändra planlösningen.

I öster ligger huset nära en granne, och Ola och Yukie ville inte ha insyn. Där fälldes en välfylld bokhylla in i hela nischen – som samtidigt bidrar som extra isolering.

Bakom soffan delas vardagsrummet av mot sovrummet med hjälp av japanska skjutväggar med pinnvävsjalusi. “Soffan köpte vi från en secondhandbutik för 35 år sen och min fru klädde om den. Jag tycker den är väldigt vacker, med träet som matchar tyget och färgskalan i rummet.”

ANNONS

Stolarna mittemot soffan inhandlades på en välgörenhetsmarknad. De lite trasiga armstöden kläddes med skinn för en exklusiv och gedigen look.

Rhea Produktion

Inredningen är som böckerna i bokhyllan: en salig blandning som ändå är harmonisk.

“Vi har allt från japanska lexikon till reseguider och skönlitteratur. De är varken placerade i bokstavsordning eller efter färg. Det gillar jag för det ser ut som att någon har läst dem och att de inte bara står där.”

I princip varenda pinal i detta hem är vintage eller arvegods. Ola spekulerar i trender och inredningsstil: “Det saknas ofta personlighet i våra hem. Det har varit så populärt med vitt överallt men jag tror det har kommit en vändning. Det blir mer och mer färger, lite hippie-stuk med textilier och inredning i olika kulörer.”

Undantaget från allt begagnat är designlampan Eclipse pendel från Belid i Varberg.

Rhea Produktion

Genomgående sitter fönstren i hörn vilket ger ett vackert ljusflöde i rummen. “Dessutom slipper vi insyn och ser inte ett enda grannhus när vi tittar ut”, berättar Ola.

Den gamla bakugnen och vedspisen bidrar till en hemtrevlig atmosfär. Bakungen används flitigt av familjen, särskilt på vintern eftersom värmen stiger uppåt och lagras i betongtaket. Kalla nätter är det smart att värmen strålar upp till sovrummen på övervåningen.

ANNONS

“Jag ville verkligen ha en bakugn. Luckan fick vi från mina föräldrar som haft den liggandes en längre tid. Jag lät en ugnsmurare från Hönö mura ugnen. Där bakar de ju hönökakor och kan det där med bröd.”

Vedspisen är en klassiker från Huskvarna.

Rhea Produktion

Köket från Marbodal har diskreta laminatluckor och synlig boklist runt kanterna. Överskåpen är infällda i ytterväggsnischen. “Annars hade det blivit för kliniskt. Nu smälter köket in i rummet och känns som en integrerad del av huset.”

Längs matbordets långsidor har Ola fäst eklister som gör bordet bredare och ger en personlig touch.

Längs takvinkeln utefter ytterväggarna i hela huset går en installationskanal för el och vatten som kan tas ned var som helst genom synliga rostfria ledningar. “Försäkringsbolaget som var här sa att det var kanon. Normalt får man ju riva upp hela bjälklaget för att upptäcka en skada. Här kan vi bara lossa täckskivan framför det som är skadat och byta ut vad som behövs.”

Innertaket i bottenvåningen är uppbyggt efter samma princip som takkassetter i kontor. Ola och Yukie målade gipsplank som de sedan sköt in och placerade vilande på vitlaserade brädor. Det var mycket enklare att hantera än ett heltäckande gipstak som måste spacklas, slipas och målas efter montering.

ANNONS

Rhea Produktion

Under rislampan i vinterträdgården står möbler som Olas morfar har ritat och låtit tillverka av en snickare. Titta noga så ser du mörkgrön färg mellan spjälorna. "Vi slipade bort gammal grön färg men lät bli skrymslen och vrår. Det lämnar en tredimensionell effekt."

Slagbordet hittade Ola på loppis. Det är numera alltid uppfällt eftersom han har gjort likadant som på matbordet och skruvat på en eklist för att öka på bordets bredd.

Rhea Produktion

Ola arbetar hemifrån. "Jag brukar ta en paus här och äter lunch om det är fint väder."

Vinterträdgården är oisolerad och värms upp av solen. Under varma sommardagar ger vindruvornas stora blad svalka åt rummet.

Rhea Produktion

På bilden ser vi ett japanskt vindspel, på insidan sitter en kläpp som slår mot metallen i vinden. I Japan används denna under sommartid för en svalare känsla – ljudet ger illusionen av att det blåser mer.

Rhea Produktion

I vinterträdgården odlar familjen minikiwi, fikon, vindruvor, tomater, kryddor och köksgrönsaker. Vindruvornas rötter ligger på utsidan av huset för naturlig bevattning. På vintern är det kylskåpstemperatur i uterummet som används som skafferi för julmat och vinterfrukt.

ANNONS

“I trädgården har vi ett stort japanskt nötträd. Min fru fick en nöt från sin syster i Japan och det är högre än huset nu, säkert 15 meter högt.” Det är nötter från det trädet som ligger i glasburken på bilden.

Rhea Produktion

Badrummet på bottenvåningen är placerat i ett hörn och har ett nedsänkt sittbadkar med fönster i ögonnivå. “I Japan placerar man ofta badkaret ”ofuro” med utsikt mot natur eller en arrangerad trädgård. I Sverige är det inte lika vanligt att kunna se ut från badet men jag brukar rekommendera att placera det med utsikt, om du inte har grannar precis utanför förstås.”

På japanskt vis tvättar man sig innan man kliver i badet så vattnet håller sig rent till hela familjen, som kan bada efter varandra. Kranen är lågt placerad eftersom man sitter på en pall. Med en minihandduk tvålar man in och gnuggar sig ren.

Rhea Produktion

Den häftigaste arkitektoniska detaljen finns högst upp i huset – den öppningsbara takljuskupolen.

Den har en spännande effekt: spegelglas reflekterar solstrålarna genom en kristallprisma, vilket ger fina ljusspektra på innertaket. ”Regnbågen” flyttar sig i takt med solen och lyser även in i sovrummen genom hörnfönstren på bilden.

ANNONS

Rhea Produktion

Hemmakontorets bokhyllor är infällda i ytterväggen och markerar gränsen mellan jobb och fritid.

“Taket är ljusblått och när du går mot sovrummet i andra änden av övervåningen blir det mörkare. I sovrummet är taket en natthimmel med måne och när du släcker lampan syns Karlavagnen.”

Rhea Produktion

Kontoret leder direkt ut till övre delen av vinterträdgården med isolerat tak som hämtat inspiration från Englands orangerier. “Här kan man ligga i hängmattan i början av mars och äta vindruvor i över 20 graders värme.”

Mitt i bild syns en svart lucka i taket. “En fasadstege skulle ha förfulat fasaden tyckte jag, så jag satte dit den för sotaren.”

Rhea Produktion

Stolen är secondhand och även skinnfällen på ryggstödet är begagnad. Fåglarna i taket är en kul detalj som bidrar till illusionen av att befinna sig på varmare breddgrader.

Rhea Produktion

I familjens badrum på övervåningen ligger toaletten dold i en nisch.

“Ett vanligt problem är ju att personen som går på toaletten blockerar hela badrummet. När det bara är vi hemma behöver vi inte låsa dörren. Eftersom toastolen är dold kan någon annan komma in och tvätta sig eller duscha.”

ANNONS

Nischen med toalett är multifunktionell med nedfällbart läsbord som kan fällas upp och täcka fönstret. Inspirationen kommer från förr i tiden när man hade utedass. Där kunde man bläddra i veckotidningar och titta ut över nejden med dörren på glänt.

“Det är populärt, min fru löser suduko, barnen läser datortidningar och jag facklitteratur. Vi har väldigt lite tavlor i huset. Inte en enda traditionell egentligen. De enda vi har finns på toaletten”, säger Ola.

Tavlan över fönstret är ett japanskt trätryck från 1800-talet.

Besök fler hem som ägarna byggt själva:

Huset där hundarna har eget kök på Gotland

Sommarhuset i Dalarna där livets goda njuts

Ett sällsynt hus för två på västkusten

ANNONS