50-talet blomstrar i Göteborg

I familjen Liljenors sockerlåda i Bräcke känns 50-talet inte långt borta. I huset – som är fullt med arvegods och loppisfynd – spelar en amerikansk retrostil en stor roll.

ANNONS
|

Jag tar bakvägen in till huset i Bräcke på Hisingen och passerar den gamla Amazonen som brukar dra familjen Liljenors klassiska husvagn Ägget om somrarna.

Malin, Magnus och sonen Memphis Liljenor bor i ett av de så kallade egnahemshusen som byggdes i Bräcke på 30-talet, med syftet att även arbetarklassen skulle kunna få en möjlighet att äga en bostad och en bit mark. Husen beboddes då till största del av Göteborgs varvsarbetare och deras familjer.

– Alla hus såg likadana ut och var lika stora. Varje trädgård hade en rododendronbuske, ett körsbärsträd och ett äppelträd som var utplacerat på exakt samma ställe, berättar Malin där vi sitter kring det gula matbordet i amerikansk diner-stil.

ANNONS

Hallen byggdes till på 50-talet

Trevåningshuset är 104 kvadratmeter men var mindre från början, eftersom hallen inte byggdes till förrän på 50-talet. Att husen är så små handlade om att hålla kostnaderna nere, samma sak gäller de smala gatorna och de minimala tomtytorna.

Sockerlådorna eller tändsticksaskarna kallades husen och kom monteringsfärdiga och restes på några dagar av ägarna själva.

Malin och Magnus köpte sitt hus under lågkonjunkturen 2008 och var nästan ensamma på visningen. Att de hittade ett hus så nära stan men i ett lugnt område – dessutom till ett rimligt pris – var rena turen.

Sedan dess har familjen utökats med sonen Memphis som är döpt efter musikstaden med samma namn.

Vackra golv under plastmattorna

Renoveringen har bestått av att tapetsera, att avlägsna eternit från tak och att fixa golv. Plastmattor som hade lagts in av tidigare ägare under 70-talet dolde vackra trägolv och fiskbensparkett och blev till en glad överraskningar för Malin och Magnus. De hittade även tapeter från 50-talet, men de var tyvärr i för dåligt skick för att rädda.

Just 50-talet är ett årtionde som Malin och Magnus håller extra kärt och det går som en röd tråd genom hela huset. Men även 40-talet, 60-talet och 70-talet får vara med.

– Vi är inte så noga med att det måste vara just 50-tal. Vi gillar fina gamla saker överlag. Men i vårt hus finns det mycket teak och valnöt.

ANNONS

Den amerikanska retro-stilen har alltid varit en favorit.

–Min pappa är ett stort Elvis-fan så jag har haft det med mig sedan jag var liten. Jag älskade Grease också. Min dröm var att ha ett café som i filmen, i diner-stil, berättar Malin.

Den drömmen har hon levt ut ordentligt i köket. Det gula matbordet, med tillhörande stolar, är köpta av en man i Småland som i sin tur har importerat matgruppen från USA. Någon gång under 50- och 60-talet stod den i en riktig diner någonstans i staterna.

Samling av gamla plåtleksaker

I sonen Memphis rum trängs en stor samling gamla plåtleksaker i en bokylla i teak. En stor berg-och-dalbana, en rymdraket, en boxningsring och en samling bilar av äldre modell: lika mycket för Memphis att leka med som för Malin och Magnus att titta på. Det går att hitta en och en annan nytillverkad pryl i huset, men de är sällsynta och oftast förklädda i retrostil. Den charm som huset utstrålar var något de saknade i sitt förra hem, som var en nyproducerad lägenhet.

– Där var det ganska avskalat och enkelt. Vi hade mycket grejer som låg på vinden och som inte kom till sin rätt. Här känns det mer som att de gamla sakerna passar in. Vi tog det lite lugnt i början men sedan blev det bara mer och mer gamla saker. När man väl börjat så blir det ett gift!

ANNONS

Olika slags figurer, papegojor i olika former och gamla vinylspelare finns det mycket av i hemmet. Och så får vi förstås inte glömma Malins favorit: koffertar:

–Jag har lite mani på att handla koffertar. Hittar jag en fin till ett bra pris så köper jag den. Det är världens bästa förvaring, och så är det snyggt. Vi har säkert tio olika, säger hon.

Efterlyste stringhyllor

Det som inte är ärvegods har de hittat på loppisar, Blocket eller på Traderaauktioner, som tapeten från 50-talet i Memphis rum, men även på mindre konventionella vis.

– När vi flyttade in i huset så insåg vi att vi behövde fler stringhyllor. Då jobbade jag i saluhallen i Göteborg och satte upp en lapp vid kassan och frågade om någon hade stringhyllor, säger Malin.

De fick inte bara tag på Nisse Stringings populära hyllor, kunderna hade alla möjliga förslag på saker från förr som de ville bli av med. Det resulterade i så många fynd att de till slut inte fick plats i huset.

– Om vi hittar fina saker så köper vi dem för att det kan vara bra att ha någon annan gång. Nu när vi börjat göra om lite i huset så har vi många gånger tänkt att ”här skulle vi behöva en sån”. Och så kommer vi på att ”just det en sådan har vi ju liggandes på vinden!”, säger Malin.

ANNONS

Det bor fortfarande många barnfamiljer i området, husens storlek till trots. Faktum är att det håller på att ske ett generationsskifte vilket gör att allt fler yngre par med barn flyttar in.

Planen är att bo kvar i huset på Hisingen ett bra tag till.

– Vi var på väg härifrån en gång, men vi trivs så bra. Vi kanske skaffar en sommarstuga uppåt Bohuslän. Det är så himla gött att ha närheten till stan men ändå bo i ett lugnt villaområde. Närheten till Eriksberg tycker vi också om.

ANNONS