Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Skatteverket hittade runt 100 svenskar, mellan april och juli i år, som brustit i sin redovisning av skatt, på pengar de tjänat på uthyrning av sin bostad. Foto: GP/TT.
Skatteverket hittade runt 100 svenskar, mellan april och juli i år, som brustit i sin redovisning av skatt, på pengar de tjänat på uthyrning av sin bostad. Foto: GP/TT.

100 svenska Airbnb-värdar straffas för fiffel

Skatteverket fortsätter jakten på svenskar som fifflat med skatten i samband med uthyrning av sina bostäder. Sen april månad i år har runt 100 personer bötfällts för totalt drygt en miljon kronor. – Vi kommer fortsätta att granska det här området, säger Henrik Kisterud, på Skatteverket.

Läs mer: Hundratals göteborgare av med sin lägenhet efter uthyrning

– Vi har haft en stor ökning av den här typen av fall de senaste åren, och det beror på att vi valt att granska området. Eftersom vi hela tiden fortsätter att hitta nya fall så är det arbeta vi kommer fortsätta med, säger Henrik Kisterud, samordnare på Skatteverket, till GP. 

100 fall under fyra månader

Skatteverket hittade runt 100 svenskar, mellan april och juli i år, som brustit i sin redovisning av skatt, på pengar de tjänat på uthyrning av sin bostad.

Sen 2016 har Skatteverket hittat totalt 250 fall där uthyrare av sin bostad inte skattat tillräckligt, eller överhuvudtaget. En uppgift som DI Digital var först att rapportera om.

Straffavgiften är dock endast en den del av den nota som uthyrarna får dela på. De svenska uthyrarna får utöver straffavgifterna dessutom betala tillbaka utebliven skatt på totalt 3 miljoner kronor, vilket alltså innebär att Skatteverket hämtat in sammanlagt 4 miljoner under perioden, om man slår samman utebliven skatt och straffavgifter. 

Fortsätter fokusera på "delad" ekonomi

Skatteverket har de senaste åren lagt allt mer resurser på att granska vad man kallar "delningsekonomin". Det handlar situationer när vi hyr ut något till en annan person. Det kan handla om en tjänst, som en körning, eller ge någon tillgång till något vi äger, ofta en bostad.

Läs mer: Skatteverket granskar Airbnb-värdar

Airbnb i nästan alla fall

Även om Skatteverkets uppdrag inte varit att riktat in sig på enskilda former eller parter inom den så kallade delningsekonomin, är det två amerikanska företag, med global närvaro som stått i fokus. Det ena, som agerar på bostadsmarknaden är alltså Airbnb.

Företaget erbjuder sina kunder en plattform och exponering av sina annonser när de hyr ut. Det finns fall som inte kopplas till företaget, så är det en klar majoritet av de som straffats använt sig av Arirbnb:s tjänst för att hyra ut sin bostad.

Det andra är internationella företaget Uber som utvecklar appar för att förmedla olika transporttjänster, som till exempel taxi. Deras tjänst Uber pop, tvingades bort från svenska marknaden efter att bland annat Skatteverket, klassat tjänsten som olaglig taxiverksamhet, och inte samåkning, som Uber själva menat på.

Bakgrunden till Skatteverkets fokus på uthyrning, svenskar emellan är ett uppdrag från finansdepartementet.  

Läs mer: Utredare sätter P för Uber Pop

Andrahandsuthyrning och skatt

En andrahandsuthyrning av en lägenhet kräver alltid tillstånd från hyresvärden eller bostadsrättsföreningen.

När det gäller hyresrätter krävs beaktansvärda skäl och för bostadsrätter gäller att det ska finnas skäl.

Vad som utgör godtagbart skäl avgörs i slutändan av hyresnämnden, där man bland annat slagit fast att en bostadsrättsinnehavare som bara vill tjäna pengar inte därmed har rätt att hyra ut om bostadsrättsföreningens styrelse säger nej.

Reglerna för att hyra ut en del av bostaden är inte lika strikta, då det räknas som att ha någon inneboende.

Skattefritt upp till 50 000 kronor per år

Något motsvarande tillståndskrav finns inte när det gäller uthyrning av villor eller sommarstugor om det är ägaren själv som hyr ut.

Skattereglerna säger att man får hyra ut sin privatbostad för 40 000 kronor skattefritt. Ovanpå det får man dra av för hyran man själv betalar för den uthyrda lägenheten, så att det i princip bara blir nettoinkomsten från uthyrningen som beskattas.

Schablonbeloppet man får hyra ut för utan att redovisa inkomsterna från uthyrningen hamnar därmed på 50 000 kronor.

Källor: Skatteverket, Fastighetsägarna

Mer info kan hittas på skatteverkets hemsida.

Mest läst