Äntligen äppelsäsong: Tipsen du ska ha koll på

Fira med must, mos och goda kakor. Pomologen Kajsa Leander ger sina bästa skördetips.

ANNONS
|

Svenska äpplen är väl värda att hyllas - särskilt i år då ”Äpplets Dag” introduceras den 25:e september. Kring denna dag kommer äppelfiranden med pomologer och sortbestämning att hållas på många håll i landet - ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om de olika sorterna och hitta nya favoriter om man vill plantera nytt.

Särskilt spännande är det att upptäcka lokala kulturarvssorter som har odlats i över hundra år och att börja odla dem igen för att på så vis kunna smaka på historien.

Varför nöja sig med ett importerat 'Granny Smith' när man till exempel kan odla sommaräpplet ’Transparante Blanche’ eller vinteräpplet 'Åkerö’, som båda två är svenska mormorsklassiker.

ANNONS

Bra klimat

Från att äpplet varit förbisett i slutet av 1900-talet har det under det senaste decenniet fått en välförtjänt revansch, och allt fler äppelodlingar och musterier har poppat upp. En av de nya odlarna är Kajsa Leander som driver dryckesföretaget Berga Bruk. Vid sin gård i Småland blandar hon både gamla och moderna sorter vars frukter blir till äppelmust och huvudingrediensen i en rad olika drycker.

-Vårt klimat är perfekt för att få fram alla smaknyanser i äpplet. De växer långsamt och får god tid på sig att utveckla fin arom och frisk syra, säger hon.

Musta

Den som har gott om äpplen i trädgården är lyckligt lottad, men har man mer än vad man själv kan ta hand om, skänk bort dem via sociala medier eller bjud in vännerna att plocka och dra till närmsta musteri. Det är hur smidigt som helst, särskilt om man kan få musten på bag-in-box, då den oöppnad kan hålla sig i ett år i rumstemperatur. Det gör inget om äpplena är lite skadade och fula - så länge man plockar bort de mögliga frukterna.

Lagra äpplen

Ska man däremot lägga äpplena på lagring behöver de vara helt felfria.

-Äpplen får absolut inte skakas ned om du vill att de ska hålla länge. Ta ned varje frukt försiktigt från trädet, och se till att få med skaftet, annars kan öppningen bli inkörsport för svampsporer, säger Kajsa Leander.

ANNONS

Lägg sedan äpplena i rena trälådor eller kartonger och lägg ett papper mellan varje lager äpplen. Linda gärna in dem ett och ett i tidningspapper eller silkepapper.

-Ställ kartongerna utomhus invid en skyddad husvägg och täck med trasmattor eller filtar. Ta sedan in dem när den riktiga vinterkylan sätter in. Det bästa är om du har en jordkällare, ett svalt och luftigt garage eller en kall vind att förvara dem på, säger Kajsa Leander.

Äppeltips

Boosta skörden

Skruttig äppelskörd? Förbättra chanserna till nästa år så här:

  1. Beskär träden under JAS-perioden (juli-augusti-september) för att få in mer luft och ljus i trädkronan.
  2. Ta bort skadade och smittade frukter, och glesa bland äppelkarten, så får du stora och goda äpplen att plocka.
  3. Gödsla med benmjöl, hornmjöl eller algomin utmed en cirkel i marken som är lika stor som trädkronan. Det är här de yttre rötterna som tar upp näringen finns.

När är äpplet moget?

Kärnorna ska vara bruna och när man tar en tugga av äpplet ska det knaka och lossa en stor bit - då är det inte heller övermoget.

Mustning

Vill man göra must hemma behövs en råsaftcentrifug eller en fruktkvarn och fruktpress. Blanda gärna olika äppelsorter då de brukar komplettera varandra och det är lätt att få en god smak på musten.

Färsk must, som kallas för råmust, håller sig i kylskåpet i ungefär fyra dagar. Det är den friskaste och godaste musten, men den är ganska stark för magen och kan gärna spädas lite med vatten. Råmusten kan frysas in, men välj helst plastflaskor, eftersom vätskan expanderar när den fryser till.

För att få musten att hålla längre kan man pastörisera den genom att värma upp den till 80 grader i en kastrull. Häll sedan upp på glasflaskor som steriliserats i ugnen på 100 grader i 30 minuter.

Enklast är förstås att lämna in äppelskörden på ett musteri. För att hitta det som ligger närmast dig, sök här: www.svepom.se/kunskap/musterier

Inga egna äpplen

Finns det inga grannar eller bekanta som har äpplen att ge bort så går det att hitta äpplen genom annonser från de som vill skänka, samt äppelträd på allmänningar att plocka av på sajterna www.aktavara.org/fruktformedlingen och www.fruktkartan.se.

DIY-äppelplockare

Svårt att nå äpplena som sitter högst upp i trädet? Gör en egen äppelplockare av en petflaska och en lång pinne eller ett gammalt kvastskaft. Klipp ut ett hål ur sidan på flaskan med en sax och montera den upp och ned på pinnen med skruv och silvertejp.

ANNONS