Den slipade politikern Bertil Abrahamsson debuterar som författare vid 85 års ålder. I boken "Västerhavsblänk" berättar han om livet på Hållö. Ön har spelat stor roll i krig och fred, men har inte fått så stor litterär uppmärksamhet sedan Evert Taube var här och skrev sina populära visor.
Den slipade politikern Bertil Abrahamsson debuterar som författare vid 85 års ålder. I boken "Västerhavsblänk" berättar han om livet på Hållö. Ön har spelat stor roll i krig och fred, men har inte fått så stor litterär uppmärksamhet sedan Evert Taube var här och skrev sina populära visor.

Bertil gör författardebut som 85-åring

Bertil Abrahamsson (C) var på sin tid Sveriges längst sittande kommunalråd. I 27 år basade han över Smögen och Sotenäs och blev känd för sin framgångsrika kamp att få med sig motsträviga toppar på det mesta. Vid 85 inleds nya karriären som författare till en bok om Hållö och Sotenäset.

ANNONS
|

Boken handlar om det hårda livet under fyra sekler vid kusten. Han har liksom andra i samma ålder egen erfarenhet från senaste kriget där han satt på parkett och såg bomberna falla och fartygen sjunka under andra världskriget. Han antecknade och lade på minnet. Han har sedan berättat på otaliga möten om kustens spännande historia. Han är känd som en utomordentlig berättare som fångar sin publik. Det är anteckningarna, minnena och studierna i arkiven som nu satts på pränt.

Särskilt engagerad har Bertil varit i Hållö, den kända ön med fyr och dramatisk historia vid infarten till Smögen. I år liksom förra sommaren sänder TV gudstjänster från det omåttligt populära kapellet på Hållö. Där är vigslar redan bokade för att par år framåt.

ANNONS

Bertil har genom åren haft många och hårda politiska duster.

Han minns hur han genom ett flertal besök hos regeringen lyckades som enda kommun i Sverige få loss pengar för bygge av ett reningsverk, som stod klart 1985.

Sotenäsborna var också mycket irriterade över fastighetsskatten. När grannen sålde huset eller bytte ett fönster höjdes taxeringsvärdet på husen runtom. Alla fick utan anledning höjd skatt, tyckte husägarna. Bertil satsade mycket av sin övertalningsförmåga för att få regeringen att förstå problematiken. Han bjöd in utskott och ministrar och de lyssnade på det envisa kommunalrådet från Smögen. Han fick som han ville – även denna gång.

Landshövdingarna har Bertil haft god kontakt med. Han bjöd ut dem till Sotenäs och ordnade fisketurer och fina upplevelser. Vid ett tillfälle försåg han hövdingen med bästa tänkbara fiskedon för makrillfisket.

–Men det blev bara en horngädda, säger Bertil och skrattar. Vädret var nog för fint.

De solheta klipporna och det salta vattnet var perfekt för ett dopp. Men problemet var att varken hövdingen eller hans stab i slips och kostym hade några badbyxor med. Bertil fann på råd. Han beordrade tilläggning vid den varma klippan på det fina skäret och erbjöd nakenbad. Alla hoppade i. En sådan bild hade passat väl in i Länsstyrelsens arkiv med bilder från olika sidor av ämbetsutövningen, men den var alltför känslig och ingen tog upp kameran.

ANNONS

Bertil Abrahamsson inledde sin yrkesbana i fiskemagasinet där hans far handlade med fisk på auktionen. Lastbilar drog iväg på natten med färsk fisk ut i landet eller till tåget.

De som engagerade sig på ön hamnade ofta i kyrka eller frikyrka som inte alltid kom väl överens. Fiskarna hade ett eget parti och näringsidkarna samlades i "Fram till val". Därtill kom ytterligare två partier som slogs om rösterna. Bertil tyckte det var dags för en föryngring, de gamla gubbarna hade gjort sitt. Han engagerade sig och blev snabbt en populär enande kraft.

Den stora utmaningen mötte han när lilla Smögen skulle ingå i storkommunen 1974. Striden var hård, många ville behålla Smögen som egen kommun. Staten ställde dock ultimatum: Bilda storkommun själva, annars gör vi det! Ord och inga visor.

Bertil blev då kommunordförande på heltid och resorna till Stockholm tog fart.

Många ville ha med den drivande ynglingen i olika sammanhang. Han blev ordförande i fiskenämnden som delade ut licenser till fiskare bland annat. Ledamot i länsarbetsnämnden blev också ett tungt uppdrag när kris på varvet i Uddevalla krävde extraordinära insatser.

Intresset för hembygden och Hållö har bara växt med tiden. Under 70- och 80-talen åkte han runt och berättade om denna ö och kusten under krig och fred. Just Hållö spelade en huvudroll i dessa berättelser. Där störtade krigsflyg, fartyg sänktes och där sjöng Evert Taube om Blue Bird. Bertil själv upplevde kriget som åttaåring och sex år framåt från parkettplats. Till sina föräldrars stora förtvivlan smög sig Bertil och kompisarna upp i lotsutkiken för att får bästa utsikt.

ANNONS

–Pappa kom och hämtade oss och förklarade att det var förbjudet område, vilket vi redan visste, minns Bertil. Utkiken och fyren var ju första klassens angreppsmål för tyskarna.

Kring sekelskiftet engagerade sig Bertil särskilt för Hållö. Han såg till att kommunen köpte radiohuset av staten för endast 5000 kronor. En stor insamlingsaktion för upprustning startades och snart var en miljon kronor fixade.

Fyra föreningar jobbar för Hållö. "Utpost Hållö" såg till att ön fick vandrarhem, "Hållö vänner" ser till att ön blir känd i vida kretsar, "Hållö fyrförening" sköter fyren med stor betydelse för sjöfarten och "Hållö kapellförening" driver kapellet. Det senare är det gamla ombyggda maskinhuset för fyren. Det funkade först som reservstation för el. Senare laddades starka batterier med el, nu laddas själar med inre liv. 25 vigslar varje sommar och på lördagar kan det vara tre på raken.

Bertil har varit med i frontlinjen för samtliga föreningar och är nu ordförande i kapellföreningen.

För ett par år sedan växte tanken på en bok fram när Bertil bläddrade i gamla papper. Med lite hjälp av goda vänner sorterades manuskripten från föredragen och lades kapitel till kapitel. Boken som nu ligger klar har redan fått strykande åtgång. Trots flera års jobb avstår Bertil helt från ersättning. Allt går till Hållö.

ANNONS

När han avgick som kommunalråd 1994 konstaterade SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) att Bertil slagit rekordet som kommunalråd. Ingen hade suttit längre än hans 27 år.

Efter ett mellanspel av Rolf Mattsson har nu Bertils son Mats Abrahamsson tagit över och fortsätter i pappas fotspår. Det skämtas på Smögen om att kommunalrådsposten går i arv.

På Smögen byggs nu som aldrig förr och sommartid är trängseln på gator och bryggor enorm, mycket tack vare Bertils reningsverk. Bertil själv gillar trängseln, bra för handeln och kommunen. I de nya lägenheterna flyttar nya som ökar åretruntservicen in.

Bertil bor själv med hustru Saara mitt på ön och i källaren ligger travar med böcker. Första tryck med tusen exemplar förslår inte märker han. Boken backas upp av landshövding Lars Bäckström som skriver vackra ord om den legendariske politikern, författaren och hans bok på pärmens baksida.

Fakta: Bertil Abrahamsson

Ålder: 85 år.

Familj: Fru och tre barn.

Bor: Eget hus på Smögen.

Fritid: Bordtennis förr, sport i tv numera.

Resmål: Kanarieöarna.

Favoritmat: Rödtunga och hälleflundra.

Aktuell: Bokpremiär "Västerhavsblänk".

ANNONS