Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

1/4

Bakad potatis - den ständige räddaren

En timmes tillagning brukar vara lagom.

Bakad potatis. Världens enklaste middag. Men också ett föredömligt tillbehör till sommarens alla grillrätter. Här tipsar vi om några smarriga fyllningar.
Föreställ dig följande scenario: Du har absolut inga pengar, absolut ingen inspiration och absolut ingenting hemma. Vad göra?
Jo, sätt på ugnen på sisådär 225 grader, stick en gaffel här och var i några bamsepotatisar och hysta in dem direkt på gallret. Vänta i typ en timme.
Skär sedan ett kryss i det härligt krispiga skalet, kläm till, klicka i smör efter samvete, strö på lite flingsalt. Häpp! Maten är klar.
För egentligen behövs inte mer än så. Jag vet inte hur många fattiga dagar som bakad potatis har räddat min tillvaro. Dessutom är det så förgjordat himmelskt gott i all sin enkelhet.


Men har man större krav på middagsutbudet än så är den bakade potatisen så fiffigt beskaffad att den går att fylla precis med vad som helst. Här är det bara smaklökarna och kreativiteten som sätter gränser. Är du stadd vid kassa kan en skagenröra med löjrom sätta guldkant på den anspråkslösa potatisen. Är du sugen på något riktigt mättande kan du köra med en krämig äggröra med lax, alternativt blanda kycklingrester med majonnäs, äpple och curry. Eller varför inte låta dig inspireras av mina recept?
Välj så jämnstora potatisar som möjligt för att de ska bli klara samtidigt. Så här års brukar det vara bäst att hålla sig till den sortens bjässepotatisar som säljs just under namnet bakpotatis. Räkna med en till två per person, beroende på om den ska serveras som egenrätt eller som tillbehör, och i så fall väldigt gärna till just grillat. Praktiskt att fixa i förväg medan grillen tar fart. Du kan även baka potatis på grillen, i så fall bör de svepas in i folie, men öppna gärna lite upptill så att skalet inte blir alltför mjukt.
Vissa föredrar att baka potatis med folie, men personligen tycker jag att det krispiga lite brunbrända skalet är halva nöjet och slukar glupskt rubb och stubb.

Glöm bara inte att sticka hål på potatisarna innan så att de inte exploderar av värmen. En timmes tillagning brukar vara lagom, men det beror förstås helt på storleken. När de är mjuka är de klara.
Sedan är det bara att fylla på med fantasi och valfritt antal kalorier.

Mia Gahne/TT
 

Vispat fetasmör
med rädisor

För 4 portioner, 15 min (+ cirka 1 timme i ugnen för potatisen)
Somrigt och fräscht tillbehör till bakpotatisen. Funkar både till grillad biff och till fisk.
75 g smör, rumstempererat
75 g Philadelphiaost
150 g fetaost
2 msk strimlad gräslök eller salladslök + lite extra
1 citron
nymalen svartpeppar
ev. salt
1/2 knippa rädisor, tunt skivade
blandsallad

Vispa smör och Philadelphiaost (går lättast med elvisp tills det blir vitt och fluffigt). Smula ned fetaost, tillsätt gräslök eller salladslök, rivet citronskal och generöst med peppar. Vispa lite till och smaka av med salt och eventuellt några droppar citronsaft.
Skär ett kryss i potatisarna, kläm till dem och lägg sedan i en rejäl klick fetasmör. Toppa med tunt skivade rädisor, rivet citronskal samt lite extra grönt.

Rökig baconröra med salvia och brynt lök
För 4 portioner, 20 minuter (+ cirka 1 timme i ugnen för potatisen)
Med den här smarriga röran funkar bakad potatis som en enkel middag med en sallad till. Men det blir också väldigt gott till grillat kött.
140 g bacon eller pancetta
1 gul lök
1/2 kruka salvia
1-2 tsk rökt paprikapulver
1 krm cayennepeppar
olivolja
2 dl crème fraiche eller gräddfil
nymalen svartpeppar

Skär baconet i bitar. Hacka löken och strimla salvian grovt.
Stek baconet på medelvärme tills det börjar bli knaprigt. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper, men spara stekfettet i pannan. Lägg ned lök, salvia, rökt paprikapulver och cayennepeppar i samma stekpanna. Låt löken stekas mjuk och glansig. Häll på en skvätt olivolja om det behövs mera fett.
Blanda lök, bacon och crème fraiche eller gräddfil och smaka av med peppar. Du kan också först fylla bakpotatisen med en klick crème fraiche eller gräddfil och sedan toppa med själva baconröran.

Bakad potatis 
med guacamole 
och nachokrisp

För 4 portioner, 20 minuter (+ cirka 1 timme i ugnen för potatisen)
En mumsig Mexikoinspirerad variant på bakpotatis.
4 bakade potatisar
1 näve nachochips eller liknande

Skär ett kryss i bakpotatisarna och tryck till dem. Lägg i en generös klick guacamole. Toppa med picklad rödlök, extra koriander och bryt över några chips.

Picklad lök:
2 rödlökar
1/2 dl ättikssprit (12 %)
1 dl socker
2 dl vatten
4 lagerblad

Skala och skiva löken tunt. Koka upp ättika, socker, vatten och lagerblad. Lägg i löken och låt svalna.
Guacamole:
3 mogna avokado
1 liten tomat, hackad
1/2 gul lök, finhackad
1 röd chili, finhackad
1-2 lime
1/2 tsk sellerisalt eller örtsalt
1 tsk spiskummin (gärna hel, rostad och stött)
1 kruka färsk koriander
nymalen svartpeppar
salt

Kärna ur och tärna avokadon. Blanda tomat, lök och chili i en liten skål. Pressa över lime och låt stå en stund.
Mosa avokadon grovt med gaffel. Riv över lite limeskal och tillsätt sellerisalt och spiskummin. Blanda ned grovhackade korianderblad (spara lite till dekor). Smaka av med peppar, vanligt salt och eventuellt extra lime.

 

Mest läst