Anders tillåter det allra mesta

ANNONS
|

Målarkurser, sångkör, yoga, filmklubb... listan kan göras lång, men det finns något för alla. Och nästan alltid är det något på gång!

Frivilligcentralen Oscar firade sitt 20-årsjubileum förra året. Anders Lundmark är samordnare och har funnits med sedan andra året. Fast han vill hellre kalla sig själv för "tillåtare", det ger mer rättvisa åt det han gör, tycker han.

– Det var Ubba Nyman som drog igång Oscar. Hon såg ett norskt teveprogram om en sådan här verksamhet och tyckte att det var en bra idé att starta i Göteborg, där det då inte fanns. Hon kontaktade Oscar Fredriks församling, som genast nappade på idén.

ANNONS

– Jag började med en målargrupp här, 1996, och hade föredrag om olika konstnärer. Det ena gav det andra och jag blev kvar.

Ursprungligen kommerAnders från Burträsk i Västerbotten. Han flyttade till Skellefteå, men 1983 kände han att han var "färdig" med staden och bytte då bostadsadress till Göteborg.

– Måleriet har alltid funnits med men det var först när jag kom hit till Göteborg som jag tog det på större allvar. Här fanns ett helt annat utbud av kurser och jag hoppade in på andra året på Gustavus Primus målarskola. Och så blev jag själv lärare där. Att ha egna kurser är den bästa konstskola jag gått i; hur man ska förhålla sig till olika personers målningar och kunna formulera det man känner och tänker.

När det gäller Anders eget måleri, säger han att han aldrig lagt ner själ och hjärta på att ha utställning, men ändå har han haft flera utställningar. Senaste utställningen var … barnatro…(varning för visst allvar) i Masthuggskyrkan i vintras.

– Namnet på utställningen gav sig själv när jag tittade igenom mina alster inför utställningen. Det finns ett barn med på alla bilderna, utom tre. För mig är barnet början och slutet. Det är som barn vi börjar tro, tro på våra sinnen, på oss själva och framför allt tro på världen med allt vad det innebär. Och när vi sedan blir gamla inser vi att barnen är mänsklighetens enda hopp.

ANNONS

– Det var en utställning som bestod av 33 bilder och som jag kände mig fullkomligt trygg i, jag vet egentligen inte varför, men allt jag gjort kändes genomarbetat och välformulerat.

Anders jobbar med olika material, men ofta använder han mdf-plattor av vilka han sågar till oregelbundna former och återanvänder.

– Ibland kallar somliga mig för sönderbrytaren eller itusågaren! Så länge något är i min ateljé, går ingenting säkert! Det hela är en kombination av att jag målar nytt och återanvänder det som redan finns.

Det var alltså måleriet som förde Anders till Frivilligcentralen Oscar. Han säger att det bästa med hans arbete här, är att "det inte känns som ett jobb", utan när jag går hit går jag hit som Anders Lundmark och behöver inte ta på mig en roll eller så. När det gäller att hitta nackdelar i arbetet, blir Anders tvungen att tänka en lång stund och hittar egentligen inga.

– Den största faran med ett sådant här jobb är att det är gränslöst, men jag har varit med så länge att det kan jag hantera. Jag möter så många intressanta människor här, så mycket omtanke och glädje finns det på Oscar.

ANNONS

– Idag finns det ett 40-tal olika intressegrupper att välja emellan och under en full vecka kan vi ha så många som 400 besök. Här finns något för alla - måla, skriva, diskutera böcker eller filosofi, yoga, filmklubb... Programmet är digert.

Anders berättar att Frivilligcentralen Oscar har formats efter dem som har kommit hit. Han säger att "vi personal är ställets ödmjuka tjänare, det är inte vi som ska hitta på saker – det finns så mycket resurser inom alla människor bara man ger dem tid, utrymme och plats".

Varje onsdag är det Onsdagssalong, då vem som helst har möjlighet att berätta om till exempel en resa eller spela ukulele för första gången inför publik.

– Det är viktigt att den som framför något, känner att "det här vågar jag, det här har jag drömt om att få göra" och få vara den man är. Det är viktigt att behålla den öppna attityden, att få tillåtelse. Det gäller också den Öppna scen vi har varannan söndag. Vi har också en teatergrupp som gör shower som de framför.

Inför hösten planeras nya grupper. Efterfrågan efter samtalsgrupper är stor. Här finns redan flera, men nya är på gång.

ANNONS

– Vår ambition är att det ska bli bra samtal där man lyssnar på varandra och hjälps åt att lyfta tankar och värderingar. Samtalet får forma sig som det vill, vi har inga stenhårda regler.

– All verksamhet på Oscar är ideell, det vill säga gratis med några få undantag. Vi skulle inte överleva en dag utan alla frivilliga krafter som vi har här. Alla som kliver in genom dörren till Oscar är välkomna! säger Anders med ett leende.

Fakta: Anders Lundmark

Yrke: Samordnare och tillåtare på Frivilligcentralen Oscar och konstnär.

Ålder: 61 år.

Bor: Masthugget.

Härstammar från: Burträsk, Västerbotten.

Familj: Fru, Anneli och sonen Adam, dottern Felicia och barnbarnet Hjalmar.

Intressen: Människor, existentiella frågor och konst.

ANNONS