Adelina lär sig språket via mammas tecken

Hon har jobbat med frågor om funktionshinder hela sitt yrkesliv. För tre år sedan fick Linda Wenthe kliva in i den världen även som förälder - dottern Adelina föddes med Downs syndrom.

ANNONS
|

Allt började när Linda var gravid. Hon och hennes man Niclas fick reda på att sannolikheten var förhöjd, ett på 118, att barnet skulle ha en kromosomavvikelse. De bestämde sig för att barnet var välkommet hur som helst.

– När hon föddes såg vi direkt att hon hade Downs syndrom.

De fick rådet att använda tecken som stöd till talet. Barn med Downs syndrom har generellt en försenad utveckling av språket. Att använda tecken gör det lättare för barnet och ger det en möjlighet att kommunicera tillbaka.

Tecknade när hon låg på skötbordet

Hon och Niclas gick en teckenkurs tillsammans via barnhabiliteringen. Det kändes viktigt för dem att göra det tillsammans som föräldrar. Linda hade ju erfarenhet av funktionshinder från sitt jobb men det är inte samma sak.

ANNONS

– De började teckna för Adelina när hon var två månader gammal.

– Jag stod där och gjorde tecken när hon låg på skötbordet. Det kändes lite märkligt först, berättar Linda när vi träffas hemma i familjens villa i Kungälv.

Hon har just hämtat dottern lite tidigare från förskolan och vi tar en sväng i trädgården. Adelina gör tecknet för gunga och hisnar lite när mamma sätter fart.

Fart blev det också på det Instagramkonto som Linda startade för att de närmast anhöriga skulle kunna följa Adelinas språkutveckling. Linda lägger ut bilder och små filmer om sin dotter och tecknen hon lär sig.

34 700 följare på Instagram

Det började med anhöriga och vänner och nu är det förskolelärare och andra som jobbar med, eller har, barn med funktionshinder, som följer Adelina och hennes förmåga att kommunicera med tecken. I dag är treåringen en riktig nätkändis. Hon har 34 700 följare på Instagram när detta skrivs.

– Det är en ny värld för oss allihop. Inte minst på förskolan – där hade de ingen erfarenhet av barn med Downs syndrom eller med tecken som stöd. Nu gör de ett fantastiskt jobb, och både de och vi försöker ligga steget före med tecknen.

Linda berättar om ett och ett halvt års-kontrollen som visade att Adelina hade ett mycket större ordförråd än andra barn i den åldern, tack vare tecknen.

ANNONS

– Hon hade inte gjort sig förstådd över huvud taget utan tecken. Nu kan hon förklara vad hon vill och inte vill och slipper bli frustrerad.

Blev enhetschef av en slump

Vi har flyttat inomhus och slagit oss ned vid köksbordet. Adelina gör tecknet för film. Linda plockar fram ipaden. Adelina tecknar ”Emil” och tittar, medan Linda berättar om sin bakgrund.

Hon är född i Skara och hade först tänkt bli förskollärare. Men genom flytten till Uppsala och universitetsvärlden valde Linda att läsa till personalvetare. Under utbildningen vikarierade hon på ett korttidsboende för barn med funktionsnedsättning.

– När jag var klar med utbildningen fick jag jobb som enhetschef på samma boende. Från timanställd till chef – en snabb karriär, ler Linda.

Allt sedan dess har hon varit chef i olika befattningar inom funktionshinderverksamhet på flera håll i Sverige, både privat och kommunalt.

Adelina, 3, visar tecknet för gunga. Mamma Linda Wenthe sätter fart. Teckenkommunikation började de med när Adelina var två månader. Bild: Håkan Bjärsdal
Adelina, 3, visar tecknet för gunga. Mamma Linda Wenthe sätter fart. Teckenkommunikation började de med när Adelina var två månader. Bild: Håkan Bjärsdal

Brist på bostäder med särskild service

När Linda och Niclas träffades gick resan tillbaka till Västkusten. Niclas hade två barn sedan tidigare där så det blev Linda som flyttade på sig.

Här har hon varit områdeschef i Mölndal med personalansvar för 300 personer. Sedan ett och ett halvt år har hon en ny tjänst som ansvarig för boendeplanering funktionshinder i Göteborgs stad.

– Otroligt spännande och viktigt att jobba med detta på en strategisk nivå. Som i många andra städer har Göteborg en stor brist på bostäder med särskild service. Något som får konsekvenser och är en stor utmaning – det är inget att hymla med.

ANNONS

– När sedan Adelina föddes kom ”funktionshindervärlden” in även i den privata sfären.

I dag rullar vardagslivet på. Adelinas äldre systrar, 12 och 16 år, är hennes stora idoler.

– De har också lärt sig teckna.. De lägger mycket tid och energi på henne, ger henne det lilla extra. Ibland ringer de mig och ber att få hämta Adelina på förskolan.

Mycket okunskap kring Downs syndrom

Linda och Niclas beslöt sig tidigt för att vara öppna med Adelinas funktionshinder. Linda har inga problem med att bjuda på hur de har det hemma eller med att dottern blivit en ”kändis.” På sikt gynnar det Adelina, det minskar fördomarna och ger henne bättre möjligheter. Båda föräldrarna är helt övertygade om det.

Det finns så mycket okunskap och missuppfattningar när det gäller Downs syndrom, säger Linda.

– Alla barn som föds är olika personligheter. Det är lika stora variationer mellan barn med Downs syndrom som mellan oss andra.

En annan missuppfattning är att tecken gör att talet blir försenat, när det tvärtom gynnar alla barns språkutveckling, menar Linda.

Får inspiration att orka vara mamma

Nu har Adelina tröttnat på Emil och sätter på en annan favorit, låten ”Jag är en astronaut”. Många har för övrigt bilden att alla med Downs syndrom är ”glada barn som gillar musik och är envisa.”

ANNONS

– Adelina gillar musik också – bland andra karaktärsdrag. Och hon kan vara en bestämd dam.

Vem är det som bestämmer? Mamma? Adelina? – Linda tecknar och frågar. Adelina svarar att det är hon…

Men ett bra tag till är det Linda som får fortsätta att sköta kontakterna med alla följare.

– Nyligen fick jag ett mejl från en mamma till ett barn med cp-skada. Hon skrev att hon får inspiration till att orka vara mamma genom att följa oss. Sådana mejl motiverar oss till att fortsätta.

Linda Wenthe

Ålder: 40 år.

Yrke: Områdeschef för boendeplanering funktionshinder, Göteborgs stad.

Bor: Kungälv.

Familj: Maken Niclas som arbetar med teknik och säljstöd på JOAB, hans döttrar Louise, 16 och Bea, 12. Gemensamma dottern Adelina, 3.

Intressen: ”Jag lägger mycket tid på familjen och Instagramkontot & Facebook". Vill du veta mer besök hemsidan teckensomstod.se

Aktuell: Instagramkontot @teckensomstod med dottern Adelinas språkutveckling har över 34 000 följare.

Fakta: Tecken som stöd

  1. AKK betyder ”alternativ kompletterande kommunikation”, som tecken som stöd är en del av.
  2. I teckenstöd tecknar man det viktigaste ordet i meningen.
ANNONS